Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.03.28 - 15:02:26 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: En finsk LCHF-sida  (läst 14190 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2008.01.11 - 22:37:00 »

för alla som klarar av språket  :whink:

http://karppaus.info/forum/index.php

Där finns hundratals recept, och massa babbel om kosten
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2008.01.12 - 06:58:54 »

Hyvä.  :cool:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #2 skrivet: 2008.01.12 - 23:17:04 »

Med reservation för stavningen:
jäätälöä
makkara
piirakka - finns det inga lchf-recept på såna?  :blink:
Det vore en dröm...  :chef2:
Loggat

Ha en fettrik dag!
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #3 skrivet: 2008.01.12 - 23:49:10 »

hyvää jäätelöä = ei E-lisäaineita

hyvää makkaraa = ei E-lisäaineita

 :lol1:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2008.01.12 - 23:54:05 »

 :shake_head:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #5 skrivet: 2008.01.13 - 00:01:13 »

hyvä = nästan hyvää ( hyvä = bra hyvää= gott)
lisä- aine = till - ämne  (alltså tillsats)
Loggat
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #6 skrivet: 2008.01.15 - 10:47:34 »

hyvää jäätelöä = ei E-lisäaineita

hyvää makkaraa = ei E-lisäaineita

 :lol1:
Jo, självklart, det var ju det jag menade.  :thumbsup:

Men du har inga bra lchf-recept på piirakoita på lut, alltså?
Loggat

Ha en fettrik dag!
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #7 skrivet: 2008.01.15 - 21:43:07 »

Menar du "karelska piroger "  ( råg-deg med ris/potatismusfyllning )?

Eller bara allmänna piroger ( typ vete-piroger och köttfärsfyllning )
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2008.01.16 - 03:50:53 »

Menar du "karelska piroger "  ( råg-deg med ris/potatismusfyllning )?

Dom menade hon!  :lmao:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #9 skrivet: 2008.01.16 - 07:49:12 »

Karelska, givetvis. De andra är ju bara degklumpar.  :blink:
Men jag antar att det är en utopi att hitta en lchf-variant av dem?
Bra hemulen, du hajar, du.  :clapgrin:
Loggat

Ha en fettrik dag!
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #10 skrivet: 2008.01.16 - 17:42:05 »

Jag har inte sett någon karelska-pirog-recept där , men har en egen fundering:

Degen är ju bara vatten, rågmjöl och salt, ingen jäsning eller så . Den som tillåter rågmjöl i sin kost kan alltså lungt göra det.
Fyllningen är ju sedan en annan sak: hur ersätter vi potatismos - med blomkålsmos kanske . ( jag själv har aldrig gillat piroger med potatismos ...)
Den med risgrynsgröt-fyllning funderar jag om man kan ersätta med någon ostkakafyllning.

Receptet på degen kan jag fixa, vet du hur man kavlar och formar dom ?
Loggat
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #11 skrivet: 2008.01.16 - 18:06:00 »

Jag har inte sett någon karelska-pirog-recept där , men har en egen fundering:

Degen är ju bara vatten, rågmjöl och salt, ingen jäsning eller så . Den som tillåter rågmjöl i sin kost kan alltså lungt göra det.
Fyllningen är ju sedan en annan sak: hur ersätter vi potatismos - med blomkålsmos kanske . ( jag själv har aldrig gillat piroger med potatismos ...)
Den med risgrynsgröt-fyllning funderar jag om man kan ersätta med någon ostkakafyllning.

Receptet på degen kan jag fixa, vet du hur man kavlar och formar dom ?

Jag har bara ätit dem med ris, har aldrig provat några med potatismos. Blomkålmos låter ju som en bra fyllning. Fast egentligen äter jag inte råg.  :shake_head: Kan man inte meka om den på något sätt?
Man ska ha en sån där spolformad specialkavel och kavla så supertunt som inte jag klarar, antagligen... Forma - de ska ju vara som båtar med en vacker tandning/veckning överst. Hur man får till den vet jag inte riktigt...  :redface:
Loggat

Ha en fettrik dag!
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #12 skrivet: 2008.01.16 - 18:10:42 »

Jag ska undersöka saken och om jag hittar någon acceptabel recept får du också instruktioner  :whink:,

Själv gillar jag den lite tjockare skalen som är lite hård och krispig, de mjuka är också ok, men som sagt hypertunnt behöver de inte kavlas ( om man inte bor i Karelen ...)
Loggat
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #13 skrivet: 2008.01.16 - 18:15:27 »

Jag ska undersöka saken och om jag hittar någon acceptabel recept får du också instruktioner  :whink:,

Själv gillar jag den lite tjockare skalen som är lite hård och krispig, de mjuka är också ok, men som sagt hypertunnt behöver de inte kavlas ( om man inte bor i Karelen ...)
Jag bor ju inte i Karelen... men är uppvuxen granne med en tant därifrån, som bakade själv med specialsvarvad kavel. Det är därför jag är så väl insatt i denna delikatess. Ska ju sen ätas varm med massa smör på som smälter fint, kanske ett ostlager också för fettets skull...  :pancake:
Loggat

Ha en fettrik dag!
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #14 skrivet: 2008.01.16 - 18:19:20 »

Du frestar ju mig att börja kavla :mad_roll:, sluta omedelbart :guns:
Loggat
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544