Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2019.08.22 - 12:04:40 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3 ... 5   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Sukrin  (läst 40672 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« skrivet: 2008.05.18 - 10:33:46 »

Har hittat information om ett nytt sötningsmedel "Sukrin" som ska vara bättre än alla andra då detta ska vara ett naturligt.
Sukrin är rent Erytritol.

Finns här:
www.mindresocker.com i Strömstad
säljer SUKRIN - 0,5 kg 84,00 skr + frakt 79 skr = 163 skr
Artikelnummer: 07093031
AB Mindresukker Sverige
Box 202
452 24 STRÖMSTAD
Sweden
Kundtjänst Tel: 0707 77 9266
E-post: kundeservice@mindresukker.com

Sukrin är dessutom godkänt i EU. Det finns även ett som heter Lakanto och innehåller samma som Sukrin + Lo Han Guo-ekstrakt (Momordicae fructus), men det är inte goskänt i EU. Där emot är det godkänt i Japan men där är ju inte Aspartamet godkänt .

Vad tror ni? Kan detta vara något och satsa på till att söta rabarberna med?  :whistle: :whink: :bg:
Loggat

Vira
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30806



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2008.05.18 - 15:48:03 »

Det finns väl i godis?
http://westonaprice.org/modernfood/sugarfree_blues.html#sugaralcohols
(skrolla upp och börja läs under ""Nutritive" Sweeteners")
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #2 skrivet: 2008.05.18 - 16:22:53 »

Såg Erytritol nämnas i texten, men tyvärr har jag lite svårt läsa engelska.
I vilket fall som helst bör väl detta vara bättre än typ Aspartan :crazy:.
Läste på ett annat ställe att det innehåller 100%kolhydrater, men att dom är av den icke dirigerbara sorten. Alltså bara passerar på samma sätt som fibrerna :wacko:.
Loggat

Vira
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30806



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2008.05.18 - 16:56:49 »

Det är en sockeralkohol, som xylitol.

Fritt översatta snuttar:
Magkramper och diarrér är inte så allvarliga biverkningar som de som associaras med "kalorifria" sötningsmedel, men sockeralkoholer kan orsaka andra allvarliga problem. T.ex. sura uppstötningar och ökad risk för cancer i struphuvudet. Diabetiker och insulinreistenta ska vara medvetna om att sockeralkoholer höjer blodsockret, även om inte lika mycket som socker.

Sockeralkoholer orsakar uttorkning och förlust av elektrolyter. Vid motion efter förtäring finns en ökad risk för stroke.

Verkar öka antalet anfall hos epileptiker. Barn verkar vara särkilt känsliga för de matsmältningsstörningar de orsakar.

Närvaron av sockeralkoholer drar vatten till tarmen. Detta följs av jäsning av oönskade bakterier. Detta kan i sin tur leda till ökade problem med candida och annan jästsvamp. Det direkta resultat många upplever efter att ha ätit för mycket sockeralkoholer är kraftiga magkramper och diarré.









Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #4 skrivet: 2008.05.18 - 17:12:30 »

Men om det är så Hemul, luras dom då när dom skriver detta???

Frågor och svar från http://www.sukrin.no/ :

Spørsmål om Sukrin
Er Sukrin naturlig?
Ja, Sukrin finnes i naturen, og har blitt konsumert i små mengder siden tidenes morgen. Sukrin finnes i en del frukter, som meloner, pærer og druer. I tillegg finnes det i fermenterte matvarerer, som ost, vin og soyasaus.

Er Sukrin det samme som Splenda (sukralose) eller aspartam?
Nei. Splenda og aspartam forekommer ikke i noen planter eller frukter, og er ikke naturlige. De er laboratorie-fremstilte stoffer som er flere hundre ganger så søte som sukker. De er så søte at det må tilsettes et kaloriholdig fyllstoff, vanligvis maltodextrin eller dextrose, for at det skal kunne brukes i hverdagen.
Sukrin brukes i sin rene form.

Er Sukrin det samme som fruktose/fruktsukker?
Nei. Fruktose er en sukkerart med 400 kalorier per 100 gram, akkurat som vanlig sukker (sukrose). Sukrin er ikke en sukkerart og har 0 kalorier.

Er Sukrin karbohydrater?
Ja. Sukrin er betegnet som karbohydrater, men oppførerer seg ikke som vanlige karbohydrater som sukker eller stivelse. Sukrin blir ikke benyttet som energi i kroppen, men utskilt ubrukt gjennom urinen. Du trenger derfor ikke telle med Sukrin når du teller karbohydrater. Dette gjør Sukrin velegnet ved lavkarbo-kosthold, og for alle som vil unngå unødvendige karbohydrater.

