vassle |
(1/2) > >> |
Lisbeth: Har hittat ett enkelt recept på hur man kan göra färskost. Sagt o gjort det måste testas 1 hink Turkisk yoghurt och ½ liter vispgrädde värms upp till det precis ska till o koka. Ta av kastrullen från plattan, låt svalna . Tillsätt en nypa salt och låt det rinna av i en silduk i kylen ett dygn. I hela satsen är det 3070 cal, 43,50 g prot, 300g fett och 52 g Kh Men hur många kh ska jag räkna av från själva osten ?? en del försvinner väl med vasslen Kollade på kärnmjölk som / 100 g har 29 cal , 3,4 prot, 05 fett o 2 kh Är det rimligt att räkna av så mycket från min färskost |
hemul: Dr K säger att förskost som man gör själv innehåller < 1 g kh. Han gör på mjölk och citron istället för löpe. Måste väl bli nåt liknande sån här filost. Jag tror iofs att han är lite för optimistisk. Men keso innehåller bara 2 g och den har de ju hällt grädde i, så mindre än så måste det ju vara i bara ostmassan. |
pitch: Hur mycket vassle/vätska brukar ni få på detta recept? Senast rann det ur ca 680 g vätska. Det är ju nästan hälften av vikten... |
hemul: Då är det nog rätt mycket vassle kvar. När man gör ost med löpe utgör vasslen mer än 4/5. http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html |
pitch: Citat från: hemul skrivet 2009.05.30 - 13:17:36 Då är det nog rätt mycket vassle kvar. När man gör ost med löpe utgör vasslen mer än 4/5. http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html Jo, men då är ursprungsprodukten mjölk...mycke "vatten" där... Hur blir det om man räknar om det på fett-procenten? |
Navigering |
Meddelandeindex |
Nästa sida |