smörgåstårta
idalinda:
jag har gjort smörgåstårta typ 1 gång i mitt liv som tallriksmodellerare och önskar lite tips av er.
Skulle ni göra brödet som "hemulbröd" eller en tjock bit av oops ?
Vilka fyllningar blir goda ?
jag tänkte satsa en omgång på min leverpastej, men vilka röror och kombinationer blir goda förövrigt ?
Styrmannen ( min gube) gillar inte alls majonäs eller senap, men allt annat får jag blanda i den.
Corny:
Jag har aldrig gjort vare sig hemulbröd eller oops, men när jag läser recepten, tycker jag att oops verkar vara bättre för smörgåstårta. Oops ser väl ut ungefär som hemulbröd, eller?
Tre bottnar ska det vara iaf, när det kommer till smörgåstårta.
Gillar din gubbe inte majonnäs i någon form, eller går det bra om du blandar ut med créme fraiche? Undrar, för många röror till smörgåstårtor är ju baserade just på majjo och cf.
Jag gjorde en smörgåstårta för ett tag sen med följande innehåll. Lager 1: Rökt lax, majonnäs, créme fraiche, hackad dill, lite riven pepparrot, lite salt, lite peppar. Laxen skärs i småbitar och blandas ihop med övriga ingredienser. Om gubben inte gillar majjo alls, kan du säkert ersätta det med någon ost, typ philadelphia, eller något. Majonnäsen är ju egentligen bara till för att stabilisera.
Lager 2: Kokta hackade ägg blandat med majonnäs och finhackad purjolök. Lite salt och lite peppar där också.
Lager 3: Räkor, lite rökt hackad lax, majonnäs, créme fraiche, dill, salt och peppar, och ev. lite pepparrot där också.
Täck tårtan med någon fet blandning och garnera med dill, räkor, lax och citronskivor eller klyftor.
Brukar bli jättegott! Jag är inte heller jätteförtjust i majonnässmak, så jag brukar använda 45% majjo och 55% cf. Då binder det utan att smaka så mycket majonnäs.
En annan röra som blev god till smörgåstårta, var rostbiffröra. Jag var lat, så jag köpte färdig rostbiff, men det är ju betydligt billigare att göra själv. Rostbiffen hackade jag upp i små, små bitar. Blandade ihop denna med tomatpuré och crème fraiche, och smaksatte med salt, peppar,paprikapulver, persilja och lite basilika. Har för mig att jag hade i lite finhackad lök också.
Denna röra använde jag på två bottnar, och hade en gurkröra (liknande tzaziki, fast tjockare, som mellanlager). Den tårtan blev också god.
hemul:
Har inte gjort oops än, men jag tror inte hemulbröd skulle funka. Vet inte vad som skulle funka i.o.m. att i en smörgåstårta ska ju brödet bli "blött". Fast det är klart, blöter man inte ner det och ser det som en stor dagobertsmörgås, då går det nog. :crazy:
Corny:
Anledningen att jag dissade hemulbrödet var faktiskt istret. Jag tror inte att ister är så bra i smörgåstårta.
Att det ska blötas ner är väl en sanning med modifikation. Visst blir smörgåstårtår godare om man låter dem stå en dag, men om man inte kan det, kanske man ska göra det hela bakvänt. Nämligen göra rörorna en dag innan.När man har gjort dem, kan kan man fylla på tårtorna istället.
hemul:
Istret smakar inte och det behöver inte vara ister heller. Men såna där äggbröd smakar inte gott om det blir blött. Då kommer äggigheten fram. Det funkar att doppa en ostmacka i choklad eller så, men jag tror inte det blir gott om det får stå och dra. :shake_head:
Navigering
[0] Meddelandeindex
[#] Nästa sida