Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.23 - 12:39:17 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Fråga om tjälknöl  (läst 25379 gånger)
0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2008.05.13 - 22:53:57 »

Vira skrev hur man gör här.

Jag har för mig att när jag gjorde det här för 100 år sedan så skulle man lägga den varma steken i kall lag. De recept jag hittar nu säger varm lag eller också säger de ingenting. Vilket är det eller spelar det ingen roll?  :wacko:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #1 skrivet: 2008.05.14 - 11:41:00 »

Det spelar ingen roll vad jag vet *kliar mej i huvet smaily*. Det viktiga är att lag med stek i, ställs att kallna snabbt :watch_it:.
Loggat

Vira
Affe
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 431



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2008.05.14 - 13:21:48 »

Vira skrev hur man gör här.

Jag har för mig att när jag gjorde det här för 100 år sedan så skulle man lägga den varma steken i kall lag. De recept jag hittar nu säger varm lag eller också säger de ingenting. Vilket är det eller spelar det ingen roll?  :wacko:

I Mina gamla recept står " Kall stek i Varm lag"....funkar kanon    :biggrin1:

Affe
Loggat

Kasta aldrig sten i glashus utan att ha hjälmen på
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2008.05.14 - 19:50:50 »

Alla medoder är bra alltså. Kan inte någon av er som kan lägga in ert recept? Den jag gjorde blev nämligen ettersalt och då tog jag ändå upp den efter drygt 2 timmar istället för minst 5 som det stod, långt innan den var kall.  :sneaktongue:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #4 skrivet: 2008.05.18 - 22:27:09 »

Jag har bara följt receptet i Vår kokbok, det brukar bli bra. Har du inte den?  :bg:
Loggat

Ha en fettrik dag!
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2008.05.22 - 06:12:59 »

Nä, jag har faktiskt bara mammas gamla kokbok och och några specialare.  :shy:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #6 skrivet: 2008.06.09 - 17:17:57 »

Nä, jag har faktiskt bara mammas gamla kokbok och och några specialare.  :shy:
Jaja, får väl förbarma mej då...  :kungfu:

Lag: 1 liter vatten, 1 dl salt, 1 tsk socker (kan nog uteslutas), 1/2 tsk krossad sv.peppar, 1 smulat lagerblad, 15 krossade enbär.

Stek köttet otinat i 75-100 graders ugn tills det är lagom (60 rött, 70 rosa, 75 genomstekt). Termometer kan stoppas i efter några timmar.

Koka lagen 3-4 min, låt svalna lite. Lägg varma köttet i bunke/påse, häll över lagen, låt stå kallt ca 5 timmar.

Sådärja, skiljer det sig från ditt gamla recept?  :tongue_wag:
Loggat

Ha en fettrik dag!
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2008.06.09 - 20:15:39 »

http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,499.0.html  :whistle:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2008.12.22 - 23:19:58 »

Idag gjordes tjälknul av ren

Den avsmakades alldeles nyss...

 :thumbsup:

Mot julbordet!

 :x_reindeer:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2012.04.15 - 14:44:13 »

Gammal gammal tråd... men den får öppnas igen!

Vad för (billigt) nötkött lämpar sig bäst till tjälknöl? Låter gott så jag kan väl testa en gång med gräsbetesköttet jag kan köpa, den är ju redan frusen när jag köper den :)
Har litet kött i frysen men det är skivat. Kanske binda ihop innan jag lägger det i ugnen?

Loggat



Affe
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 431



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2012.04.16 - 16:32:07 »

Gammal gammal tråd... men den får öppnas igen!

Vad för (billigt) nötkött lämpar sig bäst till tjälknöl? Låter gott så jag kan väl testa en gång med gräsbetesköttet jag kan köpa, den är ju redan frusen när jag köper den :)
Har litet kött i frysen men det är skivat. Kanske binda ihop innan jag lägger det i ugnen?


Vitsen med tjälknöl  är att även segt kött blir mört  :flirting:... jag brukar göra på det jag hittar i frysen ( Det ska vara fruset) Med kommer du över rostbiff billigt så tycker jag att du ska slå till..har även gjort på högrev blev mumma det med  :lick:  I Norrland är det vanligast med Älgstek eller liknande
Loggat

Kasta aldrig sten i glashus utan att ha hjälmen på
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2012.04.16 - 19:30:16 »

men rosbiff är väl inget segt kött?????

Loggat



Affe
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 431



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2012.04.16 - 19:34:34 »

men rosbiff är väl inget segt kött?????


Helt rätt...men tänk vad mört och gott det blir  :flirting:  Här på lidl så kostade rostbiff i bit 69 kr/kg så det är billigt... men högreven går att få för 59,90 kr/kg....
Loggat

Kasta aldrig sten i glashus utan att ha hjälmen på
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2012.04.17 - 09:21:17 »

Läsning om tjälknöl:

http://taffel.se/artiklar/koksteknik-nar-tjalen-gar-ut-kottet
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544