Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2021.04.10 - 22:51:20 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Rensa nypon  (läst 7508 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31063



Hemsida
« skrivet: 2014.09.20 - 07:25:14 »

Någon som har något knep där? Jag åker förbi ett par snår med så fina nypon på väg till svampstället och skulle så gärna vilja plocka lite. Men det är ju skitjobbigt att rensa ur kärnorna och de där stickiga "fibrerna". Jag vet att man kan koka dem hela och passera, men jag skulle hellre vilja torka. Frysen bågnar och jag hittar ingenting där längre. Funderar även på att mixa torkade nypon till mjöl. Det borde ju vara det ultimata till soppa. Men blotta tanken på att sitta där och pilla ur kärnorna med en tesked...  :puke1:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
ursprungsliv
Sr. Member
****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 452


Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2014.09.23 - 01:16:26 »

Ingen aning, men tar gärna också tips. Jag tittar längtansfullt på nyponen och sen tittar jag bort...
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31063



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2014.09.23 - 02:51:52 »

Visst känns det hemskt? Man skulle ju kunna koka dem förstås...
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2014.09.23 - 04:56:01 »

har aldrig  rensat nypon men var det inte något med att lägga dom i en skål och hälla över kokande vatten så att det lossnar eller så?
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31063



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2014.09.23 - 05:33:48 »

Verkar inte så bra om man ska torka dem. Då blir det ju halvkokta. Och det låter mer som om det skulle få skalet att släppa.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2014.09.23 - 05:59:40 »

hm det har du rätt i.  kanske torka dom hela? att det sen är lättare att rensa? behöver dom rensas sen?
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31063



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2014.09.23 - 06:16:34 »

Ja, det är ju fulla med stickigt skit. Funkar som klipulver, vet du. Möjligtvis skulle man kunna torka, koka och passera. Men jag hade tänkt torka och mala till mjöl.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
berittis
Hero Member
*****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 873


« Svara #7 skrivet: 2014.09.24 - 04:15:27 »

Hittade en länk, den kanske passar:

http://www.dagsattplocka.se/recept/category/nyponmjl
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31063



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2014.09.24 - 04:34:42 »

Hon torkar dem hela och mal dem till mjöl... Men då får man ju det där stickiga i halsen!  :puke1:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2014.09.24 - 06:05:48 »

det kanske inte är så sticktigt längre efter att det är torkat och mald?
antar dom gör nyponsoppa mm av hela nyponen också.
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31063



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2014.09.24 - 06:12:20 »

Jag upplevde köpt nyponsoppa på burk, den form den kom i när jag var barn, som stickig. Det var säkert så. Det där pulvret som finns nu är något helt annat. T.o.m. fel färg har det.

Får se hur det blir. Nu är det ju så jäkla kallt och blåsigt att det kanske inte blir nåt alls. Tror nyponen sjunger på sista versen. Ofta är de ju angripna också. Borde nog ha plockat tidigare.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31063



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2014.10.03 - 23:20:26 »

Plockade sådär 1½ liter i förrgår och nu ska de rensas. Läste ett tips på nätet om att använda en spetsen på en potatisskalare, lämpligen en sån som inte "snurrar" då. Det funkar verkligen bra. Räcker med ett par tag så är kärnorna ute. Det finns en skiljevägg inne i nyponet. Det är smart att börja med att sticka ner potatisskalaren där, uppe vid stjälken, så att man skär av skiljeväggen. Då är det lättare att få ut de flesta kärnorna i ett drag sen.

Det är faktiskt inte så hopplöst som jag trodde och det har inte börjat klia på fingrarna än. Men jag kommer nog att ta hela kvällen på mig, rensa 20-30 nypon åt gången. Jag håller på att utveckla nackspärr, så jag vill vara lite försiktig. Är väl all plockning och rensning, stod nästan hela dan igår och rensade svamp och kokade rönnbärsgelé. Och sen blev axeln kall när jag sov p.g.a. fönsterdrag.

Det smarta hade nog varit att börja plocka betydligt tidigare och bara ta lite åt gången. Nu är det nog för sent att plocka mer i år. Har ju varit minus på nätterna flera gånger. Synd, för hittills har jag inte hittat mask i nyponen. Verkar som allting är förskonat från det i år.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
ursprungsliv
Sr. Member
****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 452


Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2014.10.03 - 23:28:16 »

Jag såg någon som påstod att det gick fint att plocka sent på säsongen, även om de blivit svarta. Kan vara rena hittepåt förstås.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31063



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2014.10.03 - 23:33:47 »

Såg också det. Känns lite äckligt va? Hur som, jag skulle hellre sitta ute i trädgården och göra det här. Verkar trevligare.

Tyvärr tror jag att man måste plocka ganska stora mängder för att det ska bli något riktigt vinterförråd och då blir det ju jobbigt att rensa. Kollade lite recept, och det är storleksordningen 3/4 liter färska nypon till 1 - 1½ liter vatten. Det borde finnas en maskin för detta - som äppelsvarven!

Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31063



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2014.10.04 - 00:18:28 »

Å jäklar vad det krymper. Jag förstår nu varför torkade nyponhalvor kallas nyponskal. Nyponen har ju inget fruktkött! De är bara ett skal fyllt med massor kärnor. Jag lovar, det är mer i sophinken än i skålen med det ätbara.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544