Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2019.09.20 - 00:42:00 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Syra, syra, syra!  (läst 6087 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« skrivet: 2016.11.15 - 22:02:39 »

Nu har jag gått ner mig i syrningsträsket igen. Men jag utvecklas faktiskt och syrar annat än vitkål. Morötter är numera storfavorit. Så enkelt. River på en sån där manuell Moulinex. Sen kan man smaksätta som man tycker. Morötter med massor med vitlök är super. Vitlöken blir mild, som när man bakat hela klyftor i ugnen och åtminstona jag kan sätta i mig många utan att bli kinkig i magen. Morötter med färsk ingefära fick jag recept på av Sindri på KiF. Urgott. Blanda sådana morötter med äppelmos till revbenssjällen - att dö för.  :inlove:

Så gjorde jag en laddning med allt, ingefära, vitlök och tärnade äpplen. Den är det krut i! Starkt som sjutton, men gott! Äpplen satt verkligen piff. Ska testa bara ingefära och äpplen nästa gång. Man vill trots allt inte ha vitlök till allt.  :tongue:

Idag fick jag skörda senaste experimentet som jag oroat mig för att det skulle gå snett. Men det gjorde det inte. Syrade hela cocktailtomater med rödlök.  Visst är det fint?
Ännu finare blir det när lagen klarnat igen. Bottensatsen grumsade till det när jag hällde upp det.




Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #1 skrivet: 2016.11.16 - 12:37:48 »

Luktar det inte heiskeligt när man syrar vitkål? Jag har fått för mig att det ska lukta prutt.  :confused3: Annars skulle jag vara sugen på att prova. Jag gillar vitkål, men om det luktar för illa får jag familjen mot mig. Coleslaw gör jag ofta, och den blir bara godare och godare vartefter den åldras i kylskåpet tycke rjag. Eller, ja den har väl en peak efter 4 dagar. Men den är oftast slut till dess.

Det där ser väldigt tjusigt ut! OCh jag kan tänka mig att vitkål, morötter och ingefära blir mumsigt.

Jag har en burk inlagd ingefära som jag köpte i asiatiska butiken. Den är god.
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2016.11.16 - 20:41:57 »

Den enda coleslaw jag gillar är om den är gjord på surkål. Har svårt för helt rå vitkål.

Jo, det luktar om man använder ett öppet kärl. Kål gör jag bara i min jäskruka som har vattenlås. Men har man ingen sån kan man använda stora glasburkar med bygellock och lätta på trycket en gång om dan. Då luktar det ju bara när man pruttar burken. Problemet är egentligen att tynga ner grönsakerna. Man kan ta en plastpåse med vatten i, men det känns inten helt fräscht. Det är ett skit att det inte går att få tag på riktigt små jäskärl. Min kruka är på 5 liter och det är rätt bra storlek och den var inte dyr heller. Men man ska ju förvara skiten när den inte används också och för vissa saker är den för stor. Skulle ha varit löjligt med tomaterna i den t.ex.

Du skulle ha känt vad det stank när jag syrade enbart vitlök! Trodde det var förstört för när jag hällde upp det när det var klart. Stanken bedövande stark, luktade som nån slags lösningsmedel. Men det var OK.

http://www.purenature24.com/fermenting-crock-for-sauerkraut-cucumbers-und-more-5-liters

Ha! Vad bra att jag kollade upp det! De har fått in en annan kruka som är mindre! Synd bara att det står krafs på den och att den ser ut som en begravningsurna...
http://www.purenature24.com/fermenting-crock-for-fruit-und-more-3-5-liters
Och så misstänker jag att det inte följer med tyngder. Har skrivit och frågat.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2016.11.17 - 08:31:07 »

Nu fick du igång mig. Hittade en amerikansk sajt som listade inköpsställen över hela välden. För Europa var det denna sajt.
http://www.sauerkrautpots.com/index.html
De har ju mycket snyggare pottor än min och de är billigare om man kollar på deras 5-liters maskingjorda! Bra frakt också. Särskilt för Mynlen eftersom företaget ligger i Holland. Tyvärr finns ingen runt 3 liter som jag egentligen skulle vilja ha. Man får ta 2 liter i så fall. Lutar åt en julklapp till mig själv därifrån.

Men de har så mycket fint så man blir lite kollrig. Bl.a. har de såna där vitlökskrukor jag letat jättelänge efter. Men de var väldigt stora och säljs bara i set med en kruka för vanlig lök också.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #4 skrivet: 2016.11.17 - 11:18:38 »

Om man köper en 2-liters, hur mycket kål får det plats då? Man fyller väl inte ända upp?

Jag älskar rå, helst färsk vitkål. Mums!

Om jag köper surkål i butik innan för att smaka om jag gillar det, vilken rekommenderar du som liknar den hemmagjorda mest?

