Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.22 - 10:57:22 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Gluten - är det verkligen ett problem?  (läst 4706 gånger)
0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 19
Offline Offline

Antal inlägg: 1721



« skrivet: 2015.06.18 - 20:23:16 »

Jag tycker det är intressant att se tendenser på nätet och hur saker sprider sig mellan olika bloggare. Många lowcarb och framför allt paleobloggare har börjat ta till sig resistent stärkelse men har fortfarande sett gluten som ett problem. I ett inlägg på FreeTheAnimal så argumenterar man för att järnberikning av vetemjöl skulle vara problemet.

Citat
The French Paradox
While people often cite the French Paradox as a reason to indulge in a high fat diet, the other side of the French Paradox is that the French eat roughly 40% more wheat than Americans do. Their tradition of very high wheat consumption dates back to at least the 1800s. The French are also "addicted" to antibiotics, they have no interest in exercise, are technically "undernourished", yet they have 1/3 the obesity, very low incidence of chronic diseases like CHD and diabetes, and they have very few problems metabolizing gluten. Finding gluten-free options in France is no easy task.

Citat
The French do not obsess about their health—they only obsess about the taste of their food. Up until now, there has been no explanation for why the French have the ability to stay healthy on a Western diet rich in meats, baguettes and pastries. It's a mystery. Even Dr. Davis has no idea how to explain why French "modern" wheat is so tolerable. Meanwhile many Americans cannot touch the same wheat without triggering inflammation and weight gain.

What nobody seems to have noticed is that the French diet is engineered to inhibit the absorption of iron and scavenge its free radicals. Tea, coffee, cocoa, wine phenolics/tannins, eggs, chocolate and cheese are all well known to inhibit non-heme iron. The fondue, cream sauce or cheese course at the end of the meal inhibits heme and non-heme iron. Various forms of cooking transform some heme iron into non-heme iron. Wine does contain iron, and alcohol does improve iron absorption, however red wine phenolics reduce lipid peroxidation, and can inhibit iron absorption, especially when the alcohol is cooked off. The darker and higher the heme content of the meat, the more tannins and phenolics we crave to pair them with. Hollandaise sauce, red wine reductions, chocolate, cheese, spices like rosemary—they all inhibit iron absorption. It's not intentional—tastebuds crave these kinds of food combinations.

Secondly, the French do not fortify their foods. Their baking standards require that their white flour be pure. As much as a chocolate croissant might seem devoid of nutrition, chocolate makes up for the loss of nutrients in refined flour—trading wheat bran for a cacao paste.

Chocolate is an excellent source of iron-scavening phytates, polyphenols, and high in micronutrients like manganese and copper. French children traditionally ate bread or croissants dipped in bowls of hot chocolate for breakfast, and pain au chocolat as weekend treats.

The French do have high incidence of colon cancer, which may be an indication that their relatively low fiber diet, addition to antibiotics (or both) may not be ideal.

http://freetheanimal.com/2015/06/enrichment-theory-everything.html
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2015.06.18 - 21:47:00 »

Vem ska man tror på, tro på, tro på?  :confused3:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
fetsmart
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 656



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2015.06.19 - 00:38:12 »

Vem ska man tror på, tro på, tro på?  :confused3:

Jag tror på vemhelst som säger att kaffe och en chokladdoppad croissant är hälsokost!
Loggat

neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2015.06.19 - 20:20:11 »

Ble! Men jag äter gärna varje sak för sig.  :whink:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2015.06.19 - 20:22:06 »

Förresten, är det skillnad på järn och järn här? Man får ju i sig massor med järn från kött och annat så varför är ett litet tillskott farlig? Hajar inte.  :confused3:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.023 sekunder med 22 databasfrågor.