vassle
(1/2) > >>
Lisbeth:
Har hittat ett enkelt recept på hur man kan göra färskost. Sagt o gjort det måste testas
1 hink Turkisk yoghurt och ½ liter vispgrädde värms upp till det precis ska till o koka. Ta av kastrullen från plattan, låt svalna . Tillsätt en nypa salt och låt det rinna av i en silduk i kylen ett dygn. 
I hela satsen är det 3070 cal,  43,50 g prot, 300g  fett och 52 g Kh
 Men hur många kh ska jag räkna av från själva osten ?? en del försvinner väl med vasslen
Kollade på kärnmjölk som / 100 g har  29 cal ,  3,4 prot,   05 fett o  2 kh
Är det rimligt att räkna av så mycket från min färskost
hemul:
Dr K säger att förskost som man gör själv innehåller < 1 g kh. Han gör på mjölk och citron istället för löpe. Måste väl bli nåt liknande sån här filost. Jag tror iofs att han är lite för optimistisk. Men keso innehåller bara 2 g och den har de ju hällt grädde i, så mindre än så måste det ju vara i bara ostmassan.
pitch:
Hur mycket vassle/vätska brukar ni få på detta recept?
Senast rann det ur ca 680 g vätska.
Det är ju nästan hälften av vikten...
hemul:
Då är det nog rätt mycket vassle kvar. När man gör ost med löpe utgör vasslen mer än 4/5.
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html
pitch:
Citat från: hemul skrivet 2009.05.30 - 13:17:36

Då är det nog rätt mycket vassle kvar. När man gör ost med löpe utgör vasslen mer än 4/5.
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html


Jo, men då är ursprungsprodukten mjölk...mycke "vatten" där...
Hur blir det om man räknar om det på fett-procenten?
Navigering
Meddelandeindex
Nästa sida