Jag kôtar med redaktören
. Den där Åberg vet jag inte hur jag får tag i
. Detta skrev jag först till red.:
Näringsfysiologen Torwald Åberg i Lidköping har fel om Atkins.
Atkins har inte nämnts i frågan. Det är kosten som Annika Dahlqvist har fört fram som det handlar om. LCHF low-carb/High-Fat.
Ge folket RÄTT upplysning!
LCHF är ingen kost där vi äter extremt mycket protein, utan den delen av maten är ungefär samma som vid högkolhydratkost. Byt istället bara plats på fett och kolhydraterna så kommer ni rätt. 5 % kolhydrater, 20 % protein, 75 % fett.
Vi som äter LC (lågkolhydrat) försöker hålla nere mängden kolhydrater (sockerkedjor) så mycket som går. Dessa sockerkedjor är bland annat stärkelse som finns i potatis, ris och spannmål. Även all frukt innehåller bara kolhydrater som ger snabb höjning av blodsockret.
Förklaring av sockerarterna:
Glukos = druvsocker
Fruktos = fruktsocker
Sackaros = ”vanligt socker” t.ex. strösocker = en glukos + en fruktos ihopkopplat till en sockermolekyl
Även GI är något annat och skall inte förväxlas med LCHF kosten. Gi-kostare äter födoämnen som har långsamma kolhydrater. Det är sockerkedjor som tar längre tid för kroppen att bearbeta. Men de är likväl bara tomma kalorier till ingen nytta.
Och sockerkedjor till sockerkänsliga diabetiker typ 2 och överviktiga är föga smart, oavsett källa. De är likväl blodsockerhöjande för diabetiker.
Tyvärr misstolkas socialstyrelsens beslut i många medier och det kan ge katastrofala följder om den som läser det och inte inser skillnaden mellan lågkolhydratkost och GI kost.
Annika Dahlqvist beklagar sej över att journalister blandar ihop GI med lågkolhydratkost. Hennes råd är lågt kolhydratintag och högt intag av naturligt fett, LCHF (Low-Carb-High-Fat)
Människan har under hela sin utveckling ätit fet mat såsom fett kött och fet fisk. Säd och potatis kom mycket senare i utvecklingen.
Kockarna förstör inte maten med grädde och smör! Den blir nyttigare med det och minskade dom sen på kolhydratrika varor så blir det ännu bättre. Naturligt fett är det bästa.
Margariner är konstgjorda (omestrade) fett kedjor och är farliga för kroppen, för den vet inte vad den ska göra med dessa konstiga fettkedjor den inte känner igen. Det har visat sej vid försök att omestrade fetter ökar blodets benägenhet att levra sej och ökar därigenom risken för blodproppar.
"Äter själv den här kosten och mår jättebra"
Red. tyckte inte att det handlade om det som Åberg skrev
Fick detta svar som jag svarat på med kursiv stil:Förlåt om jag är krånglig. Åberg skriver om Atkins – inte om LCHF. Det du hänvisar till i dina länkar handlar inte om Atkins.
Nej, därför att Atkins inte nämnts av soc som Åberg skriver. Därför skrev att det var fel. Jag hänvisade dej till soc beslut och där nämns inget om Atkins. Det här om Dahlqvist är ett regionalt beslut i Stockholm – inte i Socialstyrelsen. Beslut om kostråd skall fattas senare i år.
Var står det att Soc beslut om Annika är ett regionalt beslut? Kostråden beslutar livsmedelsverket om.Jag förstår därför inte vad som är fel med Åbergs artikel.
Därför att han vilseleder folk att det är Atkins kostvariant det hela handlar om, när det i verkligheten handlar om lågkolhydratkosten Annika blev anmäld för och nu blivit godkänd Red, hänvisade även till dettaLäste nu såväl GP som SvD och där talar man om Atkins och inget annat. Även diabetikerföreträdare var med ochkritiserade beslutet.
Det svarade jag så här på: Det är därför jag protesterade. Det är en missuppfattning av journalisterna, det skrev jag sist i det sista brevet du fick. Allt som detta handlar om är Annika Dahlqvist's rekommendationer om lågkolhydratkost. Om du går in på de sidor jag hänvisat till och läser vad Annika m fl skrivit så ser du att Atkins inte nämns någon stans. Tyvärr verkar det som om även dietister m fl också missförstår eller försöker vränga till det för allmänheten. Hela detta som socialstyrelsen gått ut med är ursprungligen resultat av den anmälan Annika fick för sina kostråd till diabetespatienterna.
Det finns faktiskt studier där det bevisligen är bättre med lågkolhydratkost.
Karlshamnsstudien är en, finns länk på Annikas blogg till den och flera andra.
Det jag vill framföra med mitt brev är att allt handlar om LCHFkost och inte något annat, vare sej Atkins eller GI.
Sen skrev jag detta: Mina kommentarer i kursiv stil i Åbergs skrivelse.
Diabeteskosten
Nu har Socialstyrelsen accepterat Atkins metod, en kost som består av protein och fett med kraftigt reducerat kolhydratintag vid behandling av diabetiker.
Socialstyrelsen nämner inte Atkins i sitt beslut.Man påstår att det inte finns dokumentation för någon risk med metoden vid långtidsbehandling vilket är helt fel. En svensk studie visar att dödligheten är högre med metoden än med "vanlig" mat.
Det finns visst dokumentation av lågkolhydratkost Karlshamnsstudien t exRent fysiologiskt kräver metoden höga proteinintag som omvandlas till socker med hjälp av kortison ett stresshormon med svåra biverkningar.
Lågkolhydratkost kräver inte högre proteinintag än högkolhydratkost.
Den lilla mängd kolhydrater vi behöver omvandlas i levern och kräver inga
hjäpmeden som stresshormoner.
Det höga fettintaget ökar risken för hjärtkärlsjukdom och försämrar en diabetes.
Rätt fett minskar risk för sjukdommar. Undvik margariner med omestrade och konstiga fettkedjor som kroppen inte vet vad den ska göra med.Varför tar man denna risk?
Finns ingen risk, bara fördelar med lågkolhydratkost.Man har inget annat bra alternativ. För att lyckas måste man istället sänka fettintaget med hälften av den mängd som vi nu får i oss.
Det enda alternativet är att strunta i raketbränslet kolhydrater och i stället gå över till fettdrift som människan levde av i begynnelsen.Genom det fettrika utbud som nu ges överallt, på restaurangerna och i kokböckerna för att inte tala om TV-kockarna som förstör bra mat med smör och grädde ger inte traditionell kostbehandling större sänkning än ca 20 % av fettet och det är inte tillräckligt när det behövs 50 %.
Kockarna bör i stället minska på socker och stärkelse rik mat.Nya säkra och effektiva metoder finns som minskar risken för sjukdom och som leder till en mat som också är mycket skonsammare mot miljön, metoder som dock kräver engagemang av den tänkande hjärnan.
Det bästa är att satsa på mer naturbetesdjur och minska spannmålen i maten. Sluta utarma jorden med all stordrift .Det skonar också miljön.Vanligtvis använder vi bara reptilhjärnan när vi väljer mat.
Det gör dom som äter all söt mat. Vi som tänkt till väljer ekologisk naturlig mat. Mat som våra förfäder åt när dom utvecklades till den människa vi är idag med stor tänkande hjärna. Det finns belägg för att när människan blev odlare så minskade hjärnans storlek, hon blev kortare och alla sjukdomar kom. Får se om det kommer något svar