En gammal svensk klassiker som Mynlen ville veta hur man gör, så här kommer den. Det är så gott så man kan äta det med sked. Toppen till inkokt lax.
Har är originalet från Stora kokboken. Anpassningar får man själv göra. Det här ser ut som ett väldigt snålt recept. Det ska vara 4 portioner, men det tror jag inte på. Det är mycket gott!
- 1 hårdkokt äggula
- 1 rå äggula
- 1/2 tsk (fransk) senap
- (1/4 tsk Worchestershiresauce)
- 2 dl olja
- 1 - 1 1/4 msk vinäger
- 1/4 tsk salt
- 1 1/2 tsk strösocker
- 1 knivsudd vitpeppar eller lite kajennpeppar
- 1 1/2 dl tjock grädde
- 1 msk finklippt dill
Mosa den kalla kokta äggulan och rör ut den i den råa gulan. Passera genom sil om det inte blir slätt. Rör ner kryddorna. Tillsätt oljan droppvis som när man gör majonnäs. Blanda till sist ner den vispade grädden.
Det finns även en variant utan olja. Mamma hade olja men inte Worchestershiresås och jag tror kanske lite mer socker och kryddor. Man får smaka av efter tycke och smak.
- 1 hårdkokt äggula
- 1 rå äggula
- 1/2 tsk (fransk) senap
- 1/4 tsk salt
- 1 knivsudd vitpeppar
- 1 - 2 tsk strösocker
- 1 - 1 1/2 msk vinäger
- 1 1/2 - 2 dl tjock grädde