Bookia, jag har en följdfråga om antikroppar. Jag borde veta det här själv, men jag kommer inte ihåg. Om man utsätts för smitta utan att bli sjuk, då bildas det väl ändå antikroppar antar jag. Men är det tillräckligt för att skapa någon mån av immunitet?
För att ta grissjukan, även vi som förhoppningvis inte blir sjuka nu drar ju antagligen i oss lite virus. Kommer det att skydda oss vid ett framtida utbrott av samma eller liknande flunsa?
Såg att du hade kvar länken till mitt inlägg på forumets framsida, tittade igenom och hittade den här frågan som jag helt har missat att svara på. Gör det nu istället.
Om man utsätts för smitta utan att bli sjuk har man mest sannolikt råkat ut för endera av dessa tre scenarios:
1. Primära immunförsvaret är skiteffektivt och duktigt på att göra sig jobb och klarar av att göra sig av med patogenet (smittan) direkt
2. Patogenet elimineras inte helt av det primära immunförsvaret och den lilla mängden av patogen som slinker igenom aktiverar i sin tur det sekundära immunförsvaret. Men då mängderna av patogenet är inte tillräckligt stora blir det ingen uttalad infektion utan antikropparna bildas utan att man känner sig sjuk, på sin höjd känner man sig lite extra varm en dag. Detta scenario är nog vanligast bland de lyckligt lottade som aldrig verkar bli sjuka.
3. Man har tidigare under ens liv råkat ut för samma patogen mot vilken man då har bildat antikroppar och när man nu blir smittad igen kan det sekundära immunförsvaret träda in direkt och producera antikroppar som eliminerar patogenet. Man hinner alltså aldrig bli sjuk.
När det gäller virusinfektioner i allmänhet så fungerar det lite annorlunda än med bakterier. Alla kroppsceller i våra kroppar har specifika molekyler på sin yta som signalerar till immunförsvaret "Hej, jag är en del av samma kropp, ta inte kål på mig, ta inte kål på mig". Patogener som alltså inte är kroppsegna saknar dessa molekyler och när immunförsvarets "vakter" som cirkulerar runt i kroppen stöter på en så en cell, reser de en krigsflagga och aktiverar det primära och sekundära immunförsvaret. Bakterier och maskar tex är stora och de följer det scenariot.
Virus är däremot väldigt väldigt väldigt små och de förökar sig genom att ta sig in i kroppens celler och utnyttja deras reproduktionsmekanism. För det mesta signalerar en infekterad cell att "Jag är sjuk, döda mig döda mig!" till immunförsvarets vakter men det är inte alltid så (som med tex HIV-virus). Influensavirus brukar dock inte komma undan lika lätt utan när den infekterar kroppens celler signalerar cellerna att de ska dödas, så immunförsvaret ger sig på de infekterade cellerna och de fria viruspartiklarna i blodet och lymfan.
Nu kommer vi till den mer avancerade delen av förklaringen. Det sekundära immunförsvaret har en mindre armé av olika celler som på olika sätt samarbetar med varandra. Jag tar bara upp två här, det är Th-celler (T-hjälpar celler) och B-celler (vilka producerar antikroppar). För att B-cellen ska producera antikroppar måste den få hjälp av Th-cellen (de samarbetar).
När man får en influensa bildar det sekundära immunförsvarets B-celler specifika antikroppar mot det viruset, samtidigt så (genom flera olika steg) produceras även så kallade minnes-B-celler. Deras produktion kräver hjälp från andra ämnen i kroppen så det är en minst sagt komplicerad process. Som jag har förstått det så ligger det till såhär: får man influencavaccin triggar det igång antikroppsproduktion men det bildar inga minnes-B-celler. Dessa bildas dock i princip ALLTID när man blir sjuk. Så har man tagit influensa vaccin räcker den bara en kort period, varför man då måste få en ny vid varje influensasäsong. Har man redan varit sjuk bör man inte bli (lika) sjuk igen nästa gång en influnsa av liknande typ drar över Sverige.
Så frågan är ju vad man ska göra. Vid vaccinering utsätter man sig själv för stora risker pga de hälsovådliga adjuvanterna vaccinerna innehåller. Men om man inte vaccinerar sig och blir sjuk kan man ju i värsta fall råka ut för så kraftig infektion att kroppen kraschar och man dör, särskilt om man har bakomliggande sjukdomar sen innan. Så det är ju ett val man får göra.