Nizhoni
|
|
« skrivet: 2009.11.01 - 10:04:07 » |
|
Jag älskar verkligen blodklimp men hur ska jag kunna göra det lite mer LCHF? Originalreceptet ser ut som följer; 1/2 liter blod 2,5 dl vatten 1-1,5 liter mjöl 1 msk salt 1 tsk kryddpeppar Vad kan jag ersätta mjölet med och ändå få liknande smak och konsistens? Jag är inte beredd att ge upp min blodklimp.
|
|
|
Loggat
|
"Quality is remembered long after price is forgotten" - Aldo Gucci 1938
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #1 skrivet: 2009.11.01 - 15:58:36 » |
|
Har inte använt det så mycket än, men pofiber verkar lovande tycker jag. Kanske behålla lite riktigt mjöl för smakens skull.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Nizhoni
|
|
« Svara #2 skrivet: 2009.11.01 - 18:57:00 » |
|
Pofiber, får kolla på det när jag handlar mat nästa gång. Hur mycket mjöl kan jag byta ut tror du? Måste kolla om nötblod är billigare än renblod, nöt duger väl att prova sig fram på.
|
|
|
Loggat
|
"Quality is remembered long after price is forgotten" - Aldo Gucci 1938
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #3 skrivet: 2009.11.01 - 19:13:44 » |
|
Ingen aning. Har aldrig gjort egen blodmat och har använt pofiber bara en gång. Det sög upp mycket vätska ivf och förändrade inte smaken. Nu fick du mig att bli sugen på paltbröd! Hur många kolisar är det i det tro?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #4 skrivet: 2009.11.05 - 00:48:05 » |
|
Nu vet jag. Bull-Olles paltbröd, som är det enda som finns nu, innehåller 42 g kh/100 g. En hel kaka väger 250 g, sååå.... 1/5 kaka innehåller 21 g. Joho, jag har provätit , med fläsk och vit sås. Lingonen hoppade jag över. Jestanes så gott det var! Och 1/5 kaka blev mycket när det blev kokt, det! Jag tror man kan klara sig med hälften av det och ändå tycka att det är en god måltid. Det bör ju även den extreme lowcarbaren palla. Intressant detta. När man börjar kolla så visar sig ju både det ena och det andra vara OK om man håller sig till måttliga mängder. Jag börjar undra om vi inte har slängt ut ungen med badvattnet.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Nizhoni
|
|
« Svara #5 skrivet: 2009.11.05 - 10:19:35 » |
|
Paltbröd? Vad är det? Har inte handlat ännu så jag har inte kunnat prova pofiber ännu, men i morgon blir det nog en tur till affären.
|
|
|
Loggat
|
"Quality is remembered long after price is forgotten" - Aldo Gucci 1938
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #6 skrivet: 2009.11.05 - 20:14:26 » |
|
paltbröd är en gammal svens maträtt!.. serveras ofta på ålderdomshem! .. det gjorde i alla fall det när jag jobbade i matbespisningen på ett ålderdomshem!.. jag smakade aldrig rätten.. eftersom jag tyckte det såg ut.. men jag har förstått att många tycker om det!..
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
Nizhoni
|
|
« Svara #7 skrivet: 2009.11.06 - 15:20:29 » |
|
Åh, är hemul så gammal. Har faktiskt aldrig hört talas om paltbröd tidigare, är det vanligare söderut kanske? Nu har pofiber och även fiberhusk inhandlats så vi får se när jag får ändan ut vagnen.
|
|
|
Loggat
|
"Quality is remembered long after price is forgotten" - Aldo Gucci 1938
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #8 skrivet: 2009.11.06 - 16:50:45 » |
|
Jag trodde du skojade. Det är som en brödkaka, om du tänker dig en stor, uppsvälld råksiktskaka, fast svart. Bakad på blod och mjöl och sen torkad eller lite halvtorkad. När man ska äta det blötlägger man och kokar i vatten. Äts med stekt fläsk, vit sås och här och där med lingon. Det är lite väl svart på den här bilden. Det är mer brunsvart i verkligheten. http://miamivice.blogg.se/images/2007/img442c578475a3e_1185266332_1027192.jpgHittade ett recept. 5 dl blod 2,5 dl vatten 2 msk smör 2 msk ljus sirap 50 gram jäst 1 tsk salt 8 dl vetemjöl 1,2 liter rågmjöl Sen bakar man det som vanligt.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Nizhoni
|
|
« Svara #9 skrivet: 2009.11.07 - 07:42:37 » |
|
Nu blev jag faktiskt lite nyfiken på paltbröd, det lät intressant, fast lat som jag är i köket så lär det dröja innan det provas (om det provas). Men blir det sött med sirapen? Jag har rätt svårt för söt mat, typ bruna bönor.
|
|
|
Loggat
|
"Quality is remembered long after price is forgotten" - Aldo Gucci 1938
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #10 skrivet: 2009.11.07 - 18:20:54 » |
|
Jag vet inte. Jag hade ingen aning om att det skulle vara sirap i förrän jag läste recept nu. På påsen från Bull-Olles finns uingen sirap eller annan sötning bland ingredienserna, så det är nog bara att skippa. Du kan köpa det här om du vill testa. Det blir inte lika gott, mest p.g.a. konsistensen, det blir ju inte en hel bit som man är van och mindre fast, men smaken är väl rätt nära. http://www.mjalloms.se/index.php?page=palt
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Nizhoni
|
|
« Svara #11 skrivet: 2009.11.07 - 18:53:41 » |
|
Det såg ju gott ut! Var i butiken tror du jag ska börja leta? En vild gissning är bland torra bröd-typer, ska kolla nästa gång jag är på Maxi.
|
|
|
Loggat
|
"Quality is remembered long after price is forgotten" - Aldo Gucci 1938
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #12 skrivet: 2009.11.07 - 19:42:30 » |
|
Mjälloms finns nog överallt. Står vid deras andra bröd. Riktiga kakor är svåra att hitta eftersom det stora bageri (Pågens?) som gjorde dem förut har slutat. Nu finns bara Bull-Olles och enligt min ICA så säljs det bara fryst. Jag tyckte ju det såg ut som om de slängt påsen i frysen för att datumet höll på att gå ut. Det fanns bara en och det låg i en sån där vanlig brödbåse med en plastklämma som håller ihop öppningen, ingen frysförpackning liksom.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Nizhoni
|
|
« Svara #13 skrivet: 2009.11.08 - 12:38:52 » |
|
Ska se om jag hittar det nästa gång jag handlar.
|
|
|
Loggat
|
"Quality is remembered long after price is forgotten" - Aldo Gucci 1938
|
|
|
Fjällmor
|
|
« Svara #14 skrivet: 2009.11.08 - 19:46:12 » |
|
Jag har aldrig ätit paltbröd. Men däremot Palt, riktig underbar Pite Palt. ååå som jag saknar det...
|
|
|
Loggat
|
Peace, love and all that jazz! /Fjällmor
Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.
Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!
Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
|
|
|
|