Jag har inte sett någon karelska-pirog-recept där , men har en egen fundering:
Degen är ju bara vatten, rågmjöl och salt, ingen jäsning eller så . Den som tillåter rågmjöl i sin kost kan alltså lungt göra det.
Fyllningen är ju sedan en annan sak: hur ersätter vi potatismos - med blomkålsmos kanske . ( jag själv har aldrig gillat piroger med potatismos ...)
Den med risgrynsgröt-fyllning funderar jag om man kan ersätta med någon ostkakafyllning.
Receptet på degen kan jag fixa, vet du hur man kavlar och formar dom ?
Jag har bara ätit dem med ris, har aldrig provat några med potatismos. Blomkålmos låter ju som en bra fyllning. Fast egentligen äter jag inte råg.
Kan man inte meka om den på något sätt?
Man ska ha en sån där spolformad specialkavel och kavla så supertunt som inte jag klarar, antagligen... Forma - de ska ju vara som båtar med en vacker tandning/veckning överst. Hur man får till den vet jag inte riktigt...