Choklad och hasselnötstårta
Bookia:
300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker (kan bytas ut mot sötningsmedel alt uteslutas helt, jag utesluter helt)
6 ekologiska ägg
ett par droppar citron
smör till formen
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare. Det funkar dock bättre om man mal de i ett mandelkvarn.
3. Bryt 200 gram av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna.
4. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt.
5. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.
6. Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft.
7. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
8. Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
9. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.
Jag ska baka denna smarriga skapelse på tisdag igen, kan lägga till en bild då också. Denna kaka är riktigt tung och god, en av mina favoriter. :drool:
Fjällmor:
Det lät supermumz :drool: Har du förslag på alternativ till nötterna...? :worshippy:
Bookia:
Alternativ? :confused3:
Vad är för fel på hasselnötter? Enligt Fineli är de jättelåga i kh innehåll och man ska ju egentligen bara äta en liten liten bit av kakan. :cool:
Jag skulle tro att sötmandlar skulle funka utmärkt istället för hasselnötter, likaså paranötter (jag klarar inte av de längre, föråt mig) och även valnötter.
Valnötter borde jag testa någon dag. :thumbsup:
Jag gillar dock hasselnötter. Det ger kakan en svag Nutella smak. Jag skulle kunna leva på Nutella så denna kaka är en godkänd kompromiss. :yay:
/LO:
Allergi är felet :sad: Är mandel lika illa? Kokos kanske skulle funka. Det blir ju inte samma sak förståss. Eller kokos och solrosfrön :?:
Det låter supergott! Måste testas någon dag! (En som ju inte är allergisk)
/LO
Bookia:
Tänkte inte på det. :shy: Jag är befriad från allergier så jag tänker inte på sånt. Är lite överkänslig mot vissa varor men jag kan äta de.
Eftersom kakan är rätt stabbig kan det kanske funka att använda BakePro. Kanske blanda ut med lite kesella för att hålla ihop det bättre.
Vad säger bakexperten. Vira, ska man våga sig på att testa med BakePro?
Navigering
[0] Meddelandeindex
[#] Nästa sida