vinegär och balsamvinegär

(1/2) > >>

idalinda:
Nu är jag nyfiken vad är skillanden mellan vinegär och balsamvinegär?
och
När man använder vit eller rött sådana?

hemul:
Balsamvinäger är i 99.9 % av fallen en fuskprodukt med rätt högt kolhydratinnehåll som de känsligaste LCHFare sätter i sig utan att blinka.  :tongue:

Sån de har på ICA och liknande är vinäger blandad med druvjuice (eller mango eller gud vet vad). Äkta balsamico har också sötma, men om jag fattat det rätt beror det på usprungsmustens höga sockerhalt som alltså inte riktigt jäst ut. Den är lagrad jättelänge för att få sin smak och kostar lika mycket som det dyraste vin. Sån fuskbalsamico kan också vara god om man lägger några tior extra på den ivf. Men det är INTE balsasmvinäger. Köpte en sort i en lösviktsbutik som är riktigt trevlig, kanske t.o.m. är lite lagrad. Kan ha gett kanske 75:- för en halvliter. Går inte åt mycket och är gott i sallad eller som krydda och, tyvärr, att fukta vitt bröd med. Äkta balsamico har jag nog bara smakat någon enstaka gång och den kan man äta med sked!

Skillnaden smakmässigt är alltså lagringen som ger en mustigare smak, inte bara skarp som vanlig vinäger, plus en varierande grad av sötma.

Röd eller vit vanlig vinäger tycker jag inte spelar så himla stor roll. T.ex. till bea tycker jag det kvittar. Men annars är det väl det vanliga, ta vit vinäger där du skulle kunna tänka dit vitt vin, d.v.s. till fisk och så. Vet inte om det finns vit balsavinäger.

Mynlen:
håller med Hemulen om balsamvinänger även om jag tycker den fuskvarianten är bra att ha till saker som marinad. Då bryr jag mig inte så mycket om kvaliteten och man behöver ju bara litet. Men riktig god lagrad är som sirap... och ska, samma som riktig god bra olivolja njutas av med litet vitt bröd att doppa det i. (Fy, jag blir sugen!)

Vi har här i holland vit vinäger som bara smakar surt. är nog samma som utspädd ättiksprit, men den fungerar bra i matlagning som redan har flera smaker. Den är nog 100% konstgjord alltså egenligen ingen vinäger alls.

Äpplevinäger, dragonvinäger och vad som nu finns har ju inte så mycket annat än litet olika smaker men jag tycker det försvinner oftast om man har i fler kryddor. Tycker det gör sin nytta mer i sallader och sånt!

hemul:
Bryr mig heller inte om kolisarna i sånt, men jag har skrockat för mig själv ibland när folk som påstår sig inte "tåla" saker med mer än någon enstaka % kh oavsett inmundigad mängd gladeligen rekommenderar s.k. balsamvinäger, gärna med fruktsmak. Det är samma människor som förfasar sig om man säger att man tar en halv tsk socker i en efterrätt nån gång. :lulz:

Tina:
Fusk och äkta balsamico går inte att jämföra, fattar inte att de får kalla fuskprodukten för balsamico. En äkta balsamico droppad på en god parmesan  :dribble:

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida