Har hittat en pärm med mina gamla recept. I slutet på 70-talet fanns något som hett Smörets Gourmet Club. De skickade mumsiga recept gratis till mig.
Den här köttfärsrätten gjorde jag ofta, den är urgod. Ingen vanlig köttfärslimpa utan riktig bjudmat. Enligt receptet ska den serveras med provenįalsk potatisgratäng, men det får ni väl hitta på en ersättning för.
- 300 g champinjoner
- 75 - 100 g smör
- 4 msk skorpmjöl
- 2 dl buljong
- 2 dl kaffegrädde
- 4 ägg
- 1 kg mager nötfärs
- 200 g bakad leverpastej
- 3 msk hackad gul lök
- 1 krossad vitlöksklyfta
- 1 tsk stött rosmarin
- 1 tsk italiensk salladskrydda
- salt
- nymald svartpeppar
- 1 1/2 pkt bacon
Tillbehör:
1 burk majskorn, 1 pkt frysta ärter ā 225 g, 50 g smör.
Så långt Smörets Gourmet Club. Nu är hemul tillbaka. Ärtorna och majsen hoppar vi väl över eller minskar på eller tar med för gästernas skull. Det finns nog skäl för den magra färsen i.o.m. att färs då kunde vara rätt fet, och jag misstänker att färsen kan "skära sig" om det är alltför mycket fett i den.
Kaffegrädden förstår jag inte riktigt, vispgrädde så klart! Det är säkert burkchampinjoner som avses. Förerslår rätt mycket färska istället.
1.
Börja med färsen: Tag undan hälften av champinjonerna, finhacka resten. Fräs först de hela svamparna en kort stund i 30 g smör. Tag upp dem och låt dem svalna på ett fat. Stek de hackade champinjonerna i samma smör tills de sjunkit ihop.
2.
Blanda i en stor bunke skorpmjöl med buljong och grädde samt äggen. Rör ned den hackade svampen med sitt steksmör i bunken. Låt skorpmjölet stå och svälla ca 10 minuter innan det blandas med färsen, den mosade leverpastejen, den råa löken och den krossade vitlöken samt kryddorna. Rör väl, smaka av noga med salt och peppar och låt färsen stå och vila 1 timme.
3.
Köttfärslimpa: Bryn ca 70 g smör i en stor stekgryta eller form, stjälp ner den ganska lösa smeten däri och forma den snabbt till en stor, tjock limpa. Skåra den lätt på längden så den ser ut som en jättelik kaffeböna, klä allt utom skåran med baconskivorna.
4.
Sätt in hela grytan utan lock i 200° ugn ca 35 min. Ös den flitigt med det brynta smöret. Passa den noga, den här färsen är alldeles för god för att steka för länge. Strax innan man tänkt servera färsen fylls skåran med de brynta champinjonerna.
5.
Servera den den härliga färsen med smörkokta ärter, smörvärmd majs och med potatisgratängen.
Jaha, ni kan se att så sent som 70-talet lagade man alltså riktig mat och spred t.o.m. kolesterolhöjande recept. Det är inte lite fett i det här och det ska serveras med potatisgratäng med ytterligare en trea grädde, smör och fet ost.
Den här rätten är ju lätt att variera. Skulle nog kunna tänka mig lite smörkokta rotfrukter runt om istället för ärtor och majs. Ärtor och majs är dock väldigt 70-tal! Vet av erfarenhet att färska kantareller eller blandad skogssvamp istället för champinjoner inte gör rätten sämre. Kryddningen kan man också mixtra med och ta sina favoritörter. Lite mer vitlök brukade jag nog ta, men den kanske inte ska dominera för mycket.
Jag har ingen scanner, men jag ska se om jag lyckas fota av bilden på receptbladet. Det ser nämligen väldigt läckert ut!