Mynlen
|
|
« Svara #15 skrivet: 2011.12.13 - 07:31:57 » |
|
gröna bönor (typ haricots verts) är ju jättebra? tycker dom inte kan klassas som bönor egentligen :)
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #16 skrivet: 2011.12.13 - 08:00:47 » |
|
Ska man vara strikt så hör ju både gröna bönor och ärtor dit. Men jag har läst att de innehåller mindre av antinutrienterna iom att de inte är helt fullmogna när de skördas. De sorter som ska torkas får växa längre visst. Men å andra sidan blötlägger man dem ju inte som man gör med torkade bönor, så kanske det är hugget som stucket i slutändan. De brukar bråka om detta på paleosidor. Det är nog många som ser gröna ärtor och bönor som grönsaker och inte tänker på vad de fakstiskt är. Men det är ju så gott!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
|
« Svara #17 skrivet: 2011.12.13 - 09:11:30 » |
|
jaha. Jag äter gröna bönor regelbundet. billigt och Linnea äter dom också... fortsätter väl med det, tyker man kan överdriva för mycket också. ärter gillar jag bara frysta eller färska, men jag tycker dom är för dyra här....
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #18 skrivet: 2011.12.13 - 09:47:06 » |
|
Konstigt att priserna på sånt skiljer så mycket. Frysta ärtor köper jag. Willys har haft jättebra ekologiska, men nu har det varit slut länge. Hoppas att de inte dragit in dem. Jag försöker äta frukt och grönt som jag har råd att köpa ekologiskt nämligen. När det gäller kött har jag inte en sportslig.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #19 skrivet: 2011.12.13 - 10:34:25 » |
|
Ursäkta att jag tjatar men är bara soyasåsen då OK? inget annat ? Inte det lovordade soya lecithin heller ?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #20 skrivet: 2011.12.13 - 10:51:47 » |
|
Tror det är så. Sojasås (om den är riktigt gjord) och andra fermenterade produkter.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Tina
|
|
« Svara #21 skrivet: 2011.12.13 - 12:14:49 » |
|
Men den mesta sojan är ju genmanipulerad. Eftersom soja kräver massor med bekämpningsmedel har man fått den att utveckla sin egen Round-up, nä det vill inte jag äta. Jag köper ekologisk soja om jag hittar annars får det vara.
Hittat på nätet, googla om ni törs "Den största mängden bensin når oss sannolikt med sojaprodukter som sojaolja, sojaprotein, sojalecitin etc. Sojalecitin är ett kapitel för sig. Hela sojaindustrin är uppbyggd runt bensin. I princip mal man sojabönorna och blandar mjölet med varmt vatten och bensin, för att dra ut vad man vill ha eller förändra egenskaper. Sedan försöker man driva av bensinen genom upphettning. Men just sojalecitin är värmekänsligt och tål ingen värmebehandling, varför just denna sojaprodukt kan väntas innehålla högre bensinrester än andra sojaprodukter."
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Ekub
|
|
« Svara #22 skrivet: 2011.12.13 - 17:49:57 » |
|
Det var det med bensinen jag menade med oljan i mitt förra (?) inlägg. Nasty as shit är det
|
|
|
Loggat
|
Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv - Kierkegaard
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #23 skrivet: 2011.12.13 - 20:41:36 » |
|
Jo, sojaodlingar har jag läst om ! Så nu är jag så uppdaterat som möjligt, ekologiskt soja är ok, om man hittar det. Men då ska det vara rätt fermenterat ( hur vet man det?) Har någon hittat ekologiskt sojasås av rätt kvalité i de vanliga butiker?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #24 skrivet: 2011.12.13 - 20:47:13 » |
|
Vad har ni sojan till?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
|
« Svara #25 skrivet: 2011.12.13 - 20:54:54 » |
|
mest när jag gör "sate". soyasåsmarinerade kycklingbitar som egentligen måste grillas men det går fint i stekpannan också, med sataysås. Jordnötssås alltså.. :)
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #26 skrivet: 2011.12.13 - 20:56:08 » |
|
Jo, jag vet att det är gott till asiatiskt käk, men annars? Varför vill idalinda ha det? Gör hon värsta thaiwoken på sina gröna saker eller?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Ninnan
|
|
« Svara #27 skrivet: 2011.12.13 - 23:19:05 » |
|
Jag använder guldsoya när jag vill ha färg på sås, men det är inte så ofta. Den innehåller 1 % soya och det bryr jag inte så mycket om. Vad är det för soya ni pratar om?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #28 skrivet: 2011.12.13 - 23:22:10 » |
|
Jag stöter ofta på spännande recept där det sedan stå soyasås och då har det tagit stopp. Förrut använde jag kickoman soya rätt ofta just i grönsaks-kyckling-couscuos-woken. Asiatiska såser saknar jag ....
Men nu måste jag först hitta den där ekologiska flaskan!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #29 skrivet: 2011.12.14 - 06:23:05 » |
|
Vad är det för fel på Kikoman då? Är den inte jäst. Jag har sån vanlig från ICA, nån kinesisk. Jag använder det så sällan så jag bryr mig inte om om den är optimal eller inte. Jäst är den ivf. Men å andra sidan är den ju från Kina där allt kan vara hemskt.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|