Att tillverka eget örtsalt
Odlar man kryddväxter kan man lätt få för mycket av det goda, i synnerhet av de kryddor som används mera sällan i köket.
Ett bra sätt att ta tillvara överskottet av kryddväxter är att göra sitt eget örtsalt. Det är lätt gjort, kan tillverkas efter eget tycke och smak och är en utmärkt smaksättare av sallader, såser och frukostägget.
Plocka av de örter du tycker om. Det är inte så noga med skördetid och urval som vid plockning för torkning. Ta av de du har för tillfället och hacka det fint, eller ännu bättre kör det genom kött- eller kryddkvarn eller finfördela i matberedare. Det blir ett slags mos som du blandar med salt och breder ut i ett tunt lager på en plåt av något slag, bakplåt, gratängform eller vad som står till buds. Kakan skall nu torka på en varm, luftig och skuggig plats, inte i solen. För att påskynda processen rör du om då och då. Saknas fullgott torkutrymme går det bra att torka i ugn. Sätt temperaturen till 50° och ha ugnsluckan på glänt.
När massan är alldeles knastertorr måste den finfördelas på något sätt. Det går att stöta i mortel eller köra i mixer, men bäst blir det i kryddkvarn, eller om sådan saknas, i kaffekvarn.
Hur mycket salt som tillsätts är en smaksak och beror på om du vill ha ordentlig saltsmak eller föredrar kryddigheten. Skall örtsmaken dominera, räcker det med en till två teskedar salt till 1 deciliter örtmassa.
Nästan alla kryddor och en del vilda växter går att använda, det är bara din egen fantasi som sätter gränser. Ett extra plus, tycker jag, är att man kan nyttja de mera ”svåra” kryddorna som bara sällan används i matlagningen, såsom pimpinell, balsaminblad, spansk körvel, gurkört, isop, perilla (shiso), anisisop med flera.
Några vanliga örter till kryddsalt:
lök, lökblast, vitlök (även späd blast), gräslök
libbsticka, persilja, kyndel, salvia, isop
gurkört, citronmeliss, timjan, basilika
indiankrasse (blad, blommor och omogna frön),
ringblomma (blombladen)
kirskål och nässla.
Välj den blandning som passar dig bäst, eller varför inte göra örtsalt på bara en kryddingrediens, t.ex. selleri, och få sitt eget sellerisalt.
http://www.foreningensesam.se/div_tips/recept/ortsalt.html Finns mkt. att läsa om där