skogsstjrna
|
|
« skrivet: 2007.12.21 - 20:05:30 » |
|
Inte för sent än att hinna göra denna till nyårsaftonskvällen...
Gudomlig chokladmousse 4 ganska rejäla portioner - servera med grädde till så kan du få den att räcka till 6-8 portioner
3 beredningsskålar behövs
Ingredienser 60 g 70-% choklad 2 tsk vatten 4 ägg 100 g smör sötningsmedel efter smak (1/2 dl splenda) 1 ¼ dl grädde (40 %) 1 tsk vanilj (extrakt om du har, skrapad vaniljstång eller i värsta fall vaniljsocker)
Tillagning 1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Gör iordning ett isbad i en annan kastrull. 2. Ställ ett mindre kärl i det kokande vattnet. Smält chokladen och vattnet. Du kan också smälta chokladen i mikron och skippa varma kastrullen. 3. Dela äggen med gulor i en skål och vitor i en annan skål. 4. Vispa gulorna (gärna elvisp eller mixer) och kör länge (kanske 5 min) tills gulorna tjocknat och fått en ljusgul nyans. 5. Häll i smöret i chokladen, lite i taget, och rör konstant till du får en geggig konsistens. 6. När du uppnått rätt geggighet rör du i sötningsmedlet. 7. Flytta över chokladskålen från det kokande vattnet till isbadet. Rör hela tiden tills smeten har fingertemperatur. 8. Häll försiktigt i äggula, lite i taget, och vispa ordentligt. Det koagulerar (blir grynigt) om chokladsmeten är för varm. 9. Häll i vanilj och grädde. Använd det varma vattenbadet en kort stund om smeten tjocknar alltför mycket. Ställ åt sidan. 10. Rengör visp/mixer ordentligt och vispa sedan vitorna till ett styvt skum (tar lång tid). 11. Vänd försiktigt i vitorna i chokladsmeten. Använd det varma vattenbadet en kort stund om smeten hunnit tjockna alltför mycket. 12. Häll upp i fyra portionsskålar, täck dem med plast och ställ in i kylskåpet tills de stelnat, gärna ett par timmar.
GOTT NYTT ÅR!
|