Jag visste inte allt det här. Kanske flera lider av okunskap i ämnet.
När man äter protein och fett så hamnar det i magsäcken som töjs ut av maten och den tillströmmende magsaften och signaler går till hjärnan och talar om att maten är laddad. Nåja, det visste jag. Nu kommer det intressanta. Maten går sedan vidare till tunntarmen. Där utsöndras ett hormon som heter CCK (cholecystokinin). CCK talar också om för hjärnan att mat är på gång. Det är också det som får gallblåsan att tömmas. Fortsätter man att utsönda CCK (för att man äter mera) kommer man att må illa.
När man äter kolhydrater går de rakt genom magsäcken till tunntarmen och där utsöndras inget CCK. Hjärnan får ingen som helst feedback innan kolhytraterna når blodomloppet, då insulin utsöndras och orskar en tillfällig serotoninhöjning som gör att man känner sig lite mindre hungrig. Det är först när sockret passerat levern och når hjärnan som man känner mättnad.
Kolhydrater måste alltså gå igenom hela nedbrytningsprocessen innan hjärnan registrerar fullt ut att man har ätit, medan hjärnan fattar läget i stort sätt omedlbart när man äter protein och fett. Försöker man trycka i sig ett ägg till när man redan ätit nog mår man alltså illa eller känner ivf äckel och lägger av, men man hinner trycka i sig en jäkla massa kex innan hjärnan fattar.
CCK gör en massa annat också.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cholecystokinin (en)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Cholecystokinin (sv)