Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.21 - 17:42:05 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Egen matjessill - går det?  (läst 25545 gånger)
0 Medlemmar och 3 gäster tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2012.06.24 - 12:17:01 »

Hittade recept här, men det verkar ju oerhört omständigt och lite risky.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2142499

Men så hittade jag detta inlägg, en kille som fuskar till det med vanlig saltsill och rätt kryddor.
http://www.alternativ.nu/index.php?PHPSESSID=e2a712ca23c7862105a5c34ab33bd1af&topic=114111.msg1046932#msg1046932

Undrar om det är sandel som gör den speciella smaken? För annars var det ju inga speciella kryddor, utom oregano som förvånade mig. Sandel finns på Borgeby såg jag.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2012.06.24 - 12:18:20 »

Lägger in receptet från SR innan det försvinner.


Gör din egen matjessill

I Meny vecka 25

6 kg färsk sill
1 l vatten
1 dl ättika (24 %)
½ kg salt
1½ kg socker
25 g krossad kryddpeppar
25 g krossad svartpeppar
25 g hel ingefära
25 g sandel (kan köpas på apoteket)
25 g oregano
25 g salpeter
lagerblad

Har du tid och tålamod kan du lämpligen lägga in din egen matjessill i en stor höganäskruka. Förbered sillen genom att ta bort huvud och tarm. Lägg den i en blandning av 1 liter och 1 dl ättika under ett dygn. Låt sedan sillen rinna av. Blanda samman kryddorna utom lagerbladen och gnid in sillen. Varva därefter kryddblandning och sill i krukan. Mellan varje lager lägger du några lagerblad. Nu skall krukan täckas över och stå svalt 1 månad. Sedan är det dags att provsmaka. En sådan här inläggning håller sig ett år.

Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2012.06.24 - 15:49:52 »

6 kg.. wow! Jag hoppar nog över matjessill...

Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2012.06.24 - 17:39:27 »

Jag vill testa! Men fuskvarianten då, lägga in som vanlig sill fast med de kryddorna.  :nod-yes:

Undrar var man kan få tag på sandel utom Borgeby? Jag tror de har höjt frakten och man måste handla för 500 för att få fraktfritt.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #4 skrivet: 2012.06.25 - 15:25:36 »

Och hur länge håller den sig?
Loggat

hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2012.06.25 - 15:26:58 »

Fuskvarianten? Som vanlig inlagd sill antar jag. Den riktiga höll sig ju skitlänge.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2015.07.19 - 16:07:10 »

Kollade på detta igen och hittad samma långrecept på recept.nu .
http://www.recept.nu/recept_nu/forratter/fisk_och_skaldjur/husets_inlagda_matjes/

Jag fattar fortfarande inte. Tycker redan den där månaden det tar att göra sillen verkar risky och att den skulle hålla ett år... Det är ju för sjutton ingenting i som kan göra att det håller sig bättre än vanlig inlagd sill! Fattar inte.

Hur som, på recept.nu står att sandel kan man köpa på apoteket! Tvivlar på att det stämmer nu för tiden, men ska abolut gå dit och fråga, för den där snabbvarianten skulle jag kunna tänka mig. De har saltsill i tunna på min ICA, det underlättar ju.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2015.07.20 - 20:52:38 »

peppar, kryddpeppar, ingefära och SALPETER är alla (delvis) konserveringsmedel! men 6 kg sill... fattar inte hur länge man håller på med det då :)
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2015.07.20 - 21:04:31 »

Nä och i en kommentar hos kostdoktorn lästa jag att äkta matjes visst är fermenterad också, men det verkar det ju inte vara frågan om här. Personen som skrev åt bara sådan jäst. Jag frågade var man fick tag på det för jag vill gärna testa, gillar ju surströmming så, men tyvärr fick jag inget svar.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2015.07.20 - 21:41:51 »

mmm väldigt länge sen jag åt matjes. och surströmming har jag inte vågat mig på än :)
Loggat



Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544