Hittade massor med riktigt bra recept på hamburgare på DN. Så jag tänkte passa på och samla de alla på ett och samma ställe.
Halvburgare med ädelostPortioner: 4
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
Burgare:
400 g nötfärs
½ tsk salt
1 krm kajenpeppar
svartpeppar ur kvarn
2 tsk vatten
1 msk smör + 1 msk matolja
Tillbehör:
4 skivor vitt formbröd eller lantbröd
4 tsk Dijonsenap
1 dl finstrimlad blekselleri
1 tunnskivad tomat
100 g ädelost skuren i 4 skivor
1. Blanda nötfärs, salt, kajennpeppar, svartpeppar och vatten. Rör färsen med en slev tills den blir aningen smetig. Låt gärna stå en stund.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Stek hamburgarna i smör och olja, eller grilla dem (i utegrill eller grillpanna), cirka 1 ½ minut på varje sida.
4. Lägg ut de fyra bröden på en smord långpanna. Bred bröden med senap, 1 tesked på varje. Strö över blekselleri, lägg på burgarna och tomatskivorna. Lägg en skiva ädelost överst.
5. Gratinera hamburgarna i mitten av ugnen. Det tar cirka 5 minuter tills osten har smält.
6. Servera på en gång, gärna med sallad vid sidan om.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BurgarsandwichPortioner: 8 sandwichar
Tid: 10 minuter
Ingredienser:
8 skivor vitt formbröd
eller 4 hamburgerbröd
smör att bre med
4 tsk tomatketchup
4 tsk Dijonsenap
8 skivor cheddarost eller annan
smakrik hårdost
4 stora skivor rökt skinka (eller 8 små)
8 skivor ättiksgurka
4 skivor tomat
en handfull finstrimlad isbergssallad
1. Bred alla bröd med smör. Smeta på senap och ketchup på hälften av dem.
2. Lägg på ost, skinka, ättiksgurka, tomat och isbergsallad på samma fyra mackor.
3. Lägg de smörade bröden som lock. Lägg gärna i press en liten stund.
4. Skär bröden diagonalt till trekantiga sandwichar.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burger bourguignonPortioner: 4 burgare
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
Burgare:
400 g nötfärs
½ dl rött oekat vin
½ msk tomatpuré, gärna dubbel eller trippel
svartpeppar
1 tsk salt
1 msk smör
1 msk majsolja
Bourguignon-ragu:
1 msk smör
1 msk olivolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 skivad rödlök
10 tunnskivade champinjoner
(eller 2 portabella)
50 g finstrimlat rökt sidfläsk eller bacon
1 tsk torkad timjan
1 msk finhackad persilja
Tillbehör:
8 skivor franskt lantbröd
(eller 4 stora hamburgerbröd)
lite finstrimlad sallad
4 msk majonnäs
4 skivor sidfläsk
lite grovhackad gräslök
1. Blanda nötfärs, vin, tomatpuré, svartpeppar och salt. Rör om tills färsen precis börjar bli smetig. Ställ undan så länge.
2. Värm en stekpanna och lägg i smör och olivolja. Fräs vitlök, lök, svamp och fläsk på medelgod värme under omrörning tills löken mjuknar och börjar få färg. Strö över timjan och persilja. Rör om och dra av från värmen.
3. Blöt händerna och forma färsen till fyra stora, tunna burgare.
4. Stek burgarna och de återstående skivorna fläsk i olja och smör på medelgod värme, cirka två minuter på varje sida.
5. Om du vill, värm bröden i ugnen på 175 grader.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lammburgare med rosmarinketchupPortioner: 4 burgare
Tid: 15 minuter
Ingredienser:
Burgare:
400 g lammfärs
1–2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk Dijonsenap
cirka 2 tsk vatten
svartpeppar ur kvarn
1 tsk salt
Bröd och tillbehör:
4 portionsciabattor eller liknande
avlånga bröd
8 tomatskivor
24 små kärnfria svarta oliver
8 blad romansallad
1 dl rosmarinketchup (se recept nedan)
1. Blanda lammfärs, vitlök, senap, vatten, svartpeppar och salt. Rör färsen tills den blir aningen smetig. Låt gärna stå en stund.
2. Forma färsen till fyra burgare och stek dessa i olivolja på medelgod värme i stekpanna i cirka 2 minuter på varje sida.
3. Värm bröden i ugn på 175 grader.
4. Skär itu bröden på längden och lägg i salladsblad, oliver, tomatskivor och burgare. Häll på den svalnade eller kalla ketchupen. Ät på en gång.
6. Montera. Klicka på 1 matsked majonnäs på varje underbröd. Lägg på lite sallad. Lägg på själva burgarna. Ös på ragun och toppa med överbrödet. Lägg på sidfläsk och gräslök ovanpå.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RosmarinketchupPortioner: 1 sats
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
3 msk olivolja
1 finhackad rödlök
1 fintärnade röda paprika
2 tsk paprikapulver
1 krm mald kryddnejlika
1 msk tomatpuré
1 tsk Dijonsenap
2 msk tomatketchup
½ msk japansk soja
1 kvist rosmarin (eller 1 tsk torkad)
½ msk salt
1 msk socker
1 ½ msk rödvinsvinäger
2 dl vatten
1. Fräs rödlök och paprika i olivoljan under omrörning i en tjockbottnad kastrull tills alltsammans mjuknar utan att bli brynt.
2. Tillsätt paprikapulver, kryddnejlika och tomatpuré. Fräs ytterligare någon minut under omrörning.
3. Tillsätt tomatpuré, senap, ketchup, soja, rosmarin, salt, socker, vinäger och vatten.
4. Låt sjuda utan lock på låg värme i cirka 20 minuter tills såsen blir tjock som ketchup. Om såsen håller på att koka torr, häll i lite vatten.
5. Smaka av såsen. Den ska smak rejält med salt, söt och surt. Servera kall på hamburgare av olika slag eller till en grillad bit kött eller fisk. Man mixa den om man vill ha en slät ketchup.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ostburgare XOPortioner: 4 burgare
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
Burgare:
400 g nötfärs
½ tsk salt
2 tsk japansk soja
svartpeppar ur kvarn
2 tsk vatten
1 msk smör
1 msk matolja
Bröd:
8 skivor vitt formbröd eller lantbröd
4 tsk tomatketchup
4 tsk dijonsenap
cirka 16 skivor lagrad hårdost, gärna cheddar
tillbehör:
hamburgersallad
1. Blanda nötfärs, salt, soja, peppar och vatten. Rör färsen med en slev tills den blir lite smetig. Låt gärna stå en stund.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Bred hälften av brödskivorna med ketchup på ena sidan, bred den andra hälften med senap. Täck alla bröden (de bredda sidorna) med ost. Lägg alla bröden på en plåt med bakplåtspapper.
3. Gratinerna alla bröden i ugnen tills de får fin gyllene färg. Ta ut dem ur ugnen och håll bröden varma.
4. Forma färsen till fyra burgare och stek dessa i smör och olja på hög värme i stekpanna i cirka 2 minuter på varje sida.
5. Montera fyra burgare med en brödskiva med ketchup, burgare, en klick med sallad, en brödskiva med senap. Servera på en gång.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hamburgersallad allroundPortioner: 4-6
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
¼ isbergssalladshuvud
1 gul lök
1 dl gräddfil
½ tsk rostad vitlök
1–2 krm chilipulver
2 krm spiskummin
2 krm milt paprikapulver
1–2 krm salt
1. Börja med att bryta salladen i mindre bitar (eller finstrimla den). Skala löken och skär i tunna skivor.
2. Lägg sallad och lök i iskallt vatten och ställ i kylen (i vattnet blir salladen knaprigare och löken mildare i smaken).
3. Blanda gräddfil, vitlök, chilipulver, spiskummin, paprikapulver och salt. Smaka av.
4. Ta upp lök och sallad och låt den droppa av ordentligt.
5. Blanda lök, sallad och dressing. Servera.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amerikansk hamburgarePortioner: 4
Tid: 60 minuter
Ingredienser:
BURGARE:
600 g nötfärs
1 tsk salt
svartpeppar ur kvarn
smör till stekning
DRESSING:
1 dl majonnäs
1 tsk ljus dijonsenap
1 tsk tomatpuré
1/2 tsk paprikapulver
1 krm kajennpeppar
vitpeppar ur kvarn
salt
TILLBEHÖR:
2 skivade tomater, gärna bifftomater
skivad saltgurka
tomatketchup
isbergssallat, finstrimlad
senap
4 hamburgerbröd
1. Förbered färsen genom att salta och peppra och blanda den.
2. Gör i ordning dressingen. Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
3. Forma färsen till fyra runda platta biffar och stek dem i smör på medelstark värme, cirka tre minuter på varje sida. Värm under tiden bröden i ugnen på 200 grader.
4. Montera burgarna. Tag ett bröd. Lägg på gurka, tomat och dressing. Strö på sallat. Lägg till en hamburgare. Ringla på ketchup och senap. Toppa med den andra brödhalvan.
5. Servera, gärna med klyftpotatis eller pommes frites.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RödvinsburgarePortioner: 4
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
400 g nötfärs
1 dl rött oekat vin
1 msk japansk soja
1 tsk dijonsenap
svartpeppar
½ tsk salt
1 msk smör
1 msk majsolja
Tillbehör:
8 formbröd
majonnäs
tomat
senap
tomatketchup
isbergssallad
saltgurka
1. Blanda nötfärs, vin, soja, senap, peppar och salt i en bunke och blanda tills färsen blivit aningen smetig.
2. Låt smeten stå och svälla en stund. Under tiden kan du förbereda tillbehören, finstrimla sallad och tunnskiva saltgurkan.
3. Blöt händerna och forma 4 tunna burgare. Stek dem i smör och olja, först på hög värme och sedan på lite lägre (flytta dem från den värsta värmen). Låt vila i folie eller liknande några minuter.
5. Under tiden, rosta bröden lätt om ni så vill.
6. Montera bröd, kött och tillbehör som du vill ha dem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cole slawPortioner: 2
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
1 ½ dl fint strimlad vitkål
1 ½ dl grovriven morot
1 krm salt
½ dl majonnäs
1 msk konc äppeljuice eller
pressad apelsin+ lite rivet skal
vitpeppar
1. Hyvla vitkålen med osthyvel. Lägg den i en skål, salta lätt och arbeta kålen lite med handen. Låt den stå och mjukna ca tio minuter. Pressa ur eventuell vätska som bildats.
2. Riv moroten och blanda med vitkålen. Blanda majonnäs och koncentrerad äppeljuice eller apelsinjuice + ca ½ tsk rivet apelsinskal. Rör ner dressingen i skålen. Peppra.
Salladen är god till hamburgare och grillat men också till kött och fisk.