Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.12.23 - 13:05:37 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: matläge nu  (läst 13291 gånger)
0 Medlemmar och 5 gäster tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2011.03.04 - 10:25:14 »

Vi har gott om morötter, palsternacka, rotselleri och även några purjolökar och rödbetor,
10 vitkålshuvud och några kålrabbin som ser lite dåliga ut i förrådet.
50-tal gullökar,
mängder av vitlökar, säkert 50 hela lökar
I frysen finns det någon påse broccoli, krossad tomat, mycket mangold och squach och grönkål
Örtkkrydda och chilikrydda finns det i överflöd
10-tal stora pumpor

Under sportlovet köpte vi lite grönsaker för att få lite omväxling.
Men inget som vi var tvungna att göra.
En månad framåt är det ingen brist
Loggat
Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #1 skrivet: 2011.03.04 - 13:58:32 »

Åh, är riktigt avis på dig. Jag saknar brocolli, all som finns i affärerna är från Spanien.
Loggat

idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2011.03.04 - 22:08:57 »

vi har blivit kära i gratinerad blomkål!
Det är synd att man inte kan odla hela tomten full blomkål, eller visst kan man,
men sedan går det inte odla blomkål på 4 nästkommande år.

Kålväxter är viktiga att rotera runt, inte odla på samma ställer två år i rad.
Alla andra växter mår också bra att roteras, så därför är det bäst att ha mångfald även på en 900kvm tomt.

Jag slutar inte förvånas hur långe grönsakerna från vår lilla tomt räcker :clapping:
Loggat
/LO

******

Smörklickar: 17
Offline Offline

Antal inlägg: 1269



« Svara #3 skrivet: 2011.03.05 - 09:11:05 »

Helt fantastiskt! Är ju också avundsjuk. Men frågan är om man inte skulle försöka invadera en bondgård då och då, i alla fall...
Loggat




LCHF-are sedan september -06. Gått en graviditet på LCHF. Jag mådde utmärkt och födde ett friskt barn.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #4 skrivet: 2011.03.11 - 22:00:58 »

Jag har köpt lite tomater nu, de är så goda på semla-mackan med ost och örtkrydda.
Onödiga, men goda  :lol:
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #5 skrivet: 2011.03.19 - 22:24:20 »

Nu börjar värmen stiga ute, +6 grader på dagarna.
Under närmaste veckan måste jag börja ta in rotfrukterna från förrådet och förvara dom i kylen i köket.
Den här nya kylskåpet verkar kunna lagra rotfrukter väldigt länge! Veckor utan att dom blir mjuka.
Så nu testas detta ordentligt när rötterna redan har lagrats länge i sandhinkar.

Jag börjar tro att detta går, att odla grönskar på en vanlig villatomt så att det räcker året om för 5.
Det trodde jag faktiskt inte ens själv, men tänkte se hur långt det kan vara möjligt.

Nu börjar det nästan vara så att huja, jag måste hinna använda allt innan de blir dåliga.

Första skärpningen är pumporna, vi har inte gjort någon pumpamat på länge.
och det skulle inte skada att göra den där squash-vinbärsaft-husk-vispgröten.

Jag har nästan gett upp med mangold från frysen, det blir bara inte gott, lika så komposterade jag rätt mycket blekselleri från frysen.
Det fanns ju för mycket och ingen gillar den i kubik, rotsellerin i små mängder duger väl till soppor och grytor.
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2011.03.22 - 18:52:14 »

Jag samlade in alla rotfrukter från förrådet idag.
De sköljes rent från sanden och fick torka lite i köksbänken,
sedan in i kylen!
TVÅ stora grönsakslådor fulla av rotselleri, palsternacka, morötter, rödbeta och några purjolök.
Kvar i förrådet 4-5 vitkålshuvud.


Häromdagen kom jag på groddningen också!
Jag läste en artikel med bra nya råd, så det ska testas.

Jag visste inte att man kan woka det större grodderna! :yay: myyycket intressant.
Har någon koll på hur mycket kolisar finns i grodderna?
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #7 skrivet: 2011.03.23 - 00:16:54 »

????? Vilka groddar pratar vi om?

Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
Lisbeth
Hero Member
*****

Smörklickar: 21
Offline Offline

Antal inlägg: 677


« Svara #8 skrivet: 2011.03.23 - 14:29:09 »

 / 100 g groddar
Vetegroddar   31,4
Alfalfa 0,3
Bambuskott 0,7
Linsgroddar 19.10
Mungbönsgroddar 3.20
Sojabönsgroddar 7.0
Loggat
/LO

******

Smörklickar: 17
Offline Offline

Antal inlägg: 1269



« Svara #9 skrivet: 2011.03.23 - 14:42:18 »

Lite alfalfa och mungbönor ska man kanske grodda. Det var jättelängesedan och det är ju så gott! Tror jag har frön i skafferiet...
Loggat




LCHF-are sedan september -06. Gått en graviditet på LCHF. Jag mådde utmärkt och födde ett friskt barn.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2011.03.23 - 15:10:32 »

Grodda soja vetja!  :biggrin1:

Grodda är faktiskt kul. Och gott!
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #11 skrivet: 2011.03.23 - 16:20:23 »

Tack Lisbeth, det verkar vara helt lugna saker då!
Och nej jag tänker inte grodda linser just nu...

Alfa-alfa har jag i skafferiet och 2-3 påsar till rättika och....

jag har lärt mig tidigare att man ska ha fröer i en glasburk och en nät spänd över , sedan sköljer man morgon och kväll,
låter vattnet rinna av och förvarar i mörkret.

Men nu läste jag om att groddar tar mycket skada av dessa vändningar och sådan tråg som man kan köpa på hälsokosten är bättre.
Där rinner vattnet genom hålen.
Man kan tillverka själv en sådan enkelt med två glassbyttor, gör massa hål på den ena och använda den andre som en vattenreservoar.
Man ska skölja med rumsvarmt vatten och använda det vattnet man häller ut för att gödsla växter!
Fröer ska sköljas även nu på morgon och kvällen, men inte så att de rör på sig utan hälst duscha dom med en flaska eller ta dom med till duschen helt enkelt.
och sist inte ställa in i ett skåp för att det ska vara mörkt, utan direkt till fönstret.

De ska inte vara i direkt solljus för det kan bli för varmt och då bildas det bakterier, men synliga i vilket fall.

En groddningsapparat är ju oftast snyggare än ett par glasspyttor... få se vad jag hittar på, vi har ju inte så mycket glassbyttor här...
Loggat
/LO

******

Smörklickar: 17
Offline Offline

Antal inlägg: 1269



« Svara #12 skrivet: 2011.03.23 - 16:25:49 »

När jag groddat alfalfa och mungbönor har jag brukat spola av dem i en sil. Inga konstigheter. Blir en del groddar förstörda så lever jag med det...
Loggat




LCHF-are sedan september -06. Gått en graviditet på LCHF. Jag mådde utmärkt och födde ett friskt barn.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #13 skrivet: 2012.03.29 - 20:29:47 »

Jag har fortfarande mängder av:
rättika
polkabeta
rödbeta

i frysen:
broccoli,pumpamos ,jordgubbar, vinbär, dill

köket:
vitlök, örtkrydda, popmajs

Lite:
morötter, palsternacka, inlagd squash, inlagd rödbeta

i frysen: hallon, björnbär, blåbär, morotsblast, mangoldblast, selleri


Löken börjar ta slut, gullöken är redan slut och jag har bara någon rödlök kvar.
Purjon är också slut.
Ute gror gräslöken fullt, men jag tvivlar att den räcker att ersätta lökbehovet så vi måste nog handla lite lökar framöver,
lika så tog krossad tomat slut ett par veckor sedan, så till nästa köttfärs-rätt måste krossad tomat inhandlas.

färskt:
olika sallader och spenat börjar ge skörd nu, om ett par veckor har vi mängder av grönt!
Jag kan även skörda toppar av flera basilikor så det det blir lite kryddning till bönmixet.
Det finns även så många stevia-plantor att jag kan samla lite blad av dom då och då.
och den första tomatplantan blommar  :inlove:

Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544