Er Sukrin trygt om man har candidaoverfølsomhet?
Ja. Candidasoppen kan ikke nyttiggjøre seg av Sukrin.

Er Sukrin trygt for diabetikere?
Ja, Sukrin gir ingen blodsukkerstigning, og påvirker heller ikke insulin-utskillelsen. Sukrin kan derfor trygt brukes av diabetikere.

Er Sukrin trygt om man har fruktosemalabsorpsjon?
Ja. Sukrin inneholder ikke fruktose, og blir heller ikke omdannet til fruktose på noen måte i kroppen.

Hvordan blir Sukrin fremstilt?
Sukrin (Erythritol) finnes i små mengder i frukter og andre matvarer, men ikke så mye at man kan utvinne det i store mengder. Man bruker en bakteriekultur for å fermentere karbohydrater (glukose), som da blir omdannet til Erythritol. Det blir renset, krystallisert og tørket, og resultatet er et rent produkt, Erythritol.
Dette er samme prosess som vin, ost og yoghurt går gjennom, og er derfor helt naturlig.

Er Sukrin godkjent i Norge?
Ja, Sukrin (Erythritol) ble godkjent for EU (og Norge) sommeren 2006 etter en grundig vurdering. Det har vært på markedet i Japan siden 1990 og i USA siden 1996.

Hvor mange kalorier har Sukrin?
Sukrin har 0 kalorier. Til sammenligning har vanlig sukker (sukrose) 400 kalorier. Kalorier er betegnelsen på hvor mye energi en matvare gir kroppen når den forbrennes. Når vi får i oss flere kalorier enn vi bruker, blir overskuddet lagret som fett.

Hva er sukkeralkoholer?
Sukkeralkoholer er en gruppe stoffer som opptrer i naturen. Kjemisk sett har de likheter med både sukker og alkohol, men på tross av navnet, er de ingen av delene. Du blir altså ikke full av å innta Sukrin!
Sukkeralkoholer kalles også polyoler. Sukrin er basert på en sukkeralkohol som heter Erythritol. Erythritol er et ganske nyoppdaget stoff, som har vist seg å ha svært lik smak og konsistens som sukker, men uten ulempene.

Hvordan er Sukrin forskjellig fra andre sukkeralkoholer.
Kroppen behandler Sukrin litt annerledes enn de andre sukkeralkoholene. Sukrin er det minste sukkeralkoholet vi kjenner. De andre sukkeralkoholene er store, og blir ikke tatt opp i tynntarmen, slik Sukrin gjør. De som ikke blir tatt opp i tynntarmen, går videre til tykktarmen, og fermenteres av bakterier der. Det resulterer i at vann trekkes ut til tarmen (pga. osmotisk trykk), og kan føre til løs mage. Fermenteringen gjør at små fettmolekyler dannes og tas opp i kroppen som energi. Sukrin blir altså tatt opp i tynntarmen og blir ikke fermentert, og gir derfor ikke energi eller mageubehag.

Har sukkeralkoholer noen ulemper?
Til en viss grad, ja. De fleste sukkeralkoholer kan føre til magebesvær ved høye inntak. Sukrin er et unntak, og toleransen for inntak er mye høyere enn for resten av sukkeralkoholene (2-4 ganger så høy). Andre sukkeralkoholer er : Maltitol, Xylitol, Sorbitol og Isomalt.

Hvordan brukes sukkeralkoholer?
De brukes i sukkerfrie produkter, for å gi volum, konsistens og søtsmak til produktet. Høyintensitets søtstoffer (som aspartam og sukralose) bidrar kun med søtsmak, og ikke med volum eller andre egenskaper.

Hvorfor står det: ”Skal ikke benyttes til produksjon av drikkevarer” på Sukrinposen?
EU har bestemt at sukkeralkoholer ikke skal benyttes i drikkevarer, fordi man lett kan få i seg større mengder ved å drikke enn ved å spise. Alle sukkeralkoholer går under samme lovgivning. Sukrin må derfor ha denne advarselen, selv om den er langt mindre problematisk enn andre sukkeralkoholer.

Hvorfor har ikke Sukrin kommet på markedet før?
Sukrin har vært brukt i Japan og USA i mange år, og det er vanskelig å si hvorfor det ikke kom til Europa før i 2006. I tiden fremover forventes det å komme flere produkter på markedet som inneholder Sukrin.

