Mascarpone
hemul:
Ni kan läsa själva här på Frankhausers ostsida. :rolleyes: :tongue:
Han använder vinsyra, men av texten framgår att citronsyra eller citronsaft också funkar. Besvärligare är att man ska ha "light cream" mellan 19 och 30 % fett, idealiskt är 25 %. Jag tänkte som så att det som inte är grädde i lättgrädde måste ju vara mjölk, eller hur? :flirting:
Så här gjorde jag. Jag tog citronsyra för det var det jag hade hemma. Gräddmjölken ligger på precis under 25 % fett.
Ingredienser
3 dl grädde2.5 dl gammaldags mjölk1/4 tsk citronsyra upplöst i ett par tsk vatten**)Använder man citronsaft så motsvaras 1/4 tsk "torrsyra" av 2 msk citronsaft.
Så här gör man
Värm gräddmjölken till 85 °C. Rör ner citronsyralösningen och blanda ordentligt.Låt blandningen stå i kylen i 12 timmar. Tänk på att det är surt, så använd inte aluminiumkärl och liknade.Häll den nu tjocka massan i ett durkslag med en duk över eller liknade arrangemang och låt den stå och droppa av i kylen ytterligare 24 timmar.Klart!
Ska hålla sig i mellan 1 och 2 veckor.
Jag har inte så stor erfarenhet av mascarpone, har mest ätit det i färdiga rätter på restaurang och så, så ni får nog testa själva om ni tycker detta är bra. Konsistensen är som en bredbar färskost. Smakar mums, syrligt av citronsyran och väldigt gräddigt. En väldigt svag kornighet kan förnimmas. Vet inte om det ska vara helt slätt eller inte.
hemul:
Jäsingen vad gott det var när det var alldeles klart! Den där syrligheten, som jag iofs gillade, är borta. Det var väl lite vassle kvar när jag provsmakade. Jag tror den är alldeles perfekt. Nästan lite segmjuk i konsistensen. :yay:
Det blev en halv majjoburk. Så mycket är det inte i burken nu. Nähä. :shake_head:
idalinda:
blir det rulltårta nu :rolleyes:?
hemul:
Rulltårta? :confused3:
idalinda:
du gör väl mascarpone för att kunna göra " söta" oops ? :rolleyes:
Navigering
[0] Meddelandeindex
[#] Nästa sida