Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.03.28 - 11:20:20 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Paté med purjo  (läst 31231 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« skrivet: 2011.01.13 - 08:32:49 »


Paté med purjo

(alla mängder är ungefärliga )

1/2 kilo fläskfärs

1/2 kilo kycklinglever

6-8 stora champinjoner

1/2 purjolök

1 vitlölksklyfta

1 liten gul lök

smör

2-3 dl grädde

1/5 burk creme fraiche

2 ägg

1 tsk sirap (eller/och en stor matsked leverpastej)

en gnutta soya

timjan

rosmarin

salt

svartpeppar

Hacka lök och vitlök, strimla purjo och klyfta champinjonerna. Fräs löken i smör tills den blivit genomskinlig, tillsätt vitlök, purjo och champinjoner. Krydda med en gnutta soya, ett par blad rosmarin, lite timjan, salt och peppar. När svampen är klar ställer du fräset åt sidan för att svalna.

Stek kycklinglevern i smör. Salta och peppra. Ställ att svalna.

Mina barn vill ha slät paté så jag mixar allt utom färsen. Vill man kan man istället baka in lite av svampfräset omixat.

Mixa lever och svampfräs (ta gärna matberedaren, gör för guds skull inte som jag och använd mixern.. den börjar ryka då…) och tillsätt creme fraiche, hälften av grädden, resterande smaksättning och ägg. Om smeten behöver tillsätts lite mera grädde. Det beror lite på hur mycket smör som var i pannan etc. Blanda med färsen till en jämn smet.

Stek en provbit i smör och smaka av med salt och peppar.

Skopa upp smeten i välsmord form (-ar) och grädda i 200° ungefär 45 min – en timme beroende på paténs storlek. Om du har en patéform med lock är det såklart att föredra.

När patén är färdiggräddad låter du den svalna i formen och ställer sen kallt över natten (och försöker låta bli att stjäla småbitar med gaffel…) för att sen stjälpa upp och skära i skivor nästa dag...

 :eating:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2011.01.13 - 08:42:27 »

Lät ju gott och rätt enkelt, det där.  :dribble:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2011.01.13 - 08:45:07 »

Det är det!

Paté har blivit en vardagsklassiker härhemma. Perfekt som "man-tager-vad-man-haver"rätt också.

 :thumbsup:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #3 skrivet: 2011.01.13 - 12:06:37 »

Nu känner jag mig som en noobie.  :shy: Vad har man paté till egentligen? Är det som typ istället för leverpastej, eller?  :blink: Jag tyckte receptet var lockande för att det såg så enkelt ut. Men då behöver jag ju veta hur man serverar det. Går den bra att frysa i bitar? Blir den bredbar eller hård/stadig? Jag ber om tålamod med mig....  :redface:
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2011.01.13 - 12:21:37 »

Men äter det med cornichons och cumberlandssås, på bästa åttiotalsvis! Brödet till skippar man  men inte rödtjutet. Förrätt eller smårätt. :lol:

Går nog att frysa. Funkar med köpepaté ivf.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2011.01.13 - 12:27:01 »

 :wave:

den här blir som en variant av köttfärslimpa, kan man säga.

Servera i skivor - antingen som hemul vill eller på annat vis

 :nod-yes:

här finns mitt första leverpastej(bredbar)försök - det kommer nog fler...

http://web.me.com/fjallmor/Webbplats/Blogg/Poster/2010/8/26__DSC0834.html
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2011.01.13 - 12:43:57 »

Ja, mixerpastej blir mycket bättre än traditionellt hemgjord bakad pastej. Den blir liksom grynig, tycker jag. Men kanske om man mixar levern först, istället för mal. En annan variant jag tänkt prova är mixerpastej men lite fläskfärs i, då det blir mer riktiga ingredienser.  :nod-yes:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2011.01.13 - 15:04:17 »

Låter klokt!

Berätta gärna hur det går, vi är paté/pastejtokiga i detta hus

 :chase:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2011.01.13 - 15:26:05 »

Det dröjer. Mackor blir lätt lite för mycket kalorier för mig (fett pålägg PLUS tjockt med smör... ) så jag ligger lite lågt på mackfronten just nu.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2011.01.13 - 15:45:59 »

 :nod-yes: det kommer när det kommer


men ... man måste inta ha mackor till pastej/paté

 :flirting:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2011.01.13 - 15:48:25 »

Inte till paté, men till pastej!   :fork_off:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2011.01.13 - 16:54:35 »

nejdå...

pastej är brutalgott på tex en tomatskiva

;-)
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2011.01.13 - 17:08:46 »

Nu är du bara obstinat! Det ska vara bröd, smör, pastej och gurka. Det är det som är själva grejen med pastej. Det vet väl alla! :badtongue:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #13 skrivet: 2011.01.13 - 17:14:24 »

Ibland kan du verkligen vara liiite, men bara liiite, trångsynt Hemul.  :whistle:
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2011.01.13 - 17:28:31 »

Jag håller på traditionerna!  :whistle:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2 3   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544