idalinda
|
|
« skrivet: 2010.11.21 - 22:46:49 » |
|
Nu måste jag börja fundera på kalcium-intaget.
Magen blir verkligen hård av hårdost. och under hösten klarar jag inte äta mjölkprodukter( mögelporerna i uteluften gör att att kroppen inte klarar av ytterligare belastning i form av mjölk) jag får en våldsam snuva och täpper igen värsta fall bihålorna.
Så om jag skippar alla mjölkprodukter förutom smör. Hur fixar jag kalcium? 100g sesam innehåller ungefär dagsbehovet, 300g sill/strömming lika så 300g mandel 300g lax i olja (vad är det för något?)
bra källor utöver mjölkprodukter är bakpulver, nässlor, svartpeppar, bergsalt.
Hur sjutton gör jag ? Det är lockande att steka sesam i lite smör och honung till en godis, men jag törs inte att leka med söta saker just nu. Strömming steker jag inte ens varje vecka, mandel knaprar jag dagligen, men inte 300g , kanske något under 50g.
ger burk-kalk kalk på riktigt, eller är det lostsas-saker?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #1 skrivet: 2010.11.21 - 23:03:38 » |
|
Många säger ju att vi normalt får i oss för mycket kalk. De är ju därför en del behöver magnesium, eftersom de så att säga motverkar varandra. Hur det där egentligten förhåller sig tycker åtminstone jag är svårt att få grepp om. Kan ju nämna att dr Brownstein (joddoktorn) säger att vi absolute inte ska äta extra kalk, däremot kanske magnesium. För övrigt tror jag inte du behöver oroa dig för ditt kalkintag. Du kokar ju buljong! Rekommenderat dagsintag är för övrigt bara skit!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #2 skrivet: 2010.11.21 - 23:08:02 » |
|
Men jag äter inte kokt buljong varje dag. kanske ett par gånger i veckan. Hur vet man om man har kalciumbrist? Eller händer det bara heltplötsligt att man rasar samma hela idalinda, för skelettet har tvinats bort? Måste jag börja odla nässlor ett par hektar för att tillgodose min kalciumbehov?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #3 skrivet: 2010.11.21 - 23:36:04 » |
|
Fråga inte mig, men jag tror ju det räcker med mat och buljong, även om man inte äter ost. Lite svål och D-vitmin också kanske. Kalkbehovet torde vara överdrivet. Det är rimligtvis inte brist på kalk benskörhet beror på, utom i extremfall. Se på oss i Sverige bara. Vi glubbar i oss mest mjölk i världen och är också bland de länder som har mest benskörhet. Skulle då benskörhet bero på kalkbrist? Det går inte ihop.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #4 skrivet: 2010.11.22 - 01:03:36 » |
|
Varför ligger det här i Nybörjare? Är det tocken där omstart?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #5 skrivet: 2010.11.22 - 11:16:16 » |
|
Tja, jag tänkte väl att det finns nybörjare och nyboostade som utesluter mjölkprodukter och kanske underar som jag . Efter en noggrann fundering på 1.2 sekunder valde jag den här avdelningen. Om du tycker att det passar bättre någon annanstans, du som är "vännen av ordning" Så vassogå och flytta den vart du vill
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
/LO
|
|
« Svara #6 skrivet: 2010.11.22 - 11:43:33 » |
|
Hörde någonstans på radion för ett tag sedan att Svenskar har hög nivå av benskörhet. Vad det beror på vet jag inte, men utlänningar som flyttar hit blir sämre ju längre de bott här, sa de.
Jag kan inte låta bli att fundera på om det är för att vi äter för mycket mjölk. Självklart måste vi få i oss sånt som vi ska ha, men samtidigt så bildar ju inte kroppen mer än den behöver. Skulle mjölken kunna ge signaler om att det finns tillräckligt med kalk, så att det inte behöver bildas mer i benen???
Alltså, OBS, rena spekulationer från mig. Men jag undrar vad det beror på.
/LO
|
|
|
Loggat
|
LCHF-are sedan september -06. Gått en graviditet på LCHF. Jag mådde utmärkt och födde ett friskt barn.
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #7 skrivet: 2010.11.22 - 12:26:43 » |
|
D-vitaminbrist är väl rätt troligt också. Mörker + lite fett i kosten får ju det resultatet.
Dr K påsår dessutom att benskörhet för det mesta inte är fråga om för lite kalk i skelettet utan för lite kollagen. Inte bara att gubben brukar ha rätt, men det låter rätt troligt om man jämför skelettet med en cementvägg där kalken är cementen och kollagenet är armeringsjärnen. Fast lite skumt är det, för man måste ju ha undersökt sköra ben noggrant och borde väl ha lagt märke till detta om det är så.
Sen har vi ju problemet med varför inuiterna var (är) bensköra. Mörkt är det onekligen där uppe, men de måste ju ha fått i sig plenty med D ihop med allt fett de åt och kalk också från buljong och fiksben som de säkert åt.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
/LO
|
|
« Svara #8 skrivet: 2010.11.22 - 12:29:47 » |
|
Vi kanske springer för lite... Nä, jag har ingen aning. Bara spånar och spårar ur.
|
|
|
Loggat
|
LCHF-are sedan september -06. Gått en graviditet på LCHF. Jag mådde utmärkt och födde ett friskt barn.
|
|
|
Corny
|
|
« Svara #9 skrivet: 2010.11.22 - 12:55:22 » |
|
Om man går mycket byggs skelettet upp, så människor som rör sig mycket riskerar inte i lika hög grad att få benskörhet.
Övriga källor för kalk är bla spenat, grönkål, broccoli. Hur man märker av kalkbrist, har jag dock ingen aning om!
|
|
|
Loggat
|
Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #10 skrivet: 2010.11.22 - 13:06:14 » |
|
Ja, hur som tror jag inte att idalinda behöver oroa sig för att hon inte äter mest kalk i världen. Det har ju inte hjälpt resten av svenskarna att göra det.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Tina
|
|
« Svara #11 skrivet: 2010.11.22 - 16:21:45 » |
|
I början med LCHF fick jag kramp i vaderna på kvällen, s k sendrag. Det fick jag tips om att bota med cal-mag. tabletter och det hjälpte. Nu kom det tillbaka för några veckor sedan så nu knaprar jag dessa tabletter igen. Undras om calciumbrist visar sig på det viset. Jag dricker ingen mjölk och äter ytterst lite ost.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #12 skrivet: 2010.11.22 - 16:34:47 » |
|
Underskott av magnseium kan göra det, fel balans magnesum-kalk. Calcium behövs när muskeln drar ihop sig och magnesium när den slappnar av, om jag fattat det rätt.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Tina
|
|
« Svara #13 skrivet: 2010.11.22 - 16:42:38 » |
|
Varför får man magnesiumbrist då?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #14 skrivet: 2010.11.22 - 19:23:05 » |
|
För att man äter för lite av det eller äter för mycket kalk så det blir obalans. Det är ju en massa LCHF-are som knaprar magnesium för att de får hemska kramper annars.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|