Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2019.09.18 - 06:11:16 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel  (läst 28036 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« skrivet: 2008.05.09 - 19:32:05 »

Som ni vet gillar jag lammframdel. "Kokkött" smakar alltid mer än fina bitar!  :clapping: Ibland steker jag hela klumpen och karvar av köttet vartefter. Ibland benar jag ur köttet och tillagar det som grytstek.

Jag försökte ta lite instruktiva bilder på själva urbeningen i förhoppning att inspirera någon. Det blev väl lite si och så med det instruktiva, men vi kör väl i alla fall. Det finns säkert ett professionellt sätt att göra det här. Det här är bara min egen variant. :shy:

Jag brukar göra på två olika sätt. Det ena bevarar köttet i stort sett helt. Vi börjar med den metoden. Nu införskaffade jag en urbeningskniv på Coops rea i vintras. Har man ingen sån så välj en kort, rätt smal och framför allt styv och vass kniv. Styv därför att bättre kunna följa benen. Varför den ska vara vass kräver väl ingen förklaring. Förut har jag använt en gammal morakniv i kolstål som kan slipas riktigt vass. En stor förskärare som sviktar och bökar är det helt enkelt ingen idé att försöka med.



Så här ser alltså klumpen ut. Det är förenklat uttryckt 3 ben som man behöver få ut. Revbenen med vidhängande kamben, skånken, som består av två ben (överarm och underarm) och sitter ihop med ben 3, skulderbladet. Skånken sticker ut baktill till höger på bilden, mot gheeburken till.






Det är lättast om man gör sig av med yttersta benet på skånken först. Snitta runt armbågsleden tills den är fri och benen faller isär. Det är små nätta snitt som gäller, som att sprätta i tyg. På bilden är ytterskånken redan lösgjord och ligger bredvid.

Nästa steg är det lättaste. Stick in kniven tvärs över revbenen. Tryck den neråt mot benen och följ dem åt båda hållen. Kambenet får man skära runt.






Här har vi vänt på steken. Ni kan se hur revbenen har suttit. Jag har lagt benet som om det var utvikt åt höger från köttet.




Dags för bogbladet. Det sitter mitt inne i köttet, men det är lätt att känna. Det går i princip ända ut på ena sidan så där är lämpligt att börja skära (detta gäller de djupfrysta framdelarna man köper). Samma sak igen, jobba med små snitt och försök följa benet på båda sidor. Man kan liksom vränga upp hålet man gjort och komma åt ända fram till överarmsbenet utan att behöva skära upp köttet mera. När man snittat loss alla senor runt ledkulan kan man dra ut bogbladet.





Bara en liten stump kvar. Börja lossa köttet från överarmsbenet från stumpen som sticker ut. Är man riktigt duktig kan man snitta sig hela vägen ner till ledkulan. Annars får man göra ett litet titthål från baksidan och frigöra den. Det är det jag gör här. (Nu hände något med blixten eller kameran, så resten av bilderna är dimmiga. Man ser väl vad de föreställer ändå.)







Voilà! Alla ben är ute och köttet är helt sånär som på två små hål.  :thumbsup: Skär rent underarmsbenet från kött och ta också reda på eventuella större slamsor som är kvar på de andra benen. Sånt kött ligger i en liten hög till höger.






Fyllning! Anting kör man in kryddor i hålen varpå man binder snöre runt steken för att få den mer fast och rund. Den blir då ganska långsmal. Jag föredrar att vika ihop den för att få större skivor. Då fyller jag istället hålen med småköttet (man kan också lägga det ovanpå bara) och brer ut kryddor över hela köttsidan. Vitlöksskivor, timjan eller rosmarin, persilja, enbär... Några små späckskivor är ju aldrig fel heller.  :lick:






Sen så knyter man upp svansen på'n!  :yay: Jag brukar göra som öglor av bomullssnöret som man drar åt vartefter. Rätt hårt ska man dra åt. Man vill att steken ska bli kompakt och fast och inte "flyta ut".






Bryn steken fint runt om. Bryn även benen. Sist bryner man på en myckenhet sopprötter och -grönsaker. Morötter, lök förstås, rotselleri, palsternacka, purjoblast, persiljestjälkar, lagerblad är ett måste... Man tar vad man har. Men ju mer desto godare.  :tongue:





Sedan är det bums ner i grytan med alltihopa! Fräs ur pannan med en skvätt vatten. En skvätt vinärer är gott - särskilt sherryvinäger. Salt och peppar förstås.  Fyll på så det är sådär en tumme vätska i i botten på grytan och puttra sakta i ett par timmar. Ös köttet ofta!

