Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2019.10.15 - 05:10:09 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Finsk kålrotslåda (Lanttulaatikko)  (läst 15873 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« skrivet: 2007.12.21 - 19:56:35 »

Finsk kålrotslåda (Lanttulaatikko)

En vegetarisk julrätt med smak av ingefära. Går bra att laga i förväg och frysa in.

Ingredienser till 10 personer (som del av julbordet):
•  1–1,5 kg kålrötter, ev. några morötter och kanske en majrova
•  1 gul lök
•  3 dl vispgrädde
•  1–2 msk sirap – kan uteslutas
•  ½ tsk mald ingefära
•  riven muskotnöt
•  vitpeppar
•  1 msk salt
•  1 ägg
•  riven parmesan ovanpå

Ugnstemperatur: 175°C
Tid i ugnen: 1 – 1,5 timmar

Skala och skär kålrötter och morötter (+ majrova) i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten (eller i skinkspadet) under lock tills de är mjuka. Hacka löken och bryn den. Häll av kålrotsspadet, men spara det. Mosa eller mixa rotsakerna. Blanda kålrotsmoset, brynt lök, (sirap), mald ingefära, muskot, vitpeppar och salt. Vispa upp ägget lätt och tillsätt det. Tillsätt grädden. Späd med spadet till lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form. Strö över parmesan och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1–1,5 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form.
Loggat

Ha en fettrik dag!
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2008.12.22 - 20:34:42 »

Den här gör vi ikväll..

Ska med på vårt julbord!

 :x_reindeer:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2008.12.22 - 23:54:59 »

Receptet låter godare än mitt gamla så detta måste jag göra till julbordet.
 :wave: :worshippy: :clapping:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #3 skrivet: 2008.12.23 - 18:25:14 »

Jag testade i år en jublad resept från det finska forumet.
man bara kokade kålroten och mosade och sedan var det i ungen på 75 grader över natten.
Jag tycker inte om kålrotslådan, men styrmannen gör det , så jag återkommer med kommentarer senare.
Loggat
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2008.12.25 - 18:25:01 »

den här var mumz!

 :thumbsup:

Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #5 skrivet: 2009.01.16 - 15:09:33 »

den här var mumz!

 :thumbsup:


Jepp, den är numera en klassiker på vårt julbord, äts av alla, även icke-lch:are.
Loggat

Ha en fettrik dag!
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.079 sekunder med 23 databasfrågor.