Här hittade jag en video hur man gör. Men han visar aldrig att han luftar burkarna!?

 <a href="http://www.youtube.com/watch?v=bKgeBQi--Vs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=bKgeBQi--Vs</a>
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2016.11.17 - 11:27:11 »

Glömmer man att göra det så pyser det över, trots bygellock. Och det är inget kul. Fast en del kör nån slags messyrning och låter det stå bara några dagar. Inte stor idé då, tycker jag.

Ska du bara ha en kruka tycker jag du ska ta 5-liters. Det var ju bara ett par € som skilde på priset - retsamt nog för mig. Morötter packar sig så mycket så det går i rätt mycket även i mina 1.8-liters IKEA-burkar, men kål tar plats. Man ska lämna åtminstone 1/5 luft i burken.

Tycker Krakus har god surkål. Pastöriserad, men det kvittar ju om du bara ska smaka. Se till att få ljus kål. En del är nästan brunaktig den brukar smaka lite mushy.

De har svarat redan om den billiga romtopf-krukan. Den är tydligen inte alls avsedd för jäsning. Jag tolkade "gutter" som att den har vattenlås. Det står precis samma på jäskrukan nämligen. Det avgör saken. Jag ska beställa ett par från Holland. Har haft sånt kladd med plastpåsar och pysande burkar.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #6 skrivet: 2016.11.17 - 11:34:55 »

Kul att du hittade några du gillar. Vilken färg väljer du? Det fanns en grön som jag blev förälskad i direkt. Irish green glazur.

Jag köper ingen kruka nu. Måste prova lite först att smaka, och om jag gillar det, i glaskruka, innan det blir några investeringar. Största anledningen till att jag vill göra det är av hälsoskäl. Men ska det vara någon vits att hålla på är första steget att se om jag gillar det. Och om FAMILJEN gillar det. Annars finns det ingen anledning att omaka sig.

Men långkokaren har visat sig vara en succé. Alla äter som galningar av allt jag lagar i den. Utom grönsakerna. De silar jag bort och kastar. Känns tråkigt, men de blir verkligen inte goda.
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2016.11.17 - 11:40:12 »

Testa morötter först istället. Tror det är mindre risk att familjen tycker det är äckligt. Surkål luktar rätt speciellt och det avskräcker många. Morötterna smakar precis som om man rivit morötter och pressat en massa citron över. De blir lite mjällare än råa bara, men är fortfarande stunsiga. Det är mycket enklare att göra också eftersom man kan riva dem med nån mojäng och de saftar sig jättelätt. Man behöver bara pressa lite med nävarna och röra runt lite. Surkål måste bankas med nåt redskap länge och väl - kräver muskler. Du kan få receptet på ingefärskryddade. Det är snällt men ändå lite roligare än bara morötter.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #8 skrivet: 2016.11.17 - 11:46:50 »

Jätte gärna! Då kanske jag klarar mig med en lite mindre burk också. Till att börja med alltså.  :clapping: Allt med ingefära är bra. Prrecis allt. Jag skulle vilja prova att göra klass med ingefära i. men nu blire ju ingen mjölk på ett tag, så det får också vänta.
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2016.11.17 - 12:12:06 »

Har du ingen stor burk? Skicka nån till IKEA och köp några av deras största. De är jättebilliga. Bra packningar också. T.ex. City Gross har också, men deras är skit. Plastpackning som inte håller tätt.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70213550/

Receptet är här.
http://www.fermentedfoodlab.com/raw-pickled-ginger-carrots/
Det blir drygt 2.5 tsk riven ingefära per kilo morötter. Man kan kanske ta lite mer, men det är gott med den mängden som står. Man känner ingefäran men den slår inte ihjäl morötterna liksom.

Vet inte vad hon skriver för saltmängd, men jag går efter Schönecks bok. Det är 0.8 - 1.5 % salt som gäller. Runt 1 g per 100 g råvara alltså. För mycket salt är inte gott. Brukar hålla det så lågt jag törs.

Så här gör du.

Koka en saltlag med samma proportioner salt, 1 g/100 g, och låt den bli kall.

Riv morötterna. Ganska fint tycker jag. Gillar när det blir saftigt. Man behöver mer morötter än man tror. Volymen minskar ju redan av att man river dem, men sen när de saftar sig sjunker rivet ihop ännu mera. De är lätt att tro att ett kilo ska fylla ungeär en liter, men det gör det inte.

Blanda rivet med salt i en stor bunke (du behöver utrymme för att arbeta med händerna) och låt det stå några timmar. Efter ett tag kan du tjoffa med knytnävarna i det då och då så det saftar sig fortare. När det börjar bli blött räcker det med att krama runt lite.

