Den kokosoljan jag använder är helt smaklös och luktlös. I alla fall för min näsa. Jag misstänker att denna olja har blivit upphettad och därefter filtrerad, enligt Shenet är det ingen snäll behandling det här. Här kommer lite info därifrån:
Deodorisering: Smakämnen, luktämnen, fria fettsyror, pesticider och rester av lösningsmedel och aldehyder från de tidigare processerna tas bort genom ångkokning vid över 200° under vakuum och högt tryck. Oxidationsskyddande E-vitamin blir kvar sägs det, men metoden är densamma som blåsning (nedan) där själva finessen är att få bort de antioxidanta ämnena ur oljan.
Blåsning (t. ex. genomblåsning med syrerik luft vid 70-200°, högt tryck och vakuum) har flera effekter. Fettsyrorna omvandlas på samma sätt som vid härdning och oljan tjocknar - vanligt med smörjoljor. Snabboxideringen när oljan mister sitt oxidationsskyddande E-vitamin gör den också snabbtorkande - som med linolja som ska användas till oljemålning. De sista smakämnena och luktämnena försvinner också, så metoden används också för att deodorisera kallpressade matoljor.
Visserligen tror jag inte att just kokosolja påverkas så jättemycket av denna behandling eftersom det mesta av oljan består av stabila mättade fettsyror. Det är nog värre med enkel och fleromättade oljor som nog kan bilda trans- och omestrade fettsyror när de utsätts för deodorisering.
Funderar dock ändå att köpa en liten förpackning obehandlad kokosolja snart för att testa om jag klarar av det. Gör jag det köper jag nog nästa hink med obehandlad olja. Det är ju alltid bättre att äta så naturliga produkter som möjligt.
Ang viktminskande effekt, jag har fått erkänna för mig själv att jag fuskade rätt mycket med maten tidigare, mer än jag trodde. Nu börjar vikten saaaakta men säkert röra sig neråt, nu vet jag inte om det beror på kokosoljan som är min matolja no.1 eller om det helt enkelt beror på den numera riktigt strikta LCHF kosten. Det kan ju vara kombinationen av båda.
Du kan ju alltid testa hemul och se om det blir någon skillnad för dig.