"Jag läste någostans att folk med jättebra immunförsvar, som tex LCHFare, skulle bli hårdare drabbade av infektionen. Det är möjligt, det låter ju logiskt. Men är man frisk ska man kunna klara av den "extra försämringen" som en influensa skulle ge en. Vill man få ner immunförsvaret till "normala" nivåer får man väl trycka i sig kolhydrater (mackor) och steka i solrosolja (om jag inte minns fel). Båda är väldigt effektiva på att trycka ner immunförsvaret."
Här hänger jag inte riktigt med, om man har jättebra immunförsvar, hur blir man hårdade drabbad då ?
Jo, jag kan förstå varför det verkar konstigt att höra. Jag får väl ge er en kort och förenklad lektion om hur immunförsvaret är uppbyggt.
Primärt eller medfött immunförsvar - det föds alla med och i dem allra flesta fall räcker detta försvar för att stoppa patogener som vill invadera våra kroppar. I detta försvar räknas hud och slemhinnor, mukus, syror (på hud, i magen, osv..), fettsyror och lysozymer (i tårar). Dessa stoppar fysiskt patogenerna från att tränga in i kroppen, alt bryter ner dem direkt (lysosymer tex bryter ner precis ALLT och det väldigt fort).
Om någon patogen trots allt lyckas ta sig egenom "first line of defense", då sätter särskilda försvarsceller igång med att attackera patogenet. Dessa celler är makrofager, neutrofiler och mördarceller, vilka binder till särskilda receptorer som finns bland de flesta bakterier och jästceller. Samtidigt som dessa binder till patogenerna, signalerar de samtidigt, genom att producera interferoner (signalmolekyler), till kroppen att skicka dit fler försvarsceller. Interferonerna orsakar inflammation och de vanliga insjukningssymptom som huvudvärk, feber, illamående, svullnad, smärta, osv...
Sekundärt eller specifikt immunförsvar - Det här är den del av immunförsvaret som tränas upp hela livet, genom att man utsätter sig eller blir utsatt för diverse patogener, vilket leder till produktion av antikroppar och "immunologiskt minne". Denna del av immunförsvaret träder in om patogenerna som lyckats ta sig in i våra kroppar inte har de receptorer på ytan som känns igen av försvarscellerna, eller om det är alldeles för många patogener för att det primära immunförsvaret ska hinna med att ta kål på alla. Detta försvar fungerar genom att den producerar antikroppar som är speciella för just det patogenet, därefter kan så kallade B-celler producera antikroppar i mängder som fullkomligt övermannar patogenet, vars antal minskar drastiskt. Det sista steget är för försvarscellerna från det medfödda immunförsvaret att städa upp genom att äta upp de skadade cellerna och patogenerna.
Produktionen av antikroppar tar tid, man får räkna med minst 3-5 dagar, räknat från infektionstillfället. I de allra flesta fall, finns senare minnet av patogenet kvar, vilket gör att om man utsätts för samma eller liknande patogen vid ett senare tillfälle, då behöver inte kroppen laborera för att få fram perfekt antikropp, utan den går till den "sparade mallen" och kan tillverka antikropparna direkt. Det gör att antikroppar kan produceras samma dag som patogenet invaderar kroppen, medan dess antal är ganska låg. Då blir vi aldrig ens sjuka utan kroppen tar itu med infektionen utan att vi ens är medvetna om det.
Delayed type hypersensitivity - är en lite speciel gren av immunförsvaret. Detta är ett extra försvarssteg som kroppen tar till när det har blivit invaderad av "smartare" patogener som gömmer sig INUTI försvarscellerna (makrofager, men även andra celler). De infekterade (försvars)cellerna signalerar till kroppen att skicka dit monocyter (man kan kalla dem för omogna makrofager) till infektionsplatsen. Signalering sker mha inteferoner och sker kontinuerligt så länge det finns kvar patogener. När monocyterna har kommit till infektionsplatsen, omvandlas dem till makrofager och börjar producera lytiska enzymer. Dessa enzymer är inte specifika utan dödar allt som dem kommer i kontakt med, alltså även omgivande friska celler. DTH responsen leder i regel alltid till vävnadsdöd av varierande omfattning. Det är bla därför människor som drabbats av tuberkulinbakterie (som gömmer sig inuti makrofager) drabbas av lungförstörelse. Detta sker eftersom kroppen, när den desperat gör allt i sin makt för att göra sig av med patogenet och alltså drar igång DTH responsen, även förstör lungvävnaden.
Många bakterier och virus har en förmåga att gömma sig på något sig. Därför måste kroppen ta till häftiga och drastiska medel för att försöka göra sig av med patogenerna. Om infektionen är lokaliserad, kan det leda till gangren (tex ett ben), men om den härjar i kroppen (tex virussjukdom) så leder DTH responsen till att alla vävnader i kroppen skadas. Om man har ett jättebra immunförsvar, så är kroppen duktigare på att dra igång en riktigt häftig DHT respons, så om det vill sig riktigt illa kommer alla vävnader i kroppen att skadas till den grad att DTH responsen orsakar en organkollaps och död.
Det är bla därför man ska försöka genomlida "barn"sjukdomarna när man är barn. Ett ungt och omoget/otränat immunförsvar kan inte försvara sig så bra. Det tillverkas antikroppar, men immunförsvaret är för svagt för att ställa till för mycket oreda, så i slutändan blir man immun/motståndskraftig, utan att ens bli särskilt sjuk. Om man däremot får samma bakterie eller virus som vuxen med moget immunförsvar, då råkar man i regel mycket värre ut.
-----------
Fortsättning härhemul