idalinda
|
|
« skrivet: 2012.08.31 - 19:08:09 » |
|
Jag har 8kg ekologiskt nötlever i frysen. Finns det några tips vad man kan göra av det?
Den vanliga leverpastejen fungerar bäst på kycklinlevern, den är mjukare i smaken. Jag har testat nötlever och det blir för starkt i smaken.
Så, vad ska göras?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Ninnan
|
|
« Svara #1 skrivet: 2012.08.31 - 20:28:24 » |
|
Man brukar spä ut det med hälften fläskfärs-enligt Kajsas kokbok. Kolla runt lite på recept!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #2 skrivet: 2012.08.31 - 20:59:07 » |
|
Ska levern också malas då? Tar fläsket "bort" den starka smaken?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #3 skrivet: 2012.08.31 - 21:00:49 » |
|
Nej, du bakar in hela leverstycket i färs och kör in det hela i ugnen.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Ninnan
|
|
« Svara #4 skrivet: 2012.08.31 - 21:58:59 » |
|
Lever och fläskfärs ska malas och blandas efter mitt recept. Det drygar ju ut smaken.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #5 skrivet: 2012.08.31 - 22:39:56 » |
|
Jag hittade en intressant leverpastej( ungsbakad) och fläskfärs-nötlever-biffar. Det testas nog under kommande veckan. ( Hoppas bara att maken kan såga loss en bit av bjässen. Jag har inga intressen för "två dygn i sträck 8kg lever " -projektet.)
Leverpastej
Ingredienser 400 g nöt eller kycklinglever 1 gul lök 1 litet syrligt äpple 1 burk ansjovis, ca 50 g 200 g fläskfärs 1 ägg 2 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl ½ msk salt 2 krm svartpeppar 1 tsk mejram Ev. 1 msk konjak eller sherry
Gör så här Sätt ugnen på 175 grader.
Skär levern i bitar. Skala och klyfta löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i en matberedare eller köttkvarn.
Kör så att allt blandas eller mal två gånger. Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram, ev. konjak eller sherry. Blanda väl.
Häll smeten i en smord form, 1,2 l. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Låt pastejen kallna. Stjälp upp den eller servera direkt ur formen.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Ninnan
|
|
« Svara #6 skrivet: 2012.09.01 - 00:21:57 » |
|
Det låter gott. Men vad i hela friden ska maken "såga"??
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #7 skrivet: 2012.09.01 - 01:01:46 » |
|
Den frysta levern.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
MiaP
|
|
« Svara #8 skrivet: 2012.09.01 - 18:31:58 » |
|
Stek skivor som du gör med biff, men lägg skivorna en stund i blöt i mjölk. Stek jättemycket lök till och gör blomkålsmos till. Ät och njut. Det är även gott att steka lite bacontärningar till också. Jag gillar lever och gjorde förr pastej också.
|
|
|
Loggat
|
Mer smör i maten och vikten rasar
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #9 skrivet: 2012.09.06 - 18:57:30 » |
|
Jag har gjort paté ( två limpor) och 4kg biffar( lever+ fläskfärs) Dessa har fått OK från alla, minstingen tyckte att lever-fläskbiffar var godare än vanliga nötfärsbiffar. Och visst fanns det mer smak i leverbiffarna solklart.
Maken saknar rent stekt lever, så någon gång bjuder jag väl det med. Och vi pratade att vi testar även lever med nötfärs som vi har ekologiskt.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Tina
|
|
« Svara #10 skrivet: 2012.09.07 - 09:53:26 » |
|
Jag stekte lever i skivor med lök, gräddsås och bacon men ingen ville äta Undrar om jag ska testa med leverbiffar nästa gång.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Ninnan
|
|
« Svara #11 skrivet: 2012.09.07 - 23:40:19 » |
|
Smaken blir ju mycket mildare med leverbiff så prova det. Lite lingon till så går det mesta att äta
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #12 skrivet: 2012.09.08 - 10:29:27 » |
|
och nu har jag flera kilo leverbiff med GRÄDDE i i frysen, vilket innebär att jag kan inte åta dom alls . Utan måste börjar trixa med egen variant
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Ninnan
|
|
« Svara #13 skrivet: 2012.09.10 - 11:40:56 » |
|
Har du grädde i själva biffen eller i såsen?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #14 skrivet: 2012.09.12 - 22:51:12 » |
|
i biffen....
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|