Vet inte vad jag ska kalla det annars, mitt nuvarande favoritbröd. Påminner om en rågsiktskaka, både till utseende och smak faktiskt.
Det här är ungefärligt.
35 g fibrex (betfiber)
200g fil
3 ägg (stora frukostägg)
100 g äggvita
några msk pofiber eller kokosmjöl eller både och
30 g rismjöl
anis och fänkål eller vad man tycker
salt
2 tsk bakpulver
Skål 1Blanda fibrex, fil, de mortlade kryddorna och salt och låt det stå och svälla minst en halvtimme. Ska bli nästan en fast klump.
Skål 2Blanda rismjöl och bakpulver
Skål 3Separera gulor och vitor och häll vitorna i en stor skål.
Blanda i gulorna i fibrexmassan när den svält färdigt. Tillsätt pofiber och/eller kokosmjöl. Kan eventuellt uteslutas, men jag inbillar mig att det håller ihop bättre med lite sånt. Låt svälla en stund.
När allt är fardigsvällt så vispas vitan stenhårt. Vispa försöktigt ner fibrexklumpen. Tills slut vispas mjölet i.
Fördela i smörade, runda formar. Det jäser inte upp så mycket, snarare sjunker det ihop aningens, så ta så tjockt ni vill ha ungefär.
Grädda i 185 ° i ungefär en timme. Förvara i plastpåse i kylen när det svalnat.
Det har brödet blir stadigt och tuggigt. Tycker det är jättegott, ingen som helst omelettkänsla. Har passat fint till julskinkan. Det är kryddorna som gör det. Och konsistensen.
Man kan variera rätt friskt. Jag har gjort med 6 hela ägg och ingen extra vita och det blir också bra. Man får prova sig fram lite. Det är rätt stora kakor på bilden, den största är 24 cm. Jag tror det skulle funka att klicka ut tekakor på en plåt också, men då blir det nog tunnare bröd och svårare att dela om man vill det. Jag tycker det är gott med stadiga bitar så här.