Ni märker säkert likheterna med
det här. Men det här är en sås, inte majo.
äggula
ghee
salt
kajenn, vitpeppar, handmalen svartpeppar eller en kombination därav
Har inga mängder, men storleksordningen 1/2 max 3/4 dl ghee per stor äggula, inte för mycket, ska bli äggigt och fluffigt. Citron efter smak, men rätt mycket tycker jag. Gör som till majo. Värm gheen lite så den blir helt flytande och låt den svalna om den blivit väl varm. Slå upp gulan lite innan blandningen ska ske så den värms upp (minskar risken att det skär sig om temperaturskillnaderna inte är för stora) Gör sedan som till majo, d.v.s. vispa ihop gulan med en del av citronsaften och salt och peppar. Tillsätt sedan gheen sakta och försiktigt under vispning. Fortsätt blanda i citron och ghee omväxlande tills det smakar som ni vill.
Detta blir inte som majo i konsistensen, utan tunnare, en tjock sås. Det är ju äggigare också. Supergott att blanda i rätt mycket färska örtkryddor, t.ex. persilja, dill eller gräslök beroende på vad man ska ha det till. Eller varför inte dragon och ett par droppar löksaft så får man en snabb bearnaiseersättning som är nog så god. Variationsmöjligheterna är oändliga och det går superfort att göra. Inte som när man ska vispa ner decilitervis med olja till majo.
Obs!
Går inte att förvara i kylen, så man får göra så mycket som går åt.
Har man inte ghee, så kan man säkert smälta smör och försöka skilja av det värsta skrogget.