När köttet är klart tas det upp. Mera vatten tillsätts, även mer vinäger och grytan lämnas på ettan över natten för att koka buljong till såsen. Lammbuljong brukar geléa sig dåligt. Har man en bit fläsksvål kan man slänga i den. Då blir det garanterat gelé, vilket underlättar om man ska frysa (så man inte behöver burkar utan kan slå in i plast).

Det blir ganska många portioner för en billig peng.








Metod två har jag inga detaljbilder för, men ni fattar nog.  :inlove: Börja på samma sätt med att ta bort revbenen och frilägg skånken så gott det går precis som ovan. Men istället för titthålsoperation för att få ut bogbladet så snittar man nästan rakt igenom köttet, skär ända ut mot kortsidorna. När man frilagt bogbladet kan man lyfta ut det medan det sitter ihop med överarmsbenet.

Som ni ser är köttet utfläkt som en fjärilskotlett. Det sitter bara ihop en liten bit på bortre sidan.




Rullen blir inte lika fin, ganska smal och lite trasig. Men det gör inget för köttet går ihop under stekningen.






Hoppas det går att fatta någonting av detta. Det var inte så lätt att beskriva som jag trodde.   :shy: Hur som, ni som är rädda för att laga till helt kött, var inte det! Det spelar ingen roll om det blir lite trasigt och hänger slamsor här och där, Allting reparerar sig under stekningen. Storkok rulez!  :yay:

Men som sagt, en bra kniv måste man ha!  :wave:


Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2008.05.09 - 21:23:00 »

Tack för lektionen.  : :goat2:  :wave:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
Pippiputti
Jr. Member
**

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 74



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2008.05.09 - 21:45:23 »


Ser väldigt smaskigt ut (färdigt alltså) men jag gillar inte kött som kommer från lamm o får....tycker att det smakar....
  :whistle:

Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2008.05.09 - 21:51:19 »

Det är till att vara petig!  :crazy:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2008.05.09 - 21:54:02 »

åååh hemuuul  :inlove: så vackert!  :flowers:

 :cool: Storkok rockar big time!  :cool:

Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2008.05.09 - 21:57:01 »

Är metoden godkänd av specialisten?   :whink:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2008.05.09 - 22:01:50 »

 :blush: moi..?

Ärligt, jag är för lat... Ja schläng hela biten i långpannan, grönsaker runt, kryddor och smör på allt, in i ugnen tills klart

jo  :cool:

Men ibland lyckas jag övertala någon att skära sådär fint som du  :thumbsup: och då blir det mumz!  :clapping:

Vi gillar lamm i detta huset. Nästan lika gott som ren  :flirting:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2008.05.09 - 22:03:55 »

Ren är ännu mörare... :tasty:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2008.05.11 - 16:16:55 »

Jag gillar också lamm och det ser jättegott ut. :drool: :sheep:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
Marinda
Jr. Member
**

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 97



« Svara #9 skrivet: 2008.05.11 - 20:09:55 »

Verkligen tjusig urbening, och det tillagade köttet såg jättegott ut.

Själv har jag hittills som Fjällmor stekt framdel hel, men det där verkar värt att pröva.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2008.05.12 - 20:54:50 »

Det blir ju finare skivor och lättare att frysa i portioner. Man får tänka så när man lagar mat till en. En sån där bit är för stor för mig att ha i kylen och karva av.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2008.05.12 - 21:41:44 »

så sant, du är så klok hemul  :inlove:

Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2008.05.12 - 21:45:28 »

 :pippi:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Marinda
Jr. Member
**

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 97



« Svara #13 skrivet: 2008.06.15 - 05:41:04 »

Försökte mig på det där med att bena ur lammframdel igår. Fyllde med persilja, vitlök, timjan, rosmarin och salt och band upp den. Stekte den sedan i lergryta och resultatet blev lyckat. Sonen gillade det också, och han är rätt kräsen.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2008.06.15 - 16:21:52 »

Så roligt att det blev bra. Då kladdade jag inte ner blixten i onödan då.  :lol:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.129 sekunder med 23 databasfrågor.