Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2019.09.20 - 02:42:05 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Hollandaise sås  (läst 5302 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Nora
Hero Member
*****

Smörklickar: 7
Offline Offline

Antal inlägg: 532



Hemsida
« skrivet: 2009.02.25 - 14:14:15 »

3/4 msk vinättika
1/4 tsk salt
1 knivsudd vitpeppar (en skiva gul lök)
3 äggulor
2 msk vatten
75-100 gr smör
lite saft från en citron

Ättika, lök och kryddor blandas i en liten kastrull och denna sättes på mycket svag värme tills ättikan kokat in så att ung. hälften återstår. Då lyftes kastrullen av elden (plattan ..), lökskivan borttages och blandningen får svalna något, varefter äggulorna blandade med vatten tillsättas.
Kastrullen ställes åter över svag eld och massan vispas mkt kraftigt tills den är tjock, ljus och porös. OBS! då och då måste kastrullen lyftas av elden; annars skär såsen sig.
Smöret tillsättes därefter i små flockar allt under ständig vispning.
Då allt smöret är tillsatt, avsmakas såsen med citronsaft.
Serveras till fiskrätter, kötträtter och grönsaker

Ett recept från en gammal Kaisa Varg kokbok. Såsen är jättegod  :nod-yes:
Loggat

Bra sås reder sig själv ...
Corny

*******

Smörklickar: 24
Offline Offline

Antal inlägg: 2558



« Svara #1 skrivet: 2009.02.26 - 01:13:44 »

Då kan det nog lyckas! När jag har gjort den, har jag gjort den på restaurangsätt, dvs med olja, och den har alltid skurit sig! Ska prova ditt recept, och se om det blir något bättre!
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
Nora
Hero Member
*****

Smörklickar: 7
Offline Offline

Antal inlägg: 532



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2009.02.26 - 01:57:23 »

Lycka till, har jag klarat det så klarar du det  :thumbsup:
Loggat

Bra sås reder sig själv ...
Corny

*******

Smörklickar: 24
Offline Offline

Antal inlägg: 2558



« Svara #3 skrivet: 2009.02.27 - 21:45:01 »

Fast jag tror att jag ska lägga till lite kryddor så att det blir en bearnaise. För det är så gott till kött!  :rolleyes:
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
Nora
Hero Member
*****

Smörklickar: 7
Offline Offline

Antal inlägg: 532



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2010.01.30 - 18:25:55 »

Fram för goda kryddor i smörsåsen!!

Dragon är synnerligen underbart!  :thumbsup:
Loggat

Bra sås reder sig själv ...
TPC
Jr. Member
**

Smörklickar: 4
Offline Offline

Antal inlägg: 55


« Svara #5 skrivet: 2010.02.03 - 20:09:02 »

Undrar hur det skulle bli om man bara tog lite smält smör och blandade i dragon. Kanske inte vore så dumt?
Loggat
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2010.02.03 - 20:13:36 »

Undrar hur det skulle bli om man bara tog lite smält smör och blandade i dragon. Kanske inte vore så dumt?

supergott faktiskt... gärna med någon droppe citron

 :nod-yes:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.078 sekunder med 23 databasfrågor.