Färsk ingefärashot är fina grejer det. Alltså shot man gör på färsk ingefära.
Lenas Ingefärsshot
375 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl honung (eller mindre…)
2 citroner, saften
Recept – gör så här:
Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn. Ingefäran behöver inte skalas, men ansa gärna litegrann. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och värm under omrörning till max 60 grader. Passa noga och mät med termometer.
Låt dra under lock tills blandningen är max 40 grader. Blanda ner honungen. Låt dra i yterligare 2-3 timmar. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) Blanda ner citronsaften när blandningen svalnat till rumstemperatur.
Sila av med en finmaskig sil. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta. Ta ca 30 ml till en shot och kickstarta dagen. Shoten håller sig i 2-3 veckor i kylskåp. Satsen ovan räcker till 2 personer i 2 veckor.
Från <http://www.traning40plus.se/halsa-2/ingefarsshot-med-citron-och-honung-utan-kokning/>