När jag just nu inte tål mjölk, har jag börjat kika in lite på soja-avdelningen.
Mot bättre vetande.
Jag har läst länge sen om soja och vet från min vegetariska period att sojan var den bästa som fanns.
Nya läror unde LCHF-perioden visade det sig att sojan var inte alls bra.
Jag har undvikit soja sedan dess, men minnet sviker just nu, vad är det som är felet med sojan idag?
Någonstans i min minnesförråd vet jag att soja i asien tillverkas på helt annat sätt än vår västerländska produkter och där i prosessen händer det något som förstör det goda.
Är det då bra om jag använder soja-bönor i dess naturliga form och tillverkar saker av den själv.
( inte att jag ens vet vad jag skulle tillverka...
) men alltså är det något grundläggande fel på självaste bönan?
Nu till burken som jag handlade idag.
-naturell vegetabilisk alpro soya yogurt-
innehållsförteckningen säger så här:
vatten
skalade sojabönor ( 7,9%) ( ekologiska)
tapiokasirap ( ekologiska)
stabiliseringsmedel ( pektin)
majsstärkelse
surhetsreglerande medel ( citronsyra)
havsalt
syrakultur ( bifidobakterium)
yogurtkultur S.thermophilus,L bulgarius)
Energi: 50kcal / 100g
protein 4,0g
kolhydrater 2,8g
fett 2,3 g
För mig låter produkten ändå hyfsat ok när man tänker på kolisar och ingredienser i övrigt.
Men själva sojan undrar om jag ska blanda mig i eller inte.