hemul
|
|
« skrivet: 2013.10.22 - 14:25:49 » |
|
Vi har ju fått lära oss att bönor inte är bra, Från WAPF och paleohåll. Antinutrienter bla bla bla. Hur ställer ni er till bönor? Åter ni dem ibland eller ratar ni dem helt?
Har hållit på och kokat lite olika bönor för att ha nåt i frysen till min kompis, han som nästan inte tål någon mat. Klart jag smakade lite innan de försvann i djupen. Det är ju gott, det är det. Mindre kolhydrater än potatis, så de fyller bra på tallriken om man nu vill äta en viss mängd kolisar.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
ursprungsliv
|
|
« Svara #1 skrivet: 2013.10.22 - 14:44:25 » |
|
Ja, hur ska man hinna blogga om allt?
Jag tror att bönor i allmänhet inte alls är någon fara om de är ordentligt blötlagda och kokta. En del är väl känsligare och blir väldigt gasiga, men annars är det ju extremt prisvärd näringsrik mat.
Finns även exempel på att stenåldersmänniskor och jägare-samlare ätit baljväxter, så jag tror att det där är mest myter. Det finns kanske enstaka varianter som inte är så bra (sojabönor som inte är fermenterade kanske, jag vet inte så noga).
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #2 skrivet: 2013.10.22 - 15:09:20 » |
|
Men antinutrienterna då? Det vore ju bra, för det är himla behändig mat. Fast ett problem är att det är ont om eko och jag tror de vanliga är rätt hårt besprutade och odlas under dåliga förhållanden (för miljön och arbetarna).
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
|
« Svara #3 skrivet: 2013.10.22 - 15:11:23 » |
|
jag vet inte. visst är det gott med bönor ibland men annars har jag aldrig gillat dom så mycket. Dom verkar litet hm.. överrated näringsmässigt.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #5 skrivet: 2013.10.22 - 15:53:35 » |
|
Asså? Jo, jag vet att de försninner eller förstörs när man blötlägger och kokar, men en del blir väl kvar. Är det så små mängder att det kvittar då?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #6 skrivet: 2013.10.22 - 16:35:41 » |
|
Nu har jag läst artikeln.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
|
« Svara #7 skrivet: 2013.10.22 - 17:44:59 » |
|
och vad kom du fram till?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
ursprungsliv
|
|
« Svara #8 skrivet: 2013.10.22 - 18:16:34 » |
|
Hemulen har läst! Kors i taket!
Och nu är det slut med tomater?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #9 skrivet: 2013.10.22 - 18:42:36 » |
|
Men det var ju inte en massa jobbiga fakta som jag måste överväga sanningshalten i!:tongue: Det var ju mer hans åsikt bara. Då blir jag inte så trött. men inte så övertygad heller kanske. Nejdå, har ätit tomater varje dag de senaste veckorna. Men i stort äter jag väldigt lite tomater, så lektinerna bortser jag från.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
berittis
|
|
« Svara #10 skrivet: 2013.10.22 - 19:25:16 » |
|
Jag kan äta bönor eller linser ibland men bara lite åt gången. Blir lite gasig i magen av dem men det blir jag iof av kål och rå morot också. Och lök om den inte är väl tillagad. Men det är smällar man får ta.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #11 skrivet: 2013.10.22 - 19:28:52 » |
|
Jag tål allt jag. Men därmot har jag ju numera lite bestyr med att baja och jag märkte att efter bönmåltiden var det mer som förr.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
|
« Svara #12 skrivet: 2013.10.22 - 21:25:34 » |
|
det skulle för min del göra att jag inte ville äta dom mer. Om dom har så mycket inflytande på mina tarmar... jag tycker man inte kan fortsätta bajja som förr när man börjat med low carb. Det är ju helt andra "grejer" som blir kvar.
typ mindre slaggprodukter!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #13 skrivet: 2013.10.22 - 21:36:18 » |
|
Har svårt att se något positivt med att ha svårt att baja? Dessutom kom det inte med kostförändringen för mig utan av antibiotika långt senare. Kosten ändrade ingenting, mer än lite övergående tröghet precis i början.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
|
« Svara #14 skrivet: 2013.10.22 - 21:39:29 » |
|
jag vet det är så för dig men jag menade för mig. För mig "stämmer" det att jag skiter mindre. Menade inte att det var bra att det blev svårare. tvärtom såklart.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|