Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.25 - 13:32:35 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: inlagt gurka  (läst 9675 gånger)
0 Medlemmar och 4 gäster tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2011.09.15 - 17:01:33 »

Eller i mitt fall tänkte jag inlägga squash.

Jag har nu sett flera olika recept och funderar vilket jag skulle använda som grund. Jag gillar inte de söta svenska smörgåsgurkor, men
anar att lite socker ska man ha i laget ( vet någon varför det är bra? :confused3:)

1) svensk recept från Ica-puffe-tidningen:

1,5kg gurka
2 gula lökar
1 röd chili
4cm pepparrot
2 dillkronor
1msk gula senapsfrön

lag: 1,5dl ättiksprit ( 12 %)
5dl vatten
2 dl socker
1,5msk salt

2)   1kg gurka

3dl socker
2msk salt
4 mask ättiksyra
1msk dillfrö
1msk senapsfrö

3) 2kg gurka

saltlag först ett dygn 1dl salt / 1 liter vatten

dillkronor, 1dl tärnat pepparrot och 2-3 gullökar

lag: 8 dl ättiksprit + 1 liter vatten
5 dl socker
1tsk vitpeppar
4-5 kryddnejlikor

4) 2-3kg squash / gurka

4dl ättiksprit
6 dl vatten
1msk salt
3 bitar muskotblomma
1tsk vitpepparkorn
1msk brunt eller gult senapsfrö
8dl socker

och sedan två finska varianter:

5) gurka
bland från vinbärsbuske
dillkronor
pepparrot
2-3vitlöksklyftor
senapsfrö

lag: 3/4  liter ättika
5 liter vatten
2dl salt
1dl socker
1 rkl vinsyra ??????
3 msk alun ????
1 msk nejlikor
1 msk vitpepparkorn
1 msk kryddpepparkorn

6)
samma som ovan ,men lag:
1liter ättika
2dl vatten
2dl salt
1msk nejlika
1msk vitpepparkorn
1msk kryddpepparkorn


Jag kommer att köra med svartvinbärsblad, krondill ( om det bara finns på torget i morgon, hur ersätta om jag inte hittar??),
lök, vitlök och pepparrot.
Har ni några vettiga propotitioner att ge mig.
Det finns ju ingen hejd hur olika dessa lag kan bli, och det är ändå ett jobb att göra så jag vill verkligen inte testa alla 5 eller 6.
Utan börja med något som verkar vettigt och modifiera sedan efter smaken.
Tror ni att det skulle gå helt utan socker?

Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #1 skrivet: 2011.09.16 - 01:07:46 »

Sockret har nog mest med neutralisering av ättika att göra. Det är ju ganska så starkt i smaken.
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2011.09.16 - 09:46:40 »

jag gör nog en baslag och kokar med lite olika mängd socker till olika burkar och får pröva mig fram till rätt variant.
Några liter ättika, senapsfrö och lite andra ovanlighter står på min köpelista idag :smile:
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #3 skrivet: 2011.09.27 - 23:10:16 »

Jag kunde inte låta blir att smaka redan nu, och  :yay: jag lyckades.
Laget liknade nog mest nr6. jag kan kolla det exakt om någon är nyfiken.
Jag och den äldsta sonen gillar den som den är, de andra tyckte att det smakade lite för mycket
ättika. Jag löste det genom att plocka ut bitar och låta dom ligga ett par timmar i vatten, och vips de var lite neutralare.

Konsistensen på skalet är lite annorlunda än gurkan, men smaken älskar jag bara  :inlove:, den blev helt rätt.
Så denna squash ska jag ha nu på varenda macka jag äter hela vintern.

Den mest underbara kombon var icas 89% ( något åt det hållet i alla fall) långsmal kabanosskorv och dessa squash-bitar på mackan  :dribble:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2011.09.27 - 23:12:29 »

Å jäklar. Inget socker alls alltså och inget konservingsmedel? Måste man ha burkarna i kylen då eller räcker ättikan?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ninnan
Superhuman
*******

Smörklickar: 16
Offline Offline

Antal inlägg: 2504


« Svara #5 skrivet: 2011.09.27 - 23:39:55 »

lite socker tror jag är bra för smakupplevelsen. Det bryter mot det sura. Ofta räcker det med bara lite.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2011.09.28 - 00:14:53 »

Hon tycker inte om. Hon försöker åstadkomma finska purgurkor ju.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #7 skrivet: 2011.09.28 - 11:48:52 »

Jag har ett extar kyl som behövs så här på höstkanten då det finns mängder av squash och spaghettipumpa.
Så i den kylen har jag nu närmare 15kg inlagt squash som smakar alldeles rätt! :inlove:

Ingen konserveringsmedel.
Min enda oro är just om de börjar mögla fort.
För jag har inte desinfiserat burkar och de är sådana vanliga gurkburkar från butiken, inga riktiga konserveringsburkar.

Fast jag har blivit med en konserveringsapparat också :yay:
Vi hittade en sådan på en loppis och det ser ut att alla delar finns. Den kostade 180kr och den dagen hade dom halva priset på allt.
Jag tänkte att undersöka hur den fungerar någon gång under vinter inför nästa sommar och tar reda på också om ikea-burkar duger, eller om jag måste börja spana efter sådana gammaldags burkar och packnignar på loppisar...

Snart måste jag även börja med inlagda rödbetor...
Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544