Kan jeg være helt sikker på at Sukrin er trygt å bruke?
En kritisk og grundig gjennomgang av alle forhold rundt Sukrin ble foretatt i 1998. Intet negativt ble funnet.
Her er konklusjonen på den 36 sider lange studien:

The large body of published data supports the conclusion that the intake of erythritol would not be expected to cause adverse effects in humans under the conditions of its intended use in food.
The available studies demonstrate that erythritol is readily absorbed, is not systemically metabolized, and is rapidly excreted unchanged in the urine.
Moreover, erythritol occurs endogenously and naturally in the diet. Both animal toxicological studies and clinical studies have consistently demonstrated the safety of erythritol, even when consumed on a daily basis in high amounts. Based on the entire safety data package on erythritol, it is concluded that erythritol is safe for its intended use in food.

(Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174)

*************************
Hittade den här länken om erythritol, men kan någon hjälpa mej med en enkel översättning :shy:. Tack :flowers:

http://grande.nal.usda.gov/ibids/index.php?mode2=detail&origin=ibids_references&therow=118379

Vad ska man tro när det är så olika bud????????? :cry:

 

Loggat

Vira
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30806



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2008.05.18 - 17:21:10 »

För att det är reklam? Sukralos, aspartam och allt vad det heter är ju också "godkända" och marknadsförs som ofarliga.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30806



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2008.05.18 - 17:24:50 »

Gillar du inte stevia? En modell är annars att blanda stevia och det socker man ändå vill ha. Då blir det väldigt bra smak och man behöver mycket lite socker. Sockeralkoholerna ger ju blodsockerhöjning de också. Om jag förstod det rätt så är den där nedbrytningen i tarmen ineffektiv och det är därför som man säger att de innehåller färre kalorier, men det som verkligen bryts ner orsakar alltså blodsockerhöjning. Då kan man kanske lika gärna äta socker ibland, men en mindre mängd än förr?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #7 skrivet: 2008.05.18 - 18:31:20 »

Kan inte med Stevia då det ger en sådan bismak att jag mår :puke1:
Kanske beror det på att smaken liknar lakrits och jag tål inte det :badtongue:.

Tänkte att Sukrin som är naturligt skulle vara bättre än det konstgjorda :fork_off: :angrywife: men jag får väl fortsätta med Hermesetasen till rabarberna :sosad:.

Tack för översättning och utredning :flowers:
Loggat

Vira
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30806



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2008.05.18 - 19:06:23 »

Är du säker på att du inte tar för mycket? Många gör ju det när de testar och då smakar det gräsligt. Prova annars att blanda med socker! Kan du tänka dig sockeralkoholer så kan du väl lika bra ta motsvarande blodsockerhöjning från vanligt socker? Stevia passar speciellt bra till surt också.

Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #9 skrivet: 2008.05.18 - 19:22:26 »

Tror inte det blivit förmycket Stevia  :nonono:. Sist jag provade tog jag bara en halv knivsudd till kakan.
Är nämligen mycket känslig mot lakrits, och det är den smaken som tränger igenom allt :fork_off:

Det är inte själva blodsockerhöjningen jag vill undvika, utan trigget efter mer sött.
Socker fick jag nog av efter att ätit en kondiskaka och fick sockerfylla :clown:

PS/ vill någon ha mitt Steviapulver hör av er /DS
Loggat

Vira
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30806



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2008.05.18 - 19:45:06 »

Hmm, men då borde väl sockeralkoholer trigga också?  :crazy:

Kanske skulle du gilla min stevia. Den är framodlad för att minska på den där smaken du inte gillar.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #11 skrivet: 2008.05.18 - 20:16:15 »

Fann detta i Svd  http://blogg.svd.se/matochhalsa?id=5005m,  Sök på 2007 - okt - Hur säkert är stevia?
Sen denna  http://tredjeklotet.blogspot.com/2007/10/bett-r-world-som-skeptiker-r-det-fettet.html

Stevia är kanske inte så bra den heller :ignore:
Loggat

Vira
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30806



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2008.05.18 - 20:24:25 »

Det där med spermierna har jag läst om förut och det visade sig visst inte vara så. Det rörde ivf män som satt i sig mycket stora mängder extrakt, typ Japaner som knarkat på stevialäsk och andra sötsaker.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
anki
Sr. Member
****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 270


Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2008.05.19 - 08:40:42 »

Honung??? Hur bra/dåligt är det som sötningsmedel??
Anki
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30806



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2008.05.19 - 15:39:26 »

Det beror nog på vilken inställning man har. Det innehåller samma fördelning glukos och fruktos som vanligt socker, fast i socker är det i form av sackaros.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2 3 ... 5   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.138 sekunder med 23 databasfrågor.