hemul
|
|
« skrivet: 2014.05.01 - 19:45:18 » |
|
Nu hittar jag ingen bra bild, men ni vet nog vad jag menar ändå. Jag tror de är gjorda i någon slags järnplåt, men blanka på ytan som om de var förnicklade. I botten brukar det var som ett gropmönster. Jag har både riktigt gamla och nyköpta, fast det var väl en 10 år sen. Både springformar och såna för formbröd.
Grejen är att det där blanka försvinner efter ett tag och då rostar metallen. Kan man använda dem ändå eller är det bara att slänga dem? Det ser ju inte så fräscht ut, men de blir så väldigt snabbt. Jag vet ju inte vad det där blanka är heller, om det kanske är farligt när det är skadat.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
berittis
|
|
« Svara #1 skrivet: 2014.05.01 - 20:11:26 » |
|
Lägg bakplåtspapper i botten så är de nog användbara. :)
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #2 skrivet: 2014.05.01 - 20:25:49 » |
|
Men det är ju jobbigt! Svårt att klä sidorna också. Tror du metallen är farlig/giftig?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Sorla
|
|
« Svara #3 skrivet: 2014.05.01 - 20:46:05 » |
|
Jag skulle inte använda dem utan att klä med bakplåtspapper innan. Livrädd för tungmetaller som fäller ur med syra och värme från baket.
|
|
|
Loggat
|
Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
|
|
|
berittis
|
|
« Svara #4 skrivet: 2014.05.01 - 20:51:56 » |
|
Den kantiga formen är lätt att klä. Jag vänder den uppochner och lägger pappret på utsida och formar det. Sen lägger jag i pappret i formen och då är det lätt att få det på plats. Den runda formen är det bara att lägga pappret över formen och försiktigt trycka ner det så att det formar sig. Lägg lite veck upp mot kanterna. Det behöver ju inte vara vackert, hehe. Häll i smeten och tryck till lite med en sked.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #5 skrivet: 2014.05.01 - 21:20:56 » |
|
Det var ett bra knep berittis, det med papperet. Jag brukar klä de avlånga med papper för LC-bröd är ju så jäkla blött. Men jag försöker trycka i det direkt och det blir rätt knöligt och går sönder ibland. Ska prova ditt sätt.
Men beträffande eventuell giftighet. inte sjutton lär väl ett (blött) papper skydda?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Sorla
|
|
« Svara #6 skrivet: 2014.05.01 - 21:35:06 » |
|
Nä, det är kanske tveksamt. Själv kastar jag alla redskap i köket som inte ser fräscha och hela ut. Lite slösaktigt kanske, men är man nojjig så är man.
|
|
|
Loggat
|
Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #7 skrivet: 2014.05.01 - 21:42:16 » |
|
Jag gör också så normalt, men grejen är att den här typen av former blir så här efter några få användningar, så jag tänkte att det kanske ska vara så, att det inte gör något. Brödformarna har jag minsann köpt på Werner & Werner, nåt snofsigt tyskt märke.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
berittis
|
|
« Svara #8 skrivet: 2014.05.02 - 10:49:44 » |
|
Skura med Svinto så du får bort rosten. Sen kan du ju alltid lägga i dubbla papper.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #9 skrivet: 2014.05.02 - 12:02:56 » |
|
Jo, det är klart. Men det kommer ju ny ju.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
|
« Svara #10 skrivet: 2014.05.02 - 15:15:22 » |
|
efter att du använt dom är det bara att smörja in med litet olja då rostar dom inte...
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #11 skrivet: 2014.05.02 - 19:48:28 » |
|
Oki. Ska prova. Men vad är det där blanka som nöts bort?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
|
« Svara #12 skrivet: 2014.05.02 - 21:29:33 » |
|
Ingen aning.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|