Häll upp i jäsburken och pressa ner så gott det går. Du måste ha en tyngd på för det är viktigt att inga morötter flyter upp till ytan sen. Då kan det börja mögla. Har du tur och hittar en eller ett par flata stenar som passar in så är det toppen. Annars får du ta en fryspåse, fylla med lagom mycket vatten och knyta till. Tänk på att den ska få rum i burken och lämna lite luft ockå, men vara tillräckligt fylld för att fylla ut runt om ända ut i kanterna. Har du nåt gammalt silikonimplantat du kan avvara så har ett sådant säkert perfekt form.  :biggrin1:

Fyll på saltlag så det står en centimeter eller två över morötterna. Du ska ha tur om du får så mycket saft att du inte behöver det. Vätskevolymen kommer att minska nämligen, så man måste ha lite mer från början.

Sen är det bara att stänga burken och vänta. Minst 3 veckor tycker jag. Numera kör jag på fyra. Du kan öppna och provsmaka, men gör det inte för ofta och om du använder plastpåse, gör en ny och torka ren burken på insidan ovanför vätskenivån. Glöm inte att lufta, speciellt inte första veckorna. Morötter jäser rätt kraftigt då de innehåller mer socker än kål.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2016.11.17 - 12:19:24 »

Kul att du hittade några du gillar. Vilken färg väljer du? Det fanns en grön som jag blev förälskad i direkt. Irish green glazur.

Jag tror jag tar en sån där vanlig chestnut-brun. Fast jag är sugen på en treliters designad, mest för att de är större. Av dem gillade jag de mer traditionella gjorda av Daniel Lebon. Tycker nog old green är allra finast, men även den vita och den gula var fina. Men de är dyrare så... Tror jag ska beställa en till 5-liters också nämligen, så måste hålla lite i plånboken.

Ett annat tips om du ska börja, har upptäckt att ICA väldigt ofta har extrapris på ekologiska morötter, 10 spänn i bästa fall. Spelar väl ingen roll för en provburk, men ska man köpa 5-6 kilo så.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2016.11.17 - 14:56:36 »

Den här storleken gör jag. Men en del lägger in små hela eller skär i stavar, så man kan göra lite som man tycker. Men jag vill ha saftigt jag. :nod-yes:


Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sorla

********

Smörklickar: 32
Offline Offline

Antal inlägg: 5277



« Svara #12 skrivet: 2016.11.17 - 23:56:30 »

Vilke suverän arbetsbeskrivning för en som aldrig har ägnat sig åt liknande hantverk. Jag blev sugen på att starta direkt, men först måste jag skaffa burken. Jag kanske tar en sväng förbi KS och kolla om de har några gamla implantat över. Själv kör jag Äkta vara.  :lick:
Loggat

Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2016.11.18 - 03:16:15 »

Tack. Jag vet ju nu att du är en dumkopf så bäst att vara tydlig, tänkte jag. :bg:

Du kan ju ta en burk med skruvlock också om du har. Har kört med plastpåse fastsatt med gummisnodd över också. Men vill du ha det enkelt och helt luktfritt så... Åker du till IKEA så köp inte bara en burk. Den är bra att ha det i i kylen sen också om du inte vill krångla med att ösa upp i småburkar och sen vill du säkert sätta minst en ny sats direkt. Det tar ju så lång tid så man får ha lite framförhållning.

Gillar du det här så kör vitlök sen. Sen är du redo för det riktiga dundret - morot, ingefära, vitlök och äpplen. Och surkål förstås! Men jag måste säga att det är mycket roligare att syra morötter. Det är så mycket enklare och det är lättare att hitta på saker att smaksätta med och experimentera. Plus att morötter ju passar till nästan allting. Sa jag att ingefärsmorötter blandat med äppelmos är en riktig höjdare till revbensspjäll t.ex.?

Jag har misslyckats med syrningar också. Rödbetor har jag aldrig lyckats med, men det är känt att det är svårt. Palsternacka + äpplen som jag trodde skulle bli så gott möglade nåt fruktansvärt. Möjligtvis för att jag misslyckats med tyngderna. Lika så rättika. Men palsternacka är ju liksom lätt och fluffig och den ville flyta upp. När man gör surkål är en klassiker att lägga ett helt blad på toppen för att hindra stimlorna att flyta upp och sedan tyngd ovanpå. Skulle man kanske kunna göra med annat också. Ett blad kan väl inte ge så himla mycket kålsmak. Men morötter verkar inte dra till sig mögel. Har kört rätt många satser nu i olika typer av burkar och de har blivit bra allihopa.

Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30825



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2016.11.18 - 03:25:10 »

Salt! Glömde att prata om saltet! Man ska inte ha joderat salt, det hämmar jäsningen. Om det gör det så pass att det spelar roll vet jag inte, men alla böcker varnar för det så... Både Jozo och Falk har ju grovt havssalt utan tillsatser nu och det är billigt, så det kör jag med. Det är det salt jag använder till vardags, så nema problema för mig.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2 3   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.247 sekunder med 23 databasfrågor.