Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2018.11.19 - 23:13:24 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: 1 [2] 3 4   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Ricotta  (läst 33465 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #15 skrivet: 2009.01.16 - 19:24:01 »

Oj, ricotta, du äter den alltså som den färska ostmassan, med grädde ?
( Jag skulle smyga i lite jordgubbar med )

Nu måste jag bara kolla så att jag har fattat rätt:

Du kokar alltså först ostmassan i vanlig ordning, men sparar allt vatten du silar bort och använder hela den mängden till ricotta ?
Vad spännande att man kan utnyttja även det !

Jag måste läsa vida om hur man gör gräddost / hårdost !

Får man ekologiskt gammelmjöl igen ?
Den röda mjölken syntes i ekologiskt form i närbutiken häromdan.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #16 skrivet: 2009.01.16 - 21:20:25 »

Ja, du har fattat rätt. Det är verkligen buslätt. Osten på bilden är av 5 liter mjölk, så du ser att ricottan är ganska stor del som man bara skulle ha slängt annars. Det funkar som sagt bra att frysa, så om man ändå gör ost är det ju synd att hälla ut så mycket i vasken.

Det är rätt "torrt", lite som kvarg. Man kan göra allt möjligt på det, men det är gott med bara lite frukt och vispad grädde också.
http://www.hittarecept.se/recept/ricotta

Jag har inte testat än, men jag tror man skulle kunna mixa med grädde, ha i t.ex. vitlök och få till nåt Boursinliknande.  :flirting:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #17 skrivet: 2009.01.16 - 23:05:46 »

 
vilken uppsjö av recept, jag fastnade för ricottapannkakor och denna muffinssak :


 500 g färsk bladspenat
 500 g färsk ricottaost
1 1/2 dl gräddfil
krossad svartpeppar
 2 ägg
1 1/4 dl finriven parmesanost
 1/2 dl rostade pinjenötter
 1 msk hackad bladpersilja

 Gör så här
1. Värm ugnen till 150 °. Koka upp en kastrull med rejält med vatten. Doppa spenaten i det kokande vattnet i 5 sekunder. Hacka spenaten och krama ur den. Riv parmesanosten, hacka pinjenötterna och bladpersiljan.

2. Lägg ricottan i en matberedare och kör till en jämn och tjock smet. Blanda samman ricotta, gräddfil och peppar. Vispa upp äggen i en separat skål och rör sedan ner vispet i ricottablandningen. Blanda ner spenat, parmesan, pinjenötter och bladpersilja.

3. Smörj tolv små muffinsformar och lägg en klick av blandningen i varje form med hjälp av en sked. Grädda i 30 minuter eller tills pajerna fått en fast
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #18 skrivet: 2009.01.16 - 23:57:26 »

Har du aldrig ätit ricotta? Då kommer du att få en glad överrskning. Det är gott som fyllning i t.ex. lax eller typ lövbiffsrullar också. Som man steker alltså. :flirting:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #19 skrivet: 2009.01.17 - 18:30:29 »

Det finns mycket här i värden som jag inte har ätit, inte ens smakat  :eeek:... inlagt sill är en sådan sak som jag vägrar smaka.
Kaffe smakade jag när jag var 5 år och tyckte inte om smaken, nu har jag testat några gånger under vintern för maken sade att det
skulle hjälpa tarmen ... tja, ingen stor effekt trotts massa cocosfett, och gott var det fortfarande inte enligt mig  :puke1:

Men denna ricotta är jag redo att testa.

