Jag brukar göra en kanongod falsk potatisgratäng med rättika!
Den är från kokboken LCHF till vardags.
Sätt ugnen på 225.Skala och skiva rättikan i tunna skivor.Koka i 20-30 min ilättsaltat vatten under lock. Ånga av skivorna. Sedan gör jag som jag brukar göra potatisgraäng. Varvar med salt, peppar, gullök, riven ost i lager. Häller över lite grädde (0,5 dl) som jag pressat i vitlök. Överst strör jag på ost och hyvlar över smör, gratinerar tills den fått fin färg.
Enligt boken ska man ha följande:
800g rättika
100 g smör
0,5 dl vispgrädde
7-8 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Smörar formen. Varva den förvällda rättikan med ost och vitlök. Avsluta med rättika, salt, peppra och häll över grädden. Hyvla över resten av smöret.Gratinera 20-30 min. Jag tyckte det blev för mycket smör så jag fick hälla bort en hel del.
Barnen märkte inte att det inte var potatis!!!
Jag kanske ska prova att odla lite rättika i år? Kul med lite nytt i landet!