Ninnan
|
|
« Svara #15 skrivet: 2011.10.10 - 22:33:36 » |
|
Vem har sagt att det ska vara frukt och bär till gröna drinkar? no,no, no De är alltjämt "godis" om man har fel på metabolismen. Alltså ett l i t et lördagsnöje.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #16 skrivet: 2011.10.10 - 22:39:38 » |
|
Jag vet att man inte kan tillgådogöra sig protein från olika källor lika bra, men jag kan inte ge dig nån referens på det.
I en av Kwasnieskis böcker finns en lista på hur mycket man tillgodogör sig av proteinet från olika källor. Jag har letat så många gånger men hittar den inte. Från minnet så är äggprotein mest lätttillgängligt, sedan kött, fisk och sist vegprotein. Han anser att vegprotein är så undermåligt att man inte ens behöver räkna med det (man ska ju inte äta så mycket protein på hans diet). Det är energi bara liksom.
Jag vill också veta mer om det där, men det är inte lätt. Tro mig, jag har googlat massor. Men det var ju några år sen, så kanske du har bättre tur.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Corny
|
|
« Svara #17 skrivet: 2011.10.11 - 00:57:24 » |
|
Det här med vegetariskt protein. Tydligen ska svamp vara fullvärdigt protein (alltså i klass med kött), men varför vet jag inte. Sen är det visst så att baljväxter blandat med vete blir fullvärdigt protein också. Hur det hela funkar står helt utanför mitt vetande, men detta är vad jag har läst.
|
|
|
Loggat
|
Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #18 skrivet: 2011.10.11 - 01:36:07 » |
|
Jo, men då menar man nog med fullvärdigt protein att alla aminosyror vi behöver finns med. Det är ju inte samma sak som att vi kan tillgodogöra oss allt. Som med vitaminer och mineraler. Bara för att en grönsak (t.ex.) innehåller si och så många mg av ditten och datten så tillgodogör vi oss ju inte alltihopa. Det kan vara inlåst i cellulosa som vi inte kan bryta ner eller bundet till något annat ämne så vi inte kommer åt det.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #20 skrivet: 2011.10.11 - 13:25:23 » |
|
Ja, den var bra och överskådlig! Fast vad jag läst, inte bara dr K då, så är upptaget av vegprotein sämre än de anger. Det beror ju också på hur man tillreder grönsakerna. Jag misstänker att upptaget från råa sådana är allra sämst. Vissa saker, som t.ex. majs kommer ju ofta ut hela t.o.m. när de är kokta. De kornen lär man inte tillgodogöra sig nåtot alls från.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Tina
|
|
« Svara #21 skrivet: 2011.10.11 - 20:57:47 » |
|
Vad äter hon för att bli mätt då? Blad grönsaker har ju noll mättnadsvärde, ivf i en hemulmage.
Bär, banan, avokado, keso. Sen äter hon middag med oss så hon får ett lagat mål mat om dagen.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Tina
|
|
« Svara #22 skrivet: 2011.10.11 - 21:00:07 » |
|
Tina, hur länge har din dotter ätit så? Vad blandar hon i drinkar? har hon varit vegetarian innan? varför valde hon RAW? Hur känner hon att blanda raw och LCHF?
Hon har testat LCHF men mådde inte bra av det. Hon brukar äta lite kolhydrater till middagen. Barnen äter samma som vi men får potatis och sånt till middagen. Hon har valt raw för att hon tycker hon mår bra av det, jag ska kolla mer exakt vad hon har i drinkarna.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #23 skrivet: 2011.10.11 - 23:20:54 » |
|
Corny, jag såg också den sidan häromdagen, det var intressant läsning hela alltihopa.
vi åt ju vegetariskt ( med mjölkprodukter och ägg) 1, 1/2 år snart 10 år sedan. Jag i hopp om att må bättre i kroppen och de andra fick hänga med bara på farten.
Efter ett år började maken sakna kött, han sade att han hade ingen ork kvar i musklerna. Ändå gjorde vi så gott man kunde och jag läste på mig massor. Men vi åt inte ägg i sådana mängder som nu....
Vi avbröt då för inte heller jag uppfattade att jag skulle mått bättre av den kosten. och ett och ett halv år är ju rätt lång tid att testa om något fungerar eller?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Corny
|
|
« Svara #24 skrivet: 2011.10.11 - 23:29:45 » |
|
Ja, den var bra och överskådlig! Fast vad jag läst, inte bara dr K då, så är upptaget av vegprotein sämre än de anger. Det beror ju också på hur man tillreder grönsakerna. Jag misstänker att upptaget från råa sådana är allra sämst. Vissa saker, som t.ex. majs kommer ju ofta ut hela t.o.m. när de är kokta. De kornen lär man inte tillgodogöra sig nåtot alls från.
Det där stod faktiskt på sidan. Att vegetarianer behövde X% (kommer inte ihåg summan) mer protein än köttätare pga att det var mer svårtillgängligt.
|
|
|
Loggat
|
Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
|
|
|
Ninnan
|
|
« Svara #25 skrivet: 2011.10.11 - 23:32:38 » |
|
Jag avskyr råa grönsaker tom på sommaren. En lätt uppfräsning med smör i stekpannan eller kokta med smör ger mer arom. Höjdaren; lök, potatis, paprika etc i folie med smör och kryddor i ugn är mums.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #26 skrivet: 2011.10.11 - 23:36:18 » |
|
Man kan syra dem. Fast när man mixar eller juicar dem blir de annorlunda, godare.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Corny
|
|
« Svara #27 skrivet: 2011.10.11 - 23:40:18 » |
|
Idalinda, jag förstår er bara alltför väl. Jag skulle inte må bra av vegetarisk kost. Jag kan leva vegetariskt ett tag, men det innebär i sin tur nästan ofelbart mer eller mindre vegankost, vilket jag INTE mår bra av. Hellre lite kött och mycket grönsaker än inget kött alls. Blir "renare" matlagning av det. Fö kan ju "köttbiten" varieras mellan fisk, fågel och mittemellan.
|
|
|
Loggat
|
Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
|
|
|
Corny
|
|
« Svara #28 skrivet: 2011.10.11 - 23:41:11 » |
|
Så, Ninnan, du äter inte sallad?
|
|
|
Loggat
|
Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
|
|
|
Ninnan
|
|
« Svara #29 skrivet: 2011.10.11 - 23:57:55 » |
|
kalla, råa helst inte. En tomat tex ska vara lite uppvärmd.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|