Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.23 - 23:30:50 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: hur mycket kan man reducera buljong  (läst 14870 gånger)
0 Medlemmar och 4 gäster tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2010.08.09 - 19:25:59 »

Jag som  i början lyckades inte alls att reducera  buljongkok
har nu ett problem åt andra hållet.
Hur mycket kan jag reducera?

Jag har börjat med en 10-literskastrull där jag hade säkert 4 liter fläsk-kött och ben + mindre mängd grönsaker + vinegär
Den fick koka under söndagen, silades och fick småkoka under natten.
På morgonen var det inte minskat i mängden så mycket  ( kanske 4 liter buljong)
men när jag har höjt nu tempen lite under dagen sjunker den vackert.
nu finns det under 1 liter buljong.
Hur länge kan jag fortsätta detta?

Går det att minska den så att buljongen kan frysas i i iskuber?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2010.08.09 - 20:08:42 »

Du kan minska tills det ser ut sirap eller som sån där fond på flaska du vet. Fast så mycket kokar jag nästan aldrig ihop.

Klart du kan frysa i islåda. Men jag måste tipsa om mitt enkla sätt som jag kom på efter flera års jagande efter väldigt små burkar. :cool: Frys i platta paket i plastpåsar helt enkelt. D.v.s. fyll påsen bara till en fjärdedel eller så. Sno ihop den i toppen och sätt en gummisnodd om. Lägg den platt i frysen så buljongen rinner ut och fyller hela påsen. Vik upp öppningen och palla upp den med nåt så du inte riskerar att det börjar läcka trots gummisnodden.

Sen har du en stor kaka buljong du kan bryta eller skära så mycket du vill av. Man kan också ta fram hela kakan och skära upp den i lagoma bitar och förpassa dem till frysen igen, så man slipper kladda ner händerna varje gång. Buljongen blir inte stenhård som is, så det funkar fint båda att bryta och skära om den inte är en stor klump utan en ett par centimeter tjock kaka.  :nod-yes:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2010.08.09 - 20:17:08 »

jag kommer nog göra något sådant, fast jag upptäckte precis att jag har fryst in krossade tomater i påsar och några av dom hade hängt lite mellan gallret, så
nu sitter några påsar stadigt fast på frysskåpet  :angry:

Ska kolla det hela i morgon, om det är en sådan hylla som går att dra ut ,eller om jag måste lirka loss dom med varma dukar eller dyligt. :bang_head:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2010.08.09 - 21:10:01 »

Ja, men får kolla vad man lägger det på. Några fiskpaket är bra underlag. Annrs kan man ju ta ett lock till en en liten långpanna eller hela långpannan.

Det är en annan sak som är braigt med att skära upp hela kakan i "tärningar" sen. Påsen blir formbar igen.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #4 skrivet: 2010.08.09 - 23:41:04 »

Buljongen finns nu i frysen i ett stort fryspåse som du tipsade om.
Det blir nog bra... men det är löjligt lite kvar av den mängden grejor jag hade i kastrullen.... :lmao:

10 liter blev 1/2 liter  :yay:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2010.08.09 - 23:44:48 »

Men det är ju jättebra!
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2010.08.10 - 09:09:00 »

Men det är ju jättebra!

Instämmer!

Heja idalinda!

 :clapping:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #7 skrivet: 2010.08.10 - 21:21:02 »

Hade man kunnat reducera ännu mer?
Denna soppan var fortfarande inte någon gelé-gegga utan fortfarande som en soppa.
Loggat
Léonie
Full Member
***

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 210


« Svara #8 skrivet: 2010.09.19 - 00:49:58 »

Jag brukar alltid reducera den tills den blir som sirap. Kokar också i en 10-liters gryta och när jag reducerat allt så är det bara någon deciliter i botten.  :smile: Men man får vara lite snabb när man ska hälla ner den i istärningslådorna för den blir lite som knäck när den svalnar och blir stel. Brukar hälla ner det i istärningslådor och det brukar räcka till en och en halv låda ungefär. Tar väldigt liten plats i frysen och det är inga problem att hacka loss en bit och ha i sås, det är så pass lite vatten i buljongen att det går ändå väldigt fort att reducera såsen.  :whink: Brukar också ta en hel tärning och slänga ner i köttfärssås, grytor, soppor m.m.
Loggat
Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #9 skrivet: 2010.09.19 - 15:38:37 »

Vilka bra tips, nu blir jag buljongkokarsugen igen.
Loggat

Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544