Min ica-butik säger att arla har inte ekologiskt gammelmjölk i sin sortiment,och jag såg listan , det stämde  :cry:
Hjälper det om man majlar och gråter till Arla ??
För det är ingen vits att börja koka färskost av icke-eko-mjölk, jag gillar ju färsosten färsk, men om man gör hemulbröd så blir det inte så stor
skildnad om man gör det på keso eller egen färskost, jag kör ju den pannkaka varianten ändå när jag måste alltid göra 2-3 plåtar på en gång så att det
skulle räcka till oss överhuvudtaget.
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #20 skrivet: 2009.01.18 - 12:32:07 »

"Tillsätt en liten sked fil till vasslen. Har man syrat mjölken från början behöver man inte tillsätta mer kultur. Vilken syrad mjölkprodukt som helst med levande kultur i kan säkert användas (yoghurt, kräm fräs...). "

Vad menar du med " har man syrat mjölken från början" ?

Den färskosten som jag gör enligt dina råd är inte syrad ... Hur och varför skulle man surad mjölken från början ?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #21 skrivet: 2009.01.18 - 15:55:39 »

Man kan syra från början. Och ska man fortsätta och göra hårdost av (en del av) ostmassan ska man nog göra det. Då gör man likadant, tillsätter lite fil och låter mjölken stå över natten innan man har i löpe och det. Men det är onödigt om man bara ska göra ostmassa och ricotta.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #22 skrivet: 2009.01.25 - 20:22:47 »

idag har jag kokat ost och fortsatt med ricottan.
Den svalnar nu så att jag kan sila den.

Hmm, VAD ska jag göra med den färdiga ostbollen i morgon ?

Tipsa om något som jag garanterat inte kan misslyckas.
Om jag skulle göra muffisens ovan, måste jag börja modifiera på en gång, för jag har inte 500g färsk spenat
däremot har jag torkat spenat... hur skulle jag göra då och vilken mängd av torrvaran ska jag använda  ?? :blink:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #23 skrivet: 2009.01.25 - 20:27:00 »

Klick ricotta + hallon, apelsinbitar el. liknande + vispgrädde kan inte misslyckas!  :lol:

När ska du gå och lägga dig?  Det tar rätt lång tid att sila av ostmassan.  :ignore:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #24 skrivet: 2009.01.25 - 20:30:57 »

oj, då måste jag nog börja Nu  :byecry:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #25 skrivet: 2009.01.25 - 20:37:30 »

Hur mycket mjölk gjorde du på?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #26 skrivet: 2009.01.26 - 11:49:44 »

någonting gick snätt  :lmao: :rolleyes:

Jag gjorde ostmassan som vanligt och använde 6 liter gammaldags mjölk.
Färsost blev det i vanlig ordning och sedan återanvände jag vätskan , klickade dit en mindre matsked "kräm fräs",
 kokade upp under omrörning, lät den svalna ett par timmar och silade sedan genom ett duk ( sådana gammaldags bjöldukar ,oanvända  :whink:)
resultatet var minimalt :lmao:
ungefär som en pingisboll  :sneaktongue:

Så ska jag ha nästa gång
fil ( som vi inte använder vanliga fall alls)
eller ännu tätare duk  ?

Något annat som jag har missat ...? :crazy:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #27 skrivet: 2009.01.26 - 11:52:05 »

Lät du det så över natten efter att du tillsatt syrningen?  :whistle:

Hur tät är en sån där blöja? Lika tät som ett lakan?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #28 skrivet: 2009.01.26 - 12:15:33 »

Ne-hej  :lol:

Alltså : man tillsätter surningen och stoppar det hela i kylen över natten, och kokar upp SEN ?

Jag tycker det här fruktansvärd roligt att få en så liten boll... jag går och småfnissar här för det hela  :whistle:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #29 skrivet: 2009.01.26 - 12:29:44 »

Nej, du tillsätter syrningen och låter det stå framme minst över natten. I kylen händer inget!  :fork_off:

Jag vet uppriktigt sagt inte om det var brist på syra som var problemet, men det är ju det som inte stämmer med bruxet, liksom.

Hoppas din lilla boll blev god ivf. Har du hällt bort vasslen? Annars kan du ju låta den stå framme NU.  :flowers:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: 1 [2] 3 4   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.107 sekunder med 23 databasfrågor.