Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2019.07.22 - 22:06:36 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Siktkaka  (läst 13294 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30793



Hemsida
« skrivet: 2015.01.14 - 16:56:12 »

Vet inte vad jag ska kalla det annars, mitt nuvarande favoritbröd. Påminner om en rågsiktskaka, både till utseende och smak faktiskt.





Det här är ungefärligt.

35 g fibrex (betfiber)
200g fil
3 ägg (stora frukostägg)
100 g äggvita
några msk pofiber eller kokosmjöl eller både och
30 g rismjöl
anis och fänkål eller vad man tycker
salt
2 tsk bakpulver

Skål 1
Blanda fibrex, fil, de mortlade kryddorna och salt och låt det stå och svälla minst en halvtimme. Ska bli nästan en fast klump.

Skål 2
Blanda rismjöl och bakpulver

Skål 3
Separera gulor och vitor och häll vitorna i en stor skål.


Blanda i gulorna i fibrexmassan när den svält färdigt. Tillsätt pofiber och/eller kokosmjöl. Kan eventuellt uteslutas, men jag inbillar mig att det håller ihop bättre med lite sånt. Låt svälla en stund.

När allt är fardigsvällt så vispas vitan stenhårt. Vispa försöktigt ner fibrexklumpen. Tills slut vispas mjölet i.

Fördela i smörade, runda formar. Det jäser inte upp så mycket, snarare sjunker det ihop aningens, så ta så tjockt ni vill ha ungefär.

Grädda i 185 ° i ungefär en timme. Förvara i plastpåse i kylen när det svalnat.

Det har brödet blir stadigt och tuggigt. Tycker det är jättegott, ingen som helst omelettkänsla. Har passat fint till julskinkan. Det är kryddorna som gör det. Och konsistensen.

Man kan variera rätt friskt. Jag har gjort med 6 hela ägg och ingen extra vita och det blir också bra. Man får prova sig fram lite. Det är rätt stora kakor på bilden, den största är 24 cm. Jag tror det skulle funka att klicka ut tekakor på en plåt också, men då blir det nog tunnare bröd och svårare att dela om man vill det. Jag tycker det är gott med stadiga bitar så här.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30793



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2015.01.14 - 22:22:56 »

Just ja. Hela satsen ger ungfär detta.

fett: 24 g
protein: 37 g
veg protein: 5 g
kolhydrater: 33 g
energi: 512 kcal

En sats räcker lätt till frukostmackor en vecka åt mig.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2015.01.15 - 09:57:30 »

Oj, det ser gott ut!
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30793



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2015.01.15 - 10:08:07 »

Det är det. Och det är stabilt och hållbart. Man behöver inte bre ett dugg försiktigt.

Försökte använda Fibrex för flera år sedan. Vet inte vad jag gjorde för fel då, för jag klassade det som värdelöst.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2015.01.15 - 11:19:57 »

fibrexen jag köpte här var annorlunda än svenska fibrexen. Det är som små hårda korn.
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30793



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2015.01.15 - 11:33:12 »

Det finns flera sorter här också. Det här är Dansuckers, så det kommer väl från sockerbetor kan man tänka. Det ser ut som havregryn ungefär, men hårda. Har köpt något annat märke som var likadant, men minns inte vad det var. Sen gör Finax ett som verkar vara malt. Tror faktiskt det var Finax som också hade flingor förut. Det har väl slutat med det, för det finns inte på sajten.
http://finaxglutenfritt.se/produkter/fibrex/

Upplysningsvis åt jag nyss av brödet. Jag skar en stor tårtbit, sådär 1 dm bred som jag delade och öste på smör, ost och skinka. Sen delade jag de mackorna på längden så det blev fyra. Lättare att äta så när man har mycket pålägg. Det blev 4 g kolhdrater. Inte mycket att bråka om, tycker jag även om man vill hålla det lågt.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30793



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2015.01.15 - 12:20:56 »

Just ja, man skiter som en gnu av det här brödet.  :biggrin1:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2015.01.15 - 16:10:03 »

du med din gnuskitning :)

Kan vara interessant att fota olika fibrexen för att förstå skillnaden.  För jag antar det också gör skillnad för resultatet. Jag har tyvärr inte tillgång till det nu, om jag har kvar det vill säga. Minns inte.

Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30793



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2015.01.15 - 18:06:59 »

Jättedålig bild på Dansukkers sajt, men man ser väl ändå att det är flingor. Rågflingor ser det ut som, inte havregryn!
http://dansukker.se/foodservice-svenska/produkter/alla-produkter/fibrex-fs-se.aspx

Sånt finkornigt funkar nog också, men jag tror inte det blir samma struktur. Det är det jag gillar med det här brödet, att det känns lite grövre än man är van vid med surrogatbröd.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2015.01.16 - 14:46:34 »

ska nog fota dom en gång, dom som jag kan hitta vill säga!
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30793



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2015.01.16 - 15:42:55 »

Vill du se bild på mina eller har du redan sett dem?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2015.01.16 - 20:58:24 »

den dansuckerbilden var för liten :)
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30793



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2015.01.16 - 22:02:19 »

Jag tänkte om du sett dem på riktigt.


Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2015.01.17 - 10:56:29 »

det ser helt annorlunda ut än mina!
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Online Online

Antal inlägg: 30793



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2015.01.17 - 11:18:12 »

Det kanske inte blir någon skillnad på resultatet ändå. Flingigheten försvinner när det är bakat, men det känns ändå som lite grövre bröd. Eller kanske som rågbröd bakat på vanligt rågmjöl.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.123 sekunder med 23 databasfrågor.