Har ju länge tänkt testa rismjöl i doktor K-bröden. Det har fortfarande inte blivit av, men däremot har jag hållit på och moddat med en egen uppfinning i samma anda. Jag har bakat bröd efter den här principen rätt länge, men då med bara kokosmjöl och pofiber. Rismjölet förbättrar det otroligt mycket! Det jäser upp mera, håller ihop bättre (går inte sönder när man brer, man kan behandla det som vanligt bröd mera) och får finare färg. Man kan mixtra lite som man tycker. Den första smeten ska vara tjock, som mittemellan deg och smet. Ju mer rismjöl desto godare och finare bröd, så klart. De blir lite torra, men det är man ju van vid. Den som inte bryr sig om kalorierna kan antagligen med fördel tillsätta lite fett eller byta ut en del eller all (fil)mjölk mot grädde. Vetemjöl funkar så klart också, men själva grejen var att ersätta det med rismjöl. Safe starches, ni vet.
· 6 st frukostägg
· 200 g mjölk eller fil (fil är bäst men skillnaden är inte jättestor)
· 30 g kokosmjöl (Coconut Secret)
· 40 g rismjöl
· 8 rågade msk pofiber
· 2 rågade tsk bakpulver
· salt
Skål 1: Blanda rismjölet med bakpulvret
Skål 2: Blanda pofiber och kokosmjöl. Tillsätt vätskan, blanda ordentligt och låt det svälla. Tillsätt sedan äggulorna och arbeta in dem. Låt stå ett tag.
Skål 3: Vispa äggvitorna till hårt skum.
Nånstans där bör man få i saltet också.
Vispa sedan ner rismölet i äggvitorna. Vispa en stund så det blir jämt fördelat. Vispa sedan FÖRSIKTIGT ner pofiber-kokosmjölssmeten. Se till att det blandas hyfsat men försök att inte vispa ur luften.
Grädda 10-20 minuter i 175 ºC beroende på hur bruna ni vill ha dem. De här verkar tåla att få yta ovanligt bra, bränns inte så lätt.
Satsen får precis rum på två plåtar om man gör tre efter varje långsida och två i mitten. 16 tekaksstora kakor alltså. De är rätt mäktiga, särkilt när de är laddade med smör och pålägg, så mindre kanske är bättre, men då får man nog satsa på tre plåtar. Smeten blir rätt fluffig. Man behöver inte kleta ut kakorna. Det räcker om man först gör klickar och sedan duttar med skeden på klicken så går den ut och blir rund och fin av sig självt.
Varje sådan stor kaka innehåller:
fett: 3 g
protein: 3.76 g
kolhydrater: 2.97 g
energi: 53.8 kcal
Taskig mobilbild, men så här ser de ut.