Jag har glömt att rapportera om sesam. Det är tydligen så att sesam och även sesamolja innehåller nåt som skyddar mot oxidation. Jag köpte ju Mary Enigs fettbok, jag ska skriva vad hon säger sen.
Sen blev jag inspirerad när jag skrev om Finelis matkorg nyss och tog och la in dagens potentiella intag. Potentiella för jag har inte ätit allt än. Men jag ska.
Det här är dagens mat.
Sidfläsk 58
Makrill 53
Äggula 38
Spenat 43
Griskotlett/rygg
tjockt fettlager 175
Smör 7
Potatis 121
Vetemjöl 4
Grädde, fett 35 g, 160
Gårdsmjölk 4,4 % fett 250
Kakaopulver 10
Jag trodde det skulle bli riktigt illa, för jag åt ju både fläsk till frukost och sen fläskkarré till middag. 8121.586 g omega-6 och 2648.853 g omega-3. Förhållandet o-6/o-3 bllir 3:1. Inte alls illa! Det optimala sägs ju ligga mellan 2:1 och 3:1, lite olika vad som anses. Fast tydligen pratar man ju om 1:1 nu också (se nedan).
Lägg märke till att den enda omega-3-maten på hela dan var ynka 50 g makrill. Det kan hända att kvoten är ännu lite bättre, för den enda makrill som dök upp i fineli var konserverad rökt och då kanske det är spad och grejer också.
Va bra! Nu behöver jag inte vara så rädd för fläsk längre då!
Här är vad SLV säger. Att kvoten skulle vara så låg för svensson i Sverige tror jag inte ett ord av! Om jag hamnade på 1:3, med lite fisk, utan spannmål, vegoljor och margariner, skulle då svensson ligga så pass lågt som 1:4? Sällan!
Resultat från kostundersökningar på barn och vuxna i Sverige visar att
denna kvot är i genomsnitt omkring 4:1 eller 5:1 (4, 5). Analyser av
matkorgar insamlade i fyra städer under 2005 visar att den genomsnittliga
kvoten mellan omega-6- omega-3-fettsyror är under 4:1. Matkorgarna
innehöll cirka 120 livsmedel och baseras på Jordbruksverkets statistik
över livsmedelskonsumtionen.
Beräkningar har också gjorts av kostdata insamlade i slutet av 1800-talet
bland akademiker och arbetare. Dessa skattningar tyder på att omega-
6/omega-3 kvoten var i storleksordningen 3:1 och att andelen fleromättade
fettsyror var något lägre än idag.
En del forskare hävdar att det finns data som tyder på att människan
under evolutionen levde på en kost där kvoten var i storleksordningen
1:1. I amerikansk litteratur förekommer uppgifter om att kvoten i dagens
västerländska kost är hög, och kvoter på 15:1-17:1 och till och med upp
till 25:1 har nämnts (6, 7). Det är dock oklart vad dessa uppgifter
baseras på. Enligt nationella kostdata från t.ex. USA är kvoten i
genomsnitt omkring 9:1 (1). Data från kostundersökningar i Europa visar
att kvoten som regel är mellan 3:1 och 8:1 (3, 9, 10)http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fakta-om-fett/Omega-3--och-omega-6-fettsyror/Förresten, kakao är en rikgit omega-6-bomb!