Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2020.02.20 - 00:39:30 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Köksgrejer man borde ha köpt när man flyttade hemmifrån  (läst 3265 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30861



Hemsida
« skrivet: 2016.05.01 - 22:10:24 »

En del smarta saker köpte jag tidigt, som t.ex. en 10 liters rund järngryta. Men jag nöjde mig med en enda gjutjärnsstekpanna. Sen jag började lowcarba har jag införskaffat både en stooor panna och en pytteliten, lagom till omelett för en. Båda används mycket. Hur mycket smartare hade det inte varit att skaffa allt sånt från början så man fått maximal glädje av prylarna.  :bang_head:

Sånt kostar pengar. Men det finns ju småsaker också som man har känt till men aldrig unnat sig. I vintras köpe jag en enkel julienneskärare för en dryg femtilapp. Den använder jag nästan dagligen. Det är så enkelt och smidigt jämfört med att försöka finstrimla med kniv eller meka ihop och sen diska nån krånglig apparat om man har en sån. Det blir så mycket godare att steka finstrimlade morötter och andra rotfrukter! Palsternacka blir t.ex. jättegott. Och sen förstås de populära LCHF-grönsakerna som squash. Är helt såld på såna här hopfrästa röror. Visst ser det gott ut? Och det var det också. :tasty:

http://www.kitchentime.se/sv/p/julienne





Det är också jättegott att knapersteka en stor tova morot så den blir krispig som tillbehör.  :nod-yes:

Tänkte bara tipsa. Billigt, enkelt och gör maten godare.  :thumbsup:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #1 skrivet: 2016.05.02 - 15:07:07 »

En mandolin det har du rätt i. Sist jag tittade på en skar jag mig i fingret och sedan har det bara inte blivit av...  :loony: Det finns dock bra och billiga kopior slöa som den.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30861



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2016.05.02 - 15:56:25 »

Jag köpte en mandolin också samtidigt. Är inte lika lyrisk över den. Det var en sån där plastsak med keramisk egg, snofsigt Japanskt märke som var på extrapris. Vass är den och tunnt skivar den, men själva plattan är vek och sviktar när man trycker prylen mot, så det blir olika tjocka skivor beroende på hur hårt man trycker. Antagligen ska man inte trycka. Är väl en fråga om teknik. Ångrar ändå att jag inte valde en gammaldags i metall. Och jag borde ha tagit den större modellen.

Är lite rädd för den också. Vet att jag kommer att skära mig förr eller senare.  :shy:

http://www.kitchentime.se/sv/p/mandolin-med-keramiskt-blad-stallbar
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #3 skrivet: 2016.05.02 - 16:11:54 »

Se till att hålla med "håll-mojjen" alltid hur frestande det än är att "ska bara" med handen... :nod-yes:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30861



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2016.05.02 - 16:15:48 »

Hållmojen är värdelös t.o.m. när man bara har en liten snutt kvar. Den är också en platta som ska löpa på falsar på kanten på själva mandolinen och då får det man ska skiva bara vara några millimeter tjockt. Tjockare bit och man får inget bra grepp.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #5 skrivet: 2016.05.02 - 16:26:58 »

Lite svårt kan det vara med sista biten ja, men du har ju knivar också.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30861



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2016.05.02 - 17:40:18 »

Jo, men mandolinen kommer inte fram lika ofta eftersom den känns lite krånglig. Julienneskäraren däremot är inte bökigare än att skala en potatis, så den kommer verkligen till nytta och inte gjorde den nåt hål i plånboken heller. Därför man borde ha fått en i studentpresent!  :whink:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #7 skrivet: 2016.05.03 - 11:36:17 »

Ah Nu fattar jag vad en julienneskärare är.  :nod-yes:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30861



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2016.05.03 - 15:40:53 »

 :lulz:

Det var ju t.o.m. en länk för den obildade!  :club_idiot:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1595



« Svara #9 skrivet: 2016.05.03 - 16:42:05 »

Jag har precis en sån mandolin och den är perfekt att göra coleslaw med.
Jag kör kål, gärna spetskål, och lök i den och så morot på rivjärnet.
Creme fraîche, hemgjord majonäs och dijonsenap och mycket salt och peppar.
Mums!
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30861



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2016.05.03 - 19:25:08 »

Menar du? Kanske krävs lite övning bara då? Jag har provat att stimla kål. Tyckte det var svårt. Bitarna delar sig och vrider sig och har sig så jag får ta till kniven till slut ivf.  :shy:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1595



« Svara #11 skrivet: 2016.05.03 - 20:34:45 »

Spetskål är lite mindre så den är lite lättare att hantera på mandolinen.
Men jag har kört även vanlig vitkål och då skurit av en bit som "passar" bättre till mandolinen.
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30861



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2016.05.03 - 20:47:16 »

Tycker det är så jag har gjort. Är väl dum i huvet, jag.  :pippi:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #13 skrivet: 2016.05.04 - 15:23:59 »

Var det inte jag som var dum i huvudet...?  :pippi: :tongue:
Ska be att mamma tar med sig mandolinen så jag kan testa att strimla kål till vitkålssallad då, så rapporterar jag sedan..  Blir ingen kål strimlad här mestadels för att man får diska tusen delar om man använder matberedaren.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30861



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2016.05.04 - 21:51:30 »

Men det var ett jäkla tjat om mandoliner när jag försöker sälja in en julienneskärare!   :mad_viking:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.099 sekunder med 23 databasfrågor.