Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.28 - 14:19:16 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: steka strömming och frysa in  (läst 17180 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2010.01.21 - 13:42:34 »

Nu måste jag erkänna att jag aldrig i mitt 41-åriga liv har stekt strömming  :blush:
Och jag skulle vilja göra det utan panering
Det ska göras  om 2-3 timmar
för jag har redan ett halv kilo av råvaran i kylen.

Strategin var att häva på pannan massa smör och sedan bara steka, men
nu funderar jag ändå.

Ska man steka på både sidor,vända efter några minuter ?
Är det bättre att steka på skinnsidan eller köttsidan ?
Ungarnas första fråga bli : kan man äta skinnet, det kan man väl ?

krydda: salt, vitpeppar, svartpeppar är min tanke, något mer ?

Någon grönsak eller sås som är extra gott till strömming ?

Om vi blir förtjusta på rätten och tänker laga den något mer,
då är min tanke att storhandla  ett par tre kg strömming och
frysa in. Blir resultatet likadant med färsk som upptinad strömming ?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2010.01.21 - 13:53:27 »

Du ska nog steka dem på båda sidor. Ja, skinnet går att äta. Ja, djupfryst går bra (om du menar steka strömming som varit fryst rå alltså).

Vet inte hur det blir att frysa fisk som är stekt sådär bara, men jag brukar frysa strömmingflundror*) och de blir jättefina att steka på lite lätt bara.

*) Det är alltså "dubbelmackor" med smör och persilja emellan, panerade och stekta på båda sidor.  :lol:



Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2010.01.21 - 14:24:58 »

Ja, djupfryst går bra (om du menar steka strömming som varit fryst rå alltså).



jo,  så menade jag ... då får vi se vad herrkapet här säger om maten.
Smör och persilja , yes det tar vi fram !

Om det blir en succé då fryser jag in , för jag tyckte dom rackarna var billig fisk 57 kg/ kg !
Måste bara läsa mer om vilken fisk man fick använda nu igen, var östersjö-strömming ok ?
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #3 skrivet: 2010.01.21 - 14:34:38 »

Panera fisken bör du nog göra. Den fastnar lätt i pannan annars!
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2010.01.21 - 14:42:12 »

Vet du inte vad strömmingsflundror är? Fast de ska paneras och det ville du ju inte. Jag tror det blir konstigt utan.

Så här gör man ivf.
Lägg ut en rad urbenade srtrömmingar med skinnsidan neråt. Försök hitta lika stora makar till dem senare. Jag brukar lägga två rader från början så jag kan para ihop stora och små lättare, men jag är lite petig. Sen lägger du en redig klick mjukt smör på strömmingarna som ska vara undersida och kletar ut det lite längs strömmingen. Det blir "klister" sen. Redig tuss finhackad persilja på smöret. Det är gott med mycket persilja emellan! På med andra strömmingen med köttsidan mot den första. Tryck till med handflatan så flundran kletar ihop. Vänd i uppvispad ägg och sedan i ströbröd. Bums ner i stekpannan där det ska puttra mycket smör hela tiden. Krydda bara med salt, rätt rejält tycker jag. När du har vänt på flundrorna skadar det inte att ösa över smöret några gånger så flundrorna kan suga åt sig riktigt. Du kanske kan göra till de i familjen som pallar lite ströbröd?

Strömmingtips för dagen är att köpa Garants djupfrysta sillfiléer istället för giftig strömming. De är små som strömmingar och smakar likadant. ~50:-/kg, KRAV-märkt och klart!  :thumbsup:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2010.01.21 - 14:48:12 »

Vet du vad? Vill du frysa skulle du ju kunna göra strömmingslådor. Det är ju gott! Flundrorna blir som sagt jättebra frysta, men jag tror inte riktigt på det där att frysa fisk som bara är stekt rakt upp och ner.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2010.01.21 - 17:46:02 »

Panera fisken bör du nog göra. Den fastnar lätt i pannan annars!

Vet du vad , dom fastnade inte  :yay:, gjutgärnspanna och en tunn metalspade fungerade finfint :nod-yes:

men persilja hittade jag inte alls, jag vet att det finns någonstans i frysarna, men två gånger har jag behövt det under senaste veckan och har ingen susning. Måste till persiljaspaning snart !

Men vad gott det blev, även jag åt upp skinnet utan att hicka, och inga ben, dom smälter väl.
till fisken hade vi egen broccoli stekt i smör och vitlök.
Jag konstaterade efter maten att detta var verkligen gott och smakena passade in och det fanns perfekt med salt och allt.
NÖJDEns  :strut:

men det går väl att frysa in, tina upp och steka sen ?

Det var alltså inte bra med östersjö-strömming ?
Finns det något liknande som är ok, nu när vi har fått känna smaken ?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2010.01.21 - 17:55:53 »

Citat
men det går väl att frysa in, tina upp och steka sen ?

Går gör det säkert, men jag tror inte det blir speciellt fräscht. Frys rå strömming istället.

Citat
Det var alltså inte bra med östersjö-strömming ?

All Östersjöfisk är ju full med gifter. EU har klassat ut den som människoföda, men länderna runt Östersjön har dispens. Kolla råden till gravida om Östersjöfisk och speciellt fet sådan som strömming.  :eek:

Citat
Finns det något liknande som är ok, nu när vi har fått känna smaken ?

Men hör du illa? SILL!  :club: :lol:

Här hittade jag de 3 vanligaste strömmingslådorna på samma sida. På engelska löjligt nog, men det är Carl Jans recept så de är nog bra. Kräftströmming borde du väl tåla? Tomat, kaviar, dill?
http://www.sweden.se/eng/Home/Lifestyle/Food-drink/Swedish-culinary-classics/Strommingslador/
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2010.01.21 - 19:00:43 »

Här har du.
http://www.slv.se/sv/Settings/Topplankar/Lattlast/Kostrad-for-gravida/#fisk
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #9 skrivet: 2010.01.21 - 20:13:31 »

hmm, då fortsätter vi med vår makrill och
tillägger stekt SILL när jag hittar sådant
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2010.01.21 - 21:27:07 »

Du kan ju prova på Willys.  :lol:

Strömming/sill är verkligen bra och billig mat.  :nod-yes:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #11 skrivet: 2010.01.21 - 21:34:48 »

Willys , vaddå ? Har dom färsk sill ?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2010.01.21 - 21:42:47 »

 

Strömmingtips för dagen är att köpa Garants djupfrysta sillfiléer istället för giftig strömming. De är små som strömmingar och smakar likadant. ~50:-/kg, KRAV-märkt och klart!  :thumbsup:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #13 skrivet: 2010.01.21 - 22:41:49 »

Panera fisken bör du nog göra. Den fastnar lätt i pannan annars!
Vet du vad , dom fastnade inte  :yay:, gjutgärnspanna och en tunn metalspade fungerade finfint :nod-yes:
Det var som sjuttsingen! Hur gjorde du då? Mina opanerade fiskar fastnar alltid!  :glare:
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2010.01.21 - 22:48:19 »

Jag brukar steka opanerat ibland, fast inte just strömming. Mycket smör och låg värme så går det. Och så får man vara där med spaden och flytta på firrrarna ibland så de inte fastnar för mycket.

Ujujuj, nu kommer jag ihåg när vi brukade fiska strömming vid mina kompisars sommarställe när jag växte upp. Före midsommar var de riktigt små. Då tog man bara ur dem men benen fick vara kvar och så stekte man dem hela i pannan och åt på knäckebröd sen. Gud så gott det var! Riktigt färsk fisk, det är nåt det!
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544