Skulle jag ju lika bra kunna leva på ägg och smör, en tanke som också föresvävat mig.
Det har jag testat! Åt 16 ägg och 100g smör per dag. Kokade alla ägg på morgonen och mosade dem i smöret.
Det gick att stå ut med utan problem, men jag avbröt efter två dagar. Detta var för att jag under en tid innan hade gjort ganska rejäla avsteg från kosten. Så när jag satte igång igen och det blev så strikt på en gång så blev det ketosomställning för kroppen igen. Och efter att ha gått från relativt mycket kolhydrater till i stort sett 0g på en gång så fick jag en fruktansvärd huvudvärk.
Jag stod ut med huvudvärken i ett par timmar, men framåt kvällen så gick det inte längre så jag fick avbryta.
Jag kanske skulle sätta igång igen, nu är jag ju rätt väl ketonanpassad. Det sparar ju en massa tid, bara att koka 16 ägg på morgonen så har man maten fixad för hela dagen. Fast det gäller ju bara om man är ensam i hushållet då.
Här har du i alla fall en näringsuträkning på 16 ägg och 100g smör, kan vara interessant om du tänker testa:
** Totalt **
Mängd: 3.38g kolhydrater, 179.88g fett, 120.5g protein.
Energiprocent: 0.64% kolhydrater, 76.56% fett, 22.8% protein.
SSS Ratio: 1.45:1
Omega 6:3 ratio: 3.55:1 (1654.4mg n-6, 388.8mg kort n-3, 76.8mg långt n-3).
Kilokalorier: 2114.44 kcal.
** Vitaminer **
Vitamin A EKV: 3233.02µg (RDI: 900µg, WAPF: >3000µg)
Vitamin B1 (Tiamin): 1.15mg (RDI: 1.4mg)
Vitamin B2 (Riboflavin): 3.58mg (RDI: 1.6mg)
Vitamin B3 (Niacin EKV): 32.74mg (RDI: 19mg)
Vitamin B6 (Pyridoxin): 1.34mg (RDI: 1.5mg)
Vitamin B9 (Folat): 562.68µg (RDI: 300µg)
Vitamin B12 (Koboalamin): 24µg (RDI: 2µg)
Vitamin C (Askorbinsyra): 0mg (RDI: 60mg)
Vitamin D (Kalciferol): 21.42µg (RDI: 5µg, WAPF: >25µg)
Vitamin E (Alfatokoferol): 19.74mg (RDI: 10mg)
Vitamin K: 26.08µg
** Mineraler **
Fosfor: 2050mg (RDI: 600mg)
Jod: 426.4µg (RDI: 150µg)
Järn: 24.2mg (RDI: 10mg)
Kalcium: 571.2mg (RDI: 800mg)
Kalium: 1266mg (RDI: 3500mg)
Magnesium: 127.4mg (RDI: 350mg)
Natrium: 1651.84mg
Salt: 4208.88mg
Selen: 239.54µg (RDI: 50µg)
Zink: 13.54mg (RDI: 9mg)
Fast jag skulle nog göra det lite mer avancerat om jag testade igen. Buljongkok en gång i veckan som jag dricker lite av till varje måltid, samt en burkmakrill (med det mesta av tomatsåsen borttagen) till en av måltiderna skulle ge bättre nivåer av en del näringsämnen som man får lite väl lite av med bara ägg och smör. Kanske ersätta en del av smöret med kokosfett med (25g kokosfett och 75g smör istället för 100g smör?) eftersom det sägs öka förbränningen.