Här kommer nu reseptet till " karelska piroger" enligt min gammal kokbok " kotiruokaa "
Koti ( uttalas kåti, på finskan är det alltid betoning på första stavelsen) = hem
ruokaa ( uttalas roåkaa ) ruoka = mat , a där i slutet är en böjelse ( typ hemmaten )
man kan förresten uttala finska lätt nät man kan följande : sv. Å - fin O , sv O -fin U , fin U- sv Y, finskan har också en y men den är lite lika smal som den svenska. SÅ nu kan ni även läsa finska så att en finländare förstår vad ni säger
. och ja alla bokstäver läses annars som de står, man behöver inte gissa långa eller korta vokaler, det står skrivet där , smidigt va
!
nu är det slut med kursen...
2dl vatten
1 tsk salt
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl rågmjöl
vetemjöl kan kanske ersättas med någon annan ( mandelmjöl eller liknande) men jag har alltså inte testat alls !!
Man bara blandar allt och degen är klar, råg fastnar bara ordentligt i fingrarna
Man gör först köttbullestora degbollar som man sedan plattar till och kavlar till tunna rundor-lite åt ovala hållet (10 cm X 15 cm).
Man klickar mitt i risrynsgröt, inte mer än vad man får med med en matsked och plattar till gröten .
Sedan vänder man degkanter , men börjar från mitten så att änderna är fortfarande öppna, över gröten så att 1-2 cm syns i mitten.
Där börjar man med lätta fingrar låta degkanterna glida över gröten så att kanterna blir skrynkliga, änderna rullar in då helt automatiskt.
Om man testar lungt ett par piroger och slipar tekniken, så är det enkelt sen.
Och smaken är go oavsätt hur de ser ut
.
Jag har lagt en ostkaka- variant på recept-sidan ( vegetarisk, lådor mm) som jag tror skulle fungera här i stället för risgrynsgröt.
Sen har jag inte funderat om man ska laga ostkakan först eller kan man bara klicka den på degen utan att steka i